Sezonsko cvetje, ki se ne brano poletne vročine

Matic Sever
16.07.2023 02:00

Pridno zalivanje, dognojevanje in pobiranje odcvetelih cvetov prinašajo čudovite rezultate v obliki bogato cvetočih cvetličnih korit in loncev pa tudi gredic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lantane privabljajo metulje.
Pixabay

Vse več zagat se pojavlja na najbolj sončnih mestih cvetličnih vrtov, saj poleti neznosna vročina, ki letos vsaj do zdaj k sreči še ni tako huda, povzroča preglavice. Na izpostavljenih mestih niti redno zalivanje ni vselej rešitev.

Dandanes imamo zelo širok nabor rastlin za sezonske nasade v cvetličnih posodah, in čeprav večina teh lepotic ljubi sonce, vse ne prenašajo tudi hude vročine. Določene vrste in sorte na vročini stagnirajo in ne zagotavljajo takega estetskega zadovoljstva, kot ga vidimo v katalogih in knjigah. Za najbolj vroča mesta torej izberemo točno določene sezonske lepotice.

Trendovsko obarvana sorta lantane
Pixabay

Lantana

Ena od mojih prvih izbir je zagotovo lantana. Primerna je za različne posode in gredice. Znana je po tem, da ljubi sončna in vroča mesta. Njena posebnost je, da so mladi cvetovi druge barve kot stari, zato imamo na enem socvetju vedno dve barvi. Na voljo je veliko sort, ki so nizke in goste rasti, za visokimi lantanami pa nič ne zaostajajo po obilnosti cvetenja. Posajene v gredi so izredno trpežne. Ko se enkrat dobro vrastejo, jih praktično ni treba več zalivati, saj se z močnim koreninskim sistemom z vodo preskrbijo same. Zelo priljubljene so rdeče lantane z mladimi rumenooranžnimi cvetovi, vse bolj pa v ospredje prihajajo rožnate in bele sorte.

Ena od številnih sort mrkača
Pixabay

Bidens ali mrkač

Še ena ljubiteljica sonca, ki nas skoraj nikoli ne pusti na cedilu. Tvori obilico cvetov na različno visokih rastlinah. Včasih so bile na voljo le bujno rastoče višje sorte, danes pa lahko izbiramo tudi med izjemno kompaktnimi. Na voljo so v belih, rumenih, oranžnih, rdečih pa tudi rožnatih odtenkih. Ker privabljajo opraševalce, z njimi poskrbimo tudi za žuželke. Predvsem bujnejše sorte so zanimive za dopolnitev gred drugih sezonskih rastlin ali zelnatih trajnic. Mrkač vam ne bo zameril, če se bo cvetlična posoda, v kateri je posajen, nekoliko izsušila, na gredah pa se znajde še bolj in redno zalivanje sploh ni potrebno.

Kane se najbolje počutijo na gredi, nižje sorte pa tudi v loncih.
Pixabay

Kana

To so pokončne lepotice tropskega videza. Večji in na koncu zašiljeni listi dajejo občutek bujnosti in so pri nekaterih sortah tudi zanimivo obarvani. Na gredah s kanami ni težav, v posodah pa je lažje gojiti nižje sorte. To so tudi bogato cvetoče rastline, a ker imajo rade toplo klimo, v hladnih poletjih lahko malce kasnijo s cvetnim nastavkom.

V nasprotju s prej omenjenimi imajo kane rade vodo, zato jim namenimo večje posode s podstavki, da bo zaloge vedno dovolj. Nič vam ne bodo zamerile, če jih boste postavili v polsenco, tudi tam jim ustreza, le da je poletje res vroče.

Vsem dobro poznane pelargonije se odlično počutijo na soncu.
Pixabay

Pelargonija

S pelargonijami težko zgrešimo. Na soncu bodo uspevale krasno, le dovolj gnojila jim zagotovimo in redno odstranimo vsa odcvetela socvetja. Je pa s tem opravilom manj dela ali sploh nič pri roženkravtih, dišečih pelargonijah.

Te imajo liste močno aromatične, cvetovi pa so navadno manjši. Poleti, ko je precej komarjev in drugega mrčesa, je sploh uporabno, če posadimo katero od dišečih pelargonij z vonjem po agrumih, saj odganjajo neprijeten obisk.

Številne kadulje imajo rade sonce, ne moti pa jih niti vročina.
Pixabay

Kadulja

Kar nekaj sezonskih kadulj se dobro znajde na sončnih in vročih mestih. So pa razlike glede potreb po vodi. Poznamo take, ki lahko rastejo ob občasnem zalivanju, in take, ki potrebujejo redno zalivanje. Zanimive so predvsem zaradi pogosto pokončnih socvetij v različnih barvah, marsikatere pa tudi močno privlačijo opraševalce, tako da z njimi na balkonu ali terasi poskrbimo še za biotsko pestrost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta