Z verigami v prtljažniku sem (ne)varen

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
28.11.2021 05:00

Poletne gume tudi pozimi!?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Čeprav nimam doktorata iz gumarske industrije in ne magisterija iz sestave asfalta, bom tokrat pisal o gumah, vulkanizerjih in pravilih v cestnem prometu. Vem, da s tem tvegam odziv kakšne gumarske komisije ali prometnega konzorcija, češ, da je moje dejanje neetično, ker pač nisem specialist. Vseeno ne bom tiho.

Pri vulkanizerju: tiptop, deset minut, dvajset evrov na roko in opravljeno. Pardon, delo se je zanju šele začelo. Na vrata sta izobesila bel list formata A3, na katerem je s kulijem pisalo: MALICA DO 13. URE. Uf, ura je čez, 12.10. A naj se opravičim mojstroma, ker sem jima održrl dragocenih deset minut? Po drugi strani bi se, ko je gužva, kak dan obedu lahko odpovedala - sploh zajetnejšemu delu dvojca ne bi škodilo. Ampak, jasno, že od začetkov kapitalizma, če pogledamo kak Chaplinov film, je malica neodtuljiva pravica delavcev in drugih beračev. V bistvu sem imel še srečo, da nisem trčil v PRIDEM TAKOJ!

Kot že rečeno, na gume se spoznam kot ginekolog na mehanizem ure, ampak vseeno sem z leti postal zagrizen borec za obvezne zimske pnevmatike, ko je zima. Saj, ko sem vozil fičota, nisem niti vedel, da obstajajo letne in zimske; najsi so bile še tako zlizane, si drsal z njimi, dokler je pač šlo. Do konca. Pa ženi je guma na meganu razpadla na prafaktorje, tako jo je zdrajsala. Z leti človek postane bolj papeški od papeža, zato vam polagam na dušo, da se pozimi po mokrem cestišču, v poledenelih ovinkih in na nevarnih luknjastih odsekih raje vozite z dobrimi zimskimi pnevmatikami. Ne razumem pravilnika o zimski opremi vozil v cestnem prometu, ki dovoljuje "poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige". Ko boste naslednjič pri minus pet na spolzki avtocesti prisiljeni v hipu zavreti, bo z letnimi gumami morda za meter ali dva prepozno ...

Seveda, oglasili se bodo goreči zagovorniki celoletnih letnih pnevmatik, češ, itak se vozijo samo po mestu in kadar sneži, delajo od doma. In da zimske potrošijo več bencina, kar je res. A če postavimo varnost v prometu na prvo mesto, bi se morali vsi strinjati, da so zimske gume namenjene zimi, letne pa poletju.

K sreči pa v cestnem prometu ni dovoljeno uporabljati pnevmatik z žeblji. Če pa se niti s tem pravilom ne strinjate, si ježevko kar izposodite pri Krpanu; za vsak primer, če se bo v vas kdo zaletel z zimskimi pnevmatikami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta