Wrexham: Romantična nogometna zgodba, pri kateri denar ni primaren

Jon Knez Jon Knez
14.05.2023 03:30

Hollywoodska zgodba o uspehu Wrexhama, enega najstarejših nogometnih klubov na svetu, ki je osvojil prvo lovoriko po 45 letih in se uvrstil v angleško četrto ligo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lastnika Wrexhama Rob McElhenney in Ryan Reynolds slavita naslov prvaka
Reuters

"Vse, kar imam, diši po šampanjcu, pivu in travi. Še zmeraj sem nekje med hihitanjem in hlipanjem. To mesto in ta šport sta ena najbolj romantičnih stvari na svetu. Hvala, Wrexham! Tako je 23. aprila tvitnil kanadski filmski zvezdnik Ryan Reynolds, od leta 2020 skupaj z ameriškim igralcem in producentom Robom McElhenneyjem lastnik valižanskega nogometnega kluba Wrexham AFC, ki je z zmago proti Boreham Woodu postal prvak nacionalne lige, pete po jakosti nogometne lige v angleškem ligaškem sistemu (Wrexham je eden od petih valižanskih klubov, ki igrajo v angleškem nogometnem sistemu, op. p.). To je bila prva lovorika po 45 letih za klub iz severovzhoda Walesa, v EFL League two - četrto raven angleškega nogometa - so se uvrstili po 15 letih igranja v polamaterski peti ligi. Prvaki so postali z 111 osvojenimi točkami. 

Tekmo na Racecourse Groundu, najstarejšem stadionu na svetu, je spremljalo deset tisoč navijačev, med njimi tudi lastnika Reynolds in McElhenney, ki sta se nogometašem pridružila pri slavju. Reynolds, ki izjave o klubu daje redko, je bil vidno ganjen in je "vdrl" na tiskovno konferenco po tekmi in svoje nogometaše prosil za drese. Naslov so z navijači proslavili tudi na ulicah Wrexhama, po katerih so potovali z avtobusom z odprto streho, kjer sta bila tudi lastnika kluba. Prejšnji teden je bila celotna ekipa za nagrado od lastnikov štiri dni v Las Vegasu, kjer so praznovali naslov. 

Slavje nogometašev in navijačev po osvojitvi naslova prvaka nacionalne lige
Reuters

Hollywood uresničuje sanje

"Britanski nogomet deluje tako, da so na vrhu veliki klubi, kot so Liverpool, Chelsea in Manchester United. Nekje na sredini sta najboljši valižanski ekipi Cardiff in Swansea, čisto na dnu, če smo iskreni, pa Wrexham. Ampak to je čar nogometa. Če klub zmaga na dovolj tekmah, napreduje. Sanje vsake ekipe so napredovanje v premier ligo, bleščeče kraljestvo večmilijonskih plač, globalnih televizijskih pravic in mednarodne slave. In kje je najboljše mesto za uresničitev sanj? V Hollywoodu, seveda," so po triumfu Wrexhama zapisali na uradni strani valižanske vlade.

Navijač v sredini je oblečen v kostum Deadpoola, filmskega junaka, ki ga je upodobil Reynolds
Epa

Čeprav je Wrexham zdaj po osvojitvi naslova in predvsem zaradi lastnikov pritegnil globalno pozornost, je po svoje znan od nekdaj, Je tretji najstarejši profesionalni nogometni klub na svetu, ustanovljen leta 1864. Valižanski pokal so osvojili 23-krat, leta 1992 so v FA-pokalu izločili sloviti Arsenal. V prejšnjem stoletju so tekmovali tudi v evropskem pokalu pokalnih zmagovalcev. V sezoni 1972/73 so morali premoč priznati splitskemu Hajduku, v sezoni 1978/79 pa Rijeki. Do četrtfinala so prišli le leta 1976, ko jih je ustavil Anderlecht.

Na ameriški spletni televizijski platformi FX je bila 24. aprila 2022 premierno predvajana dokumentarna serija Welcome to Wrexham (Dobrodošli v Wrexham). Dokumentirani so dogodki nogometnega kluba, ki jih pripovedujeta lastnika Reynolds in McElhenney. Navdih naj bi bila dokumentarna serija Sunderland 'Til I Die (Sunderland, dokler ne umrem), ki govori o nogometnem klubu Sunderland s severa Anglije, nekdaj standardnem članu angleške elitne nogometne druščine, ki trenutno nastopa v Championshipu - angleški drugi ligi. Prav ta serija, dostopna tudi na Netflixu, naj bi bila Roba McElhenneyja navdihnila in spodbudila k nakupu Wrexhama.

Reynolds ni mogel skriti veselja
Reuters

Cilj je premier liga

Uradnega podatka, koliko sta zdajšnja lastnika plačala za nakup kluba, ni, a britanski mediji pišejo, da šlo za okoli dva milijona funtov. "Primerjajte to z nekaj milijardami, kolikor stanejo Manchester United, Chelsea ali Liverpool," je pisal španski športni časnik AS. Lastnika za prestope nista namenila bogastva, večinoma so podpisovali proste igralce. Najdražji je bil prestop napadalca Ollieja Palmerja, zanj so londonskemu Wimbledonu lani odšteli 300 tisoč funtov.

Navijači so se veselili prve lovorike po 45 letih.
Epa

Potem ko je leta 2021 zavrnil novo pogodbo s Cambridge Unitedom, s katerim bi igral v League one (tretji ligi), je za Wrexham podpisal golgeter Paul Mullin. V prvi sezoni je zabil 32 golov, od tega 26 ligaških, v letošnji, šampionski sezoni pa je dosegel kar 47 zadetkov, od tega v ligi 38. Njegova plača naj bi bila 4500 funtov, v nacionalni ligi je povprečna plača sicer tisoč funtov. Marca letos se je Wrexhamu pridružil nekdanji angleški reprezentant, vratar Ben Foster. Čeprav je septembra lani oznanil konec kariere v 39. letu starosti, si je pol leta kasneje premislil in sklenil pogodbo z valižanskim klubom, za katerega je v preteklosti že igral; med pomembnimi igralci so še Elliott Lee, Thomas O'Connor in Ben Tozer. Ambicije kluba so velike, McElhenney je novinarjem dejal, da je cilj uvrstitev v premier ligo v desetih letih. Med potencialnimi kandidati za prestop v Wrexham omenjajo sicer že upokojenega valižanskega zvezdnika Garetha Bala, ki je med prvimi Wrexhamu čestital za naslov prvaka, pa Hala Robson-Kaluja in Daniela Sturridga. Otoški mediji omenjajo tudi Dannyja Drinkwaterja, Toma Carolla, Dannyja Rosa, Jordana Ibeja, Phila Jonesa in Fraizerja Cambpella.

Zgodba, ki se ceni

Strokovnjak za športni marketing Tomaž Ambrožič meni, da je zgodba Wrexhama zelo romantična nogometna zgodba, in čeprav je povezana z denarjem in z ljudmi, ki jih javnost sprejema kot uspešne in bogate, denar ni v prvem planu: "Reynolds in McElhenny sta klub kupila za okoli dva milijona funtov, a bolj kot znesek je klubu pomagala njuna medijska prepoznavnost. Kljub slabim rezultatom se je klub vrnil na naslovnice medijev. Jasno je bilo, da ne gre za enega tipičnih nakupov multimilijonarjev, ki želijo uspeh kupiti z denarjem. Zanimanje svetovnih medijev je privedlo do tega, da je FX produciral dokumentarno serijo, v kateri so predstavili prevzem kluba in njegov nov zagon. Klubu je to prineslo še večjo prepoznavnost, letošnji naslov prvaka in uvrstitev v četrti nivo angleškega nogometa pa je prinesel še dodatni medijski 'hype'. Wrexham letos poleti čakata prijateljski tekmi v ZDA proti težkokategornikoma Manchester Unitedu in Chelseaju, kar je za nižjeligaški klub nekaj nepredstavljivega."

Epa

Ambrožič pove, da je več kot očitno, da lastnika razumeta, kaj pomeni graditi ekipo in zgodbo prodati občinstvu. Navijači so ju sprejeli z odprtimi rokami, polne tribune pa pomagajo polniti klubsko blagajno. Slava lastnikov je tudi pomagala, da igralci na dresih nosijo logotip sponzorja TikTok. "Zgodba Wrexhama je zgodba o tem, kako lahko majhen klub postane priljubljen in navijačem ponudi alternativo zgodbam ultra bogatih lastnikov. Reynolds in McElhenney ne nastopata kot tipična lastnika, temveč kot strastna navijača, ki vodita klub in gradita zgodbo, ki se bo dotaknila drugih. Primer, ki bi ga bilo vredno posnemati," meni Ambrožič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta