Vlečete trebuha navznoter? Grozi vam sindrom peščene ure

The Conversation
20.08.2023 01:00

Če stalno vlečete trebuh navznoter, da bi izboljšali svoj videz, je bolj koristno, da izvajate vaje za krepitev trebušnih in hrbtnih mišic, saj boste tako izboljšali svojo držo in zravnali trebuh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za utrjevanje trebušnih mišic najlaže poskrbimo z gibanjem in drugo telesno vadbo.
Profimedia

Trebušne mišice so med najbolj obremenjenimi mišicami v telesu. Sodelujejo pri skoraj vsakem našem gibu, ohranjajo telo stabilno in v ravnovesju, ščitijo našo hrbtenico in skrbijo za to, da naši notranji organi ostanejo tam, kjer morajo biti. Toda nekatera zdravstvena stanja in nepotrebno napenjanje povzročijo neravnovesje trebušnih mišic. Sčasoma lahko to privede do stanja, imenovanega "sindrom peščene ure" - nevarne spremembe strukture trebušne stene, ki lahko povzroči nastanek vidne gube na sredini trebuha. Če te spremembe ne zdravimo, lahko vpliva tudi na notranje organe in druge dele telesa.

Obstajajo štirje glavni vzroki za nastanek sindroma peščene ure. Posledica vseh je neravnovesje v delovanju trebušnih mišic.

Prvi je posledica nekaterih prirojenih stanj (na primer gastroshize ali omfalokele), ki povzročijo nepravilen razvoj trebušnih mišic in posledično mišično neravnovesje.

Drugi vzrok je slaba drža. Zaradi nje se spremeni S-krivulja hrbtenice, posledica tega pa so škodljive spremembe v napetosti in delovanju trebušnih mišic, kar vodi k neravnovesju.

Bolečine v trebuhu (zaradi težav z želodcem, jetri ali žolčnikom) lahko prav tako povzročijo zavestno ali podzavestno krčenje trebušnih mišic, s katerim se trudimo omiliti ali preprečiti bolečino.

Še en presenetljiv vzrok za sindrom peščene ure so lahko težave zaradi slabe telesne samopodobe, ki so vedno bolj pereč problem. Ljudje, ki niso zadovoljni s svojim videzom ali si želijo imeti raven trebuh, pogosto stiskajo svoje trebušne mišice, da bi dosegli ta videz.

Mišično neravnovesje

Ko "povlečemo trebuh navznoter", se skrčita zgornji ravni (premi) trebušni mišici (rectus abdominis, tako imenovana radiatorja). Toda ker imamo v spodnjem delu trebuha več maščobnega tkiva, so mišice na vrhu trebuha bolj aktivne. To v daljšem časovnem obdobju povzroči nastanek pregiba ali gube na trebuhu, pri čemer se popek obrne navzgor.

Ko vlečemo trebuh noter - vseeno, ali to počnemo zavestno ali podzavestno -, se poveča pritisk na spodnji del hrbta in vrat, ker morata kompenzirati spremembe, da bi ohranili stabilnost jedra.

Zaradi stiskanja trebuha se zmanjša tudi prostor, ki je na voljo trebušnim organom. Predstavljajte si, da je trebuh tuba zobne paste. Stiskanje na sredini povzroči pritisk na zgornji in spodnji strani tube. Pritisk na vrhu vpliva na dihanje, ker se trebušna prepona (glavna dihalna mišica) pri vdihu ne more dovolj povesiti navzdol.

Zaradi pritiska na dnu se okrepi pritisk na mišice medeničnega dna - ko potegnemo trebuh noter, se prostornina trebušne votline zmanjša. Poleg tega se poveča obremenjenost hrbteničnih in medeničnih sklepov, saj trebušne mišice, ko so napete, slabše absorbirajo pritisk.

O posledicah sindroma peščene ure na dihalno kapaciteto je bilo doslej opravljenih le malo raziskav, toda raziskave, v okviru katerih so znanstveniki proučili učinke povijanja trebuha, katerega namen je bil pospešiti okrevanje po poškodbi mišice ali operaciji, so pokazale, da se je količina izdihanega zraka zmanjšala za 34 odstotkov, celotna pljučna kapaciteta pa za 27 do 40 odstotkov. Ni še jasno, ali to povzroči dolgoročne spremembe dihalne kapacitete. Kratkoročno pa zaradi tega težje telovadimo, hkrati se lahko zaradi manjšega dotoka kisika v krvni obtok tudi prej počutimo utrujeni.

Ko vlečemo trebuh noter, obremenjujemo medenično dno, kar vpliva na delovanje mehurja, maternice in danke. Posledica tega so lahko uhajanje urina ali blata ter prolaps maternice. Pri ljudeh, ki že imajo težave zaradi nepravilnega delovanja mišic medeničnega dna (urinska ali fekalna inkontinenca), se lahko te težave zaradi stiskanja trebušnih mišic še poslabšajo.

Deska, most, joga, pilates

Na srečo je mogoče sindrom peščene ure odpraviti. V veliko pomoč je denimo izvajanje vaj za krepitev jedrnih mišic, kot sta deska (angl. plank) ali most (angl. bridge). Za sproščanje mišic so koristne tudi dejavnosti, kakršni sta joga in pilates.

Sindrom peščene ure se razvije v daljšem časovnem obdobju, denimo če trebuh več tednov nenehno vlečete navznoter. Če to počnete le občasno, verjetno ne boste imeli težav. Obstaja tudi veliko načinov, na katere se lahko temu izognete. Če imate nepojasnjene ali dolgotrajne bolečine v trebuhu, bi vsekakor morali obiskati svojega zdravnika - ne le zato, da bi preprečili mišično neravnovesje, ampak da bi odpravili glavni vzrok za bolečine.

Če vlečete trebuh navznoter, da bi izboljšali svoj videz, je bolj koristno, da izvajate vaje za krepitev trebušnih in hrbtnih mišic, saj boste tako izboljšali svojo držo in zravnali trebuh.

 

Avtor prispevka je Adam Taylor, profesor in direktor učnega kliničnega centra za anatomijo, Univerza v Lancastru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta