Z borom se lažje diha

Borut Cerkvenič
07.04.2019 01:57

Vršičke rdečega bora nabiramo maja in junija, vejice z iglicami so uporabne vse leto; zdravijo prehladna obolenja, gripo, astmo in naduho, bronhitis, pljučnico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iglice rdečega bora
Wikipedija

Rdečemu boru (Pinus sylvestris L.) po domače rečemo bora, borov, borovc, for. Je več deset metrov metrov visoko iglasto drevo, njegova glavna korenina prodre globoko v zemljo. Mlada stebla in veje imajo rdečkasto lubje, ki kasneje porjavi. Veje se razširijo kot dežnik. Iglice so dolge med 5 in 7 centimetri in so v parih, po dve na enem poganjku.
Cvetovi so enospolni. Rdeči bor cveti od maja do junija. Ženski cvetovi so v socvetjih, iz katerih se razvije rdečkast storž, ki se kasneje posuši in porjavi. Rdeči bor raste po vsej Evropi, največkrat v strnjenih sestojih.
Njegove pripravke uživamo zaradi vsebnosti vitamina C, eteričnega olja, terpentina, smolne kisline in katrana. Za čaje, vitaminske napitke in sirupe so uporabni mladi poganjki in iglice.

Mogočnež
Wikipedija

Čaj iz borovih iglic

Potrebujemo posušene borove iglice ali posušene borove vršičke, sladkor ali med. Iglice bora ali vršičke prelijemo z vrelo vodo, stojijo naj deset minut, da se iz njih otopi zunanji sloj voska. Odcedimo in ponovno prelijemo s hladno vodo. Pustimo stati dve uri. Ponovno precedimo, osladimo s sladkorjem ali medom in ponudimo rahlo pogreto.

Inhalacija

Tri vejice z veliko iglicami kuhamo v treh litrih vode, tako da začnejo vreti. Odstavimo, pustimo, da se rahlo ohladi. Čez glavo in lonec, kjer so se kuhale, poveznemo brisačo. Takšen vroč pripravek vdihavamo pri astmi, zelo dober je za čiščenje bronhijev, sinusov in pri prehladnih obolenjih. Pripravek si pripravimo zjutraj in zvečer.
Prvega kuhanja ne zavržemo, zvečer po drugi inhalaciji vse skupaj še enkrat zavremo in lonec postavimo v sobo, kjer takšen bolnik spi. Lajša dihanje.

Sirup za izkašljevanje

Zanj potrebujemo mlade borove vršičke in sladkor. Nabrane borove vršičke po plasteh (plast vršičkov, plast sladkorja - lahko uporabimo bel ali rjav sladkor) nadevamo v steklen kozarec do vrha. Namesto sladkorja lahko uporabimo tudi gozdni med. Kozarec postavimo na sonce za dva meseca oziroma tako dolgo, dokler se sladkor ne raztopi. Precedimo in damo v kozarce. Zaprte kozarce postavimo v hladen in temen prostor. Sirup lahko uporabimo kot sok, ki ga zmešamo z vodo. Uživamo za izkašljevanje ali za osladitev čaja.

Borovo mazilo

Potrebujemo 5 dag borove smole, 3 dl dobrega hladno stiskanega oljčnega olja, 3 dag belega čebeljega voska. Najprej pripravimo vodno kopel, kar storimo tako, da v večjo posodo nalijemo vodo (približno do polovice) in vanjo postavimo manjšo posodo; pri tem pazimo, da se dno manjše posode ne dotika vode. Vse skupaj postavimo na štedilnik. V vrhnjo posodo vlijemo oljčno olje in dodamo borovo smolo.

Storži
Wikipedija

Ovseni kosmiči z borovim sirupom

Potrebujemo žlico borovega sirupa, 1 banano, 1 dag mletih lešnikov, 1 dag mletih orehov, 1 žlico rozin, pomarančni sok, skodelico toplega mleka, 3 žlice ovsenih kosmičev. Ovsene kosmiče prelijemo z mlekom, borovim sirupom in pomarančnim sokom. Pomešamo z narezano banano in rozinami, na koncu posipamo z zmletimi lešniki in orehi.

Napitek

Zavremo 2 litra vode, ki ji nato dodamo 1/4 kg sladkorja in 10 g citronske kisline ali sok dveh limon. Tekočino nato prelijemo po opranih mladih borovih vršičkih. Pustimo stati čez noč in zjutraj precedimo. Napitek lahko v hladilniku počaka približno dva tedna.
Po želji ga lahko vlijemo tudi v modelčke in zamrznemo ter ledene kocke nato uporabimo za popestritev okusa vode ali čaja. Napitek mešamo z navadno ali gazirano vodo.

Sladki namaz iz vršičkov in gozdnih jagod

Mlade borove vršičke operemo in jih narežemo na čim manjše koščke. Dodamo še očiščene gozdne jagode in vse skupaj dobro pretlačimo. Na koncu dodamo še gozdni med ali sladkor oziroma sladilo po izbiri. Namaz lahko v hladilniku shranjujemo približno pet dni. Uporabimo ga lahko na kruhu, kot dodatek ovsenim kosmičem, palačinkam, sladoledu in mnogim drugim jedem.

Pesto iz borovih vršičkov

Oprane mlade borove vršičke stresemo v kuhinjski mešalnik. Dodamo malo oljčnega olja oziroma olja po izbiri ali pa kisle smetane, popra, soli, česna in limoninega soka. Po želji lahko dodamo še malce ovsenih kosmičev. Dobro zmešamo. Pesto se najpogosteje uporablja kot omaka za testenine, uporabimo ga lahko tudi kot namaz.

Kis

Zavremo liter jabolčnega kisa in ga nato prelijemo po mladih borovih vršičkih (potrebovali bomo približno 1/2 kg borovih vršičkov). Vlijemo v stekleni kozarec s širokim grlom. Kis lahko začnemo uporabljati že takoj, še bolje pa bo, da kozarec postavimo na temno mesto za tri tedne. Tako bo okus kisa intenzivnejši.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta