(VIDEO) Začelo se je SP v nogometu za ženske: Višji nagradni sklad velikanski korak v boju za enakopravnost spolov

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
20.07.2023 11:15

V Avstraliji in na Novi Zelandiji bodo dekleta mesec dni brcala žogo, da 20. avgusta dobimo nove svetovne prvakinje v nogometu. Rekorden nagradni sklad, ki pa je vseeno za štirikrat nižji od zaslužkov nogometašev na SP v Katarju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova Zelandija - Norveška. Prve (tekme) ne pozabiš nikoli. Novozelandke (v temnih dresih) so zmagale z 1:0.
Epa

Z današnjo otvoritveno tekmo med Novo Zelandijo in Norveško (presenetljiva zmaga gostiteljic z rezultatom 1:0) se je začelo svetovno prvenstvo v nogometu za ženske. Trajalo bo točno mesec dni, do 20. avgusta. Nogometašinje se sicer ne morejo pohvaliti s tako bogato zgodovino, kot se lahko moški (svetovna prvenstva v nogometu zanje prirejajo od leta 1930). Šele leta 1991 so ženske dobile pravico boriti se za svetovni naslov v nogometu (SP je organizirala Kitajska), prve svetovne prvakinje so postale Američanke, ki so podvig nato ponovile še trikrat (skupno štiri zmage) in tokrat branijo naslov. Dvakrat so bile najboljše Nemke, po enkrat pa Norvežanke in Japonke.

Slovenskih nogometašinj ni zraven in tudi nikoli še niso nastopile na svetovnem ali evropskem prvenstvu, čeprav so bile v zadnjih izločilnih bojih za SP zelo blizu dodatnih kvalifikacij, a jih je v "fotofinišu" izločil Wales, ki pa se potem vseeno ni prebil na tekmovanje "tam spodaj".

Kdo so favoritinje? Poleg Američank še olimpijske prvakinje Kanadčanke, iz evropskega dela naj bi bile prestižni lovoriki najbliže aktualne evropske prvakinje Angležinje pa Nemke, Francozinje, Nizozemke, Španke ... Nikoli ne odpišite Japonk! Krog favoritinj se je v zadnjih letih razširil, tako da tudi v ženskem nogometu na svetovnem prvenstvu vsaka reprezentanca lahko premaga vsako.

Alex Morgan je z reprezentanco ZDA osvojila naslov svetovnih prvakinj.
Reuters

Katera pa bo najboljša igralka prvenstva?

Stavnice na prvo mesto v boju za zlato kopačko postavljajo 34-letno Američanko Alex Morgan. Je ena najboljših strelk v zgodovini ženskega nogometa, na 207 tekmah za reprezentanco je dala 121 golov. Morganova dobro desetletje blesti v ameriški profesionalni ligi, v kateri je pri vrhu tako po številu zadetkov kot po asistencah. Zlato kopačko na zadnjem SP v Franciji 2019 je sicer prejela njena rojakinja Megan Rapinoe, ki je dosegla šest golov in ZDA popeljala do četrtega naslova. Morda pa ameriško veteranko (Rapinoejeva ima 38 let, a se še ni upokojila in je članica ameriške ekipe) na vrhu liste strelk nasledi 22-letna Sophia Smith, ki pa je kot kreatorka igre močnejša kandidatka v izboru za naj igralko prvenstva (ki bo prejela zlato žogo).

Takoj za Morganovo in Smithovo Fifina stavnica v izboru za naj strelko uvrščajo 31-letno Angležinjo Rachel Daly, ki se je iz zanesljive branilke na zadnjem evropskem prvenstvu prelevila v izjemno strelko in v minuli sezoni za Aston Villo na 30 tekmah dosegla prav toliko zadetkov.

Avstralka Sam Kerr je strah in trepet vratark.
Carl Recine

Čeprav gostiteljice prvenstva Avstralke do nedavnega niso visoko kotirale v ženskem nogometu, se bodo na domačem prvenstvu še dodatno potrudile. Možnosti za preboj v zaključne boje imajo predvsem zaradi 29-letne Samanthe Kerr, ki je bila najboljša ligaška strelka na treh kontinentih (v Avstraliji, ZDA in Evropi). Od leta 2020 brani barve londonskega Chelseaja, za avstralsko reprezentanco je na zadnjih 72 tekmah dosegla 55 golov.

Alexandro Popp nemški navijači spremljajo tudi na avstralskih tleh.
Dean Lewins

Alexandra Popp je pri 32 letih na vrhuncu moči. Z Wolfsburgom ji je sicer spodletelo v finalu lige prvakinj (poraz z 2:3 proti Barceloni), ampak Nemke so z njo v konici napada še nevarnejše, kot bi bile sicer. Poppova je v minuli sezoni bundeslige dosegla največ, 16 golov, dva več od naše Lare Prašnikar v dresu Eintrachta in Frankfurta.

Skupine na SP

- skupina A: Nova Zelandija, Norveška, Filipini, Švica

- skupina B: Avstralija, Irska, Nigerija, Kanada

- skupina C: Španija, Kostarika, Zambija, Japonska

- skupina D: Anglija, Danska, Kitajska, Haiti

- skupina E: ZDA, Vietnam, Nizozemska, Portugalska

- skupina F: Francija, Jamajka, Brazilija, Panama

- skupina G: Švedska, Južna Afrika, Italija, Argentina

- skupina H: Nemčija, Maroko, Kolumbija, Južna Koreja

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta