Vesna Plavec ima za vsak kos nakita poseben "recept"

Damijana Žišt Damijana Žišt
30.12.2018 03:33

Vesna Plavec, umetnica iz Slovenske Bistrice, izdeluje unikatne ročne umetnine iz odpadnega, bistriškega aluminija. Modne smernice za leto 2019 kažejo, da bo to nov luksuzni trend.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nakit, ki nastane iz odpadnih kosov
Igor NAPAST

Odkar poznam Vesno Plavec iz Slovenske Bistrice, je vedno nekaj izdelovala, še posebno zanimiv je bil njen nakit; vsi njeni izdelki so izdelani z veliko ljubezni in žara. Zdaj znova izdeluje nakit, vendar ne kakšnega običajnega, temveč iz odpadnega aluminija. Ko smo se z njenim možem Bojanom dobili na kavi v Slovenski Bistrici, sta mi podarila čudovit kos nakita, unikaten prstan, izdelan iz bistriškega aluminija. Bila sem povsem očarana nad umetnino, zato sem si prstan večkrat nadela. Prijateljice in znanke so me spraševale, kje sem dobila ta čudoviti prstan, in z veseljem sem jim povedala, kdo ga izdeluje. Umetnico sem povprašala o njeni ljubezni do izdelave unikatnega avantgardnega nakita iz ostankov aluminija.

Umetniška žilica od mladih nog
Igor NAPAST

Ne želi izdelovati modnega nakita

​Nato se umetnica loti dela, pri tem pa zelo rada uporablja zelo stare vzorce in minimalistične osnovne oblike obroča, spirale, ki izvirajo iz stare plemenske zgodovine, iz časov Vikingov, Rimljanov, Slovanov, torej iz kulturne dediščine evropske zgodovine. Oblika ali detajli včasih spominjajo na oklep, ščit ali starodavno orožje. "Ko sem naredila prvi prstan, sem podobnega opazila pol leta kasneje v muzeju v Londonu, poročni prstan iz časa Vikingov. Ne želim izdelovati dragocenega nakita z dragimi kamni, prav tako ne iz zlata ali srebra. Zaljubila sem v aluminij in moj stil oblikovanja je tako zelo uporniški, nevsakdanji. Ko enkrat spoznaš kovino, ki jo obdeluješ, veš, kako z njo ravnati. Zdaj že natančno vem, koliko udarcev in katero orodje potrebujem, da dobim potrebno trdoto aluminija. Po potrebi ga tudi kalim, pri tem mi pomaga mož Bojan, ko se spet ohladi, pa nadaljujem oblikovanje. Najprej izdelam teksturo žice, nato pa jo obdelujem v spirale, navoje. Obožujem preprosto linijo, neskončno črto. To pomeni, da lahko iz več metrov žice oblikujem en kos nakita. Za teksture uporabljam različna starinska zlatarska in kovaška orodja, ostanke prirejenih kovinskih orodij ter tudi sekiro, s katero delam 'bojevniške poškodbe', videz starodavne obrabe. Za zdaj ne uporabljam vročega spajanja, z ognjem toniram samo barvo, da je nakit videti bolj mogočen, starinski. Ne poliram, obožujem preprost, surov videz, sled vsakega udarca z orodjem. Ko delam, poslušam Laibache, Led Zeppeline, Pink Floyde. Sem stara rokerica, vpliv glasbe je močno viden v mojih delih. Idej je neskončno. Ko delam, sem v zanosu, v glavi imam vulkan. Energija je nora in zato nastajajo nori kosi nakita. Skozi svoje delo odkrivam nove trike in tehnologije, vedno se naučim kaj novega tudi preko spleta," dodaja sogovornica.

Zaljubljena v aluminij
Igor NAPAST

Ostaja zvesta sama sebi

​Na vprašanje, kako dolgo traja izdelovanje nakita, Plavčeva pravi, da zelo različno: "Za kakšne majhne kose, na primer preprost obroč, lahko porabim do 20 minut, za druge, bolj zahtevne, pa tudi več dni, še posebno, če je treba aluminij z ognjem kaliti, da se zmehča in lahko nadaljujem oblikovanje." Pri svojem delu uporablja tudi nove tehnike, do katerih pripeljejo večletne lastne izkušnje ali se jih priuči od drugih, čeprav nikoli nikogar ne posnema, ostaja zvesta sama sebi in svojemu načinu dela.
"V resnici je bil šok, ko sem s svojim načinom obdelave aluminija dosegla tako starinski, mogočni antični videz nakita. Zelo sem vesela, če pri kakšnih starejših mojstrih, kovačih, na kakšnih sejmih najdem staro orodje. Najdebelejša uporabljena je žica strelovoda, pri njej mi pomaga mož Bojan, saj debelina zahteva precejšnje fizično delo s kovaškimi orodji. V Sloveniji se sicer veliko izdeluje iz aluminija, vendar na takšen način, kot nakit izdelujem sama, tega še nisem opazila. Marsikdo izdeluje aluminijast nakit, vendar uporabljajo mehkejšo art-hobi aluminijasto žico, ki se z lahkoto oblikuje. Ne maram komponent neznanega porekla, vsi moji kosi so preverjeno domači. Zame je poseben občutek, ko v roke vzamem kos aluminija in iz njega naredim tudi umetniško nosljiv kos ali glamur. V bistvu je to alternativna scena, nesmrten brezčasen nakit, na novo rojena kovina z močnim sporočilom, avantgardno eklektičen stil in epska eleganca, ki je večna. Reciklaža sodobne kovine, industrijskega aluminija in uporaba starodavnih ročnih tehnik sta moj globok poklon našim keltsko-rimsko-slovanskim koreninam," dodaja umetnica.

Nakit iz žice iz ostankov aluminija
Andrej PETELINŠEK
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta