Vloga Brende jo je zaznamovala za celo življenje

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
21.07.2024 02:00

Umrla je Shannen Doherty, muhasta Brenda Walsh iz kultne serije Beverly Hills 90210. Le dan pred smrtjo je vložila zahtevo za ločitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi ko je Shannen Doherty izvedela, da ima raka, se ni nehala boriti. Prvič ga je premagala, v drugo je bil močnejši od trdožive zvezdnice.
Mario Anzuoni

Kdo se ne spomni postavne, a tudi muhaste Brende Walsh iz kultne serije v devetdesetih letih Beverly Hills 90210? In njene velike ljubezni Dylana, uporniškega mladeniča, ki ga je odlično upodobil Luke Perry, ki je leta 2019 preminil, mnogo premlad, kot so takrat zapisali soigralci iz priljubljene serije. Zdaj je ta svet zapustila še Shannen Doherty, sicer že nekaj časa hudo bolna.

Komaj 19 let ji je bilo, ko je prvič zaigrala v glavni vlogi Brende Walsh v seriji Beverly Hills 90210, a to ni bil njen filmski prvenec. Kot otroška zvezda je začela kariero z majhnimi vlogami, kot so Jenny Wilder v seriji Little House on the Prairie in Kris Witherspoon v dveh sezonah družinske drame Our House. V osemdesetih letih je nato s stransko vlogo v najstniški črni komediji Heathers vesoljnemu filmskemu svetu dokazala, da ima širino, saj je upodobila spletkarsko zlobno dekle, ki je bolj obsedeno s svojim videzom in družbenim statusom kot s človeško dostojnostjo. Ko je leta 1990 prišla v serijo Beverly Hills 90210, je bila pripravljena znova odigrati to pripoved kot Brenda Walsh, verjetno pa se takrat ni najbolj zavedala vseh vzponov in padcev, ki jih ji je vloga v seriji tudi prinesla. Prihajajoč iz Minnesote v srce kalifornijskega zverinjaka (s svojim bratom Brandonom) Brenda skozi prvo sezono serije sprejema številne naivne in moralistične odločitve. Do četrte sezone, ki je bila tudi njena zadnja, pa se je razvila v kompleksen in problematičen lik, ki so ga mnogi videli kot prototip dekleta, ki je zašlo na slaba pota.

Ko si je Shannen ​Doherty pridobila množico oboževalcev z igranjem likov, ki jih je bilo tako lahko sovražiti, hkrati pa so se po njej zgledovala številna mlada dekleta, je hitro postala tarča številnih osupljivih obtožb: njen nekdanji zaročenec in dedič Max Factorja Dean Factor je trdil, da ga je poskušala ubiti, v tabloidih so se pojavljali članki in fotografije, kot dokaz njenega pretirano razkošnega, malone razsipnega življenjskega sloga, pa tudi trditve o sporih in pretepih s soigralci na snemanjih. Do takrat so se mnogi oboževalci Brende, ki so jo na začetku serije kovali v nebo, obrnili proti njej; ustvarjen je bil nacionalni bilten "Sovražim Brendo", katerega avtorja sta bila Darby Romeo in Kerin Moratay, skupaj z vročo telefonsko linijo, na katero so ljudje lahko klicali in izražali svoje sovraštvo do Brende Walsh. V članku iz leta 1993, ki je izšel v časopisu Chicago Tribune, je Kerin Moratay šla celo tako daleč, da je izjavila: "Vse druge v seriji imamo radi razen nje. Sovražimo jo. Pretvarja se, da je tako moralistična. V resnici pa ni."

Zdaj je lahko jasno, da sta Shannen Doherty in Brenda Walsh, če si sposodimo frazo podkasterke in pisateljice Sarah Marshall, postali eni najbolj osovraženih žensk devetdesetih let: žrtev seksizma in mizoginije, ki je dosegla vrtoglave višine slave, preden je bila sploh dovolj stara, da bi lahko legalno pila alkohol. Hotela ali ne, postala je tarča številnih obtoževanj in to ravno v času, ko so mlada dekleta dosegla večjo stopnjo osebne in telesne avtonomije. Velik del življenja Dohertyjeve po seriji Beverly Hills 90210 so zaznamovala prav ta burna leta. A njena kalvarija se je nadaljevala. Potem ko je sprejela še eno uspešno vlogo čarovnice Prue Halliwell v akcijski drami Čarovnice, so se ponovno začele širiti govorice o domnevnih sporih na snemanju, predvsem s soigralko Alysso Milano. Da bi dokazala, da je povsem običajna ženska, je Dohertyjeva nato nastopila v treh resničnostnih šovih in se pojavila v nesrečni televizijski različici Heathers, ki pa nikoli ni bila predvajana.

Kot Brenda Walsh v kultni seriji Beverly Hills 90210
Profimedia

Kljub številnim kritikam in polenom, ki so ji jih metali pod noge, je igralka ostala trdno na tleh, tudi po tem, ko jo je doletela najslabša možna novica in so ji leta 2015 diagnosticirali rak dojke, nato pa še, ko se je rak pred dvema letoma vrnil. Vlogo Brende Walsh je ponovila leta 2019 v drugem ponovnem zagonu uspešnice, BH90210, takrat pa je to predstavila kot dokaz, da lahko tudi ženska, ki se bori z rakom v četrti fazi, še vedno igra. S tem je tudi vsem svojim nasprotnikom želela dokazati, da je Brenda njena vloga in jo bo prevzela brez sramu ali oklevanja, kljub sovraštvu, ki ga je bila deležna pred tremi desetletji. Še več, o spornih dogodkih na snemanjih serij Beverly Hills 90210 in Čarovnice, o katerih so se razpisali in razgovorili mediji, je pred dvema letoma spregovorila v svojem podkastu Let's Be Clear, prav v času, ko se je ponovno soočila z rakom, ki se je razširil na njene kosti in možgane. K pogovoru je povabila soigralki Holly Marie Combs iz serije Čarovnice in Tori Spelling iz serije Beverly Hills 90210, da bi vse tri skupaj poskušale pojasniti, kaj se je na snemanjih res dogajalo, postavile zgodbo na pravo mesto, igralki pa povrnile dobro ime. V podkastu je bilo slišati tudi njeno obžalovanje mladostniške upornosti, hkrati pa je pogovor izkoristila za javno spravo s številnimi osebami iz njene preteklosti, s katerimi se ni najbolje ujela. Šov je bil v mnogih pogledih priprava na konec, ki ga je verjetno že slutila. V svojem podkastu je denimo tudi razkrila, da je izpraznila skladišča s svojimi stvarmi in zmanjšala imetje, da bo njeni materi Rosi po njeni smrti lažje. "Moja prioriteta v tem trenutku je moja mama. Vem, da ji bo težko, če umrem pred njo," je še povedala in dodala, da je že pregledala stvari in prodala ali podarila starine in nekatere druge predmete, ki jih je pred leti začela zbirati.

Shannen Doherty leta 2011
Reuters

Letos je, tik pred smrtjo, že popolnoma brez moči, a še zmeraj z velikansko voljo do življenja in upanjem, da bo premagala zahrbtno bolezen, v intervjuju za tednik People dejala: "Ne želim umreti, nisem zaključila s svojim življenjem, nisem zaključila z ljubeznijo, nisem zaključila z ustvarjanjem, nisem zaključila s tem, da postavim stvari na bolje. Preprosto še nisem pripravljena na konec." A podzavestno je bila očitno vendarle pripravljena. Le dan pred smrtjo (13. julija) je vložila zahtevo za ločitev od fotografa Kurta Iswarienka, razkrivajo dokumenti, ki jih je pridobil portal Us Weekly. Dolgo bitko z rakom je izgubila minulo soboto, stara komaj 53 let. Od Brende se je z zapisom na družabnih omrežjih poslovila tudi njena soigralka v omenjeni kultni seriji Jennie Garth, ki je v njej prevzela vlogo Kelly, glavne tekmice lika Brende pokojne Dohertyjeve, s katero sta bili menda na bojni nogo. "Pogosto sva bili naperjeni druga proti drugi, a nič od tega ni odražalo resnice najinega resničnega odnosa, ki je bil zgrajen na medsebojnem spoštovanju in občudovanju," je zapisala Garthova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta