(VIDEO) Čarobno novembra: Maribor gre naprej!

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
21.11.2021 05:00

Kaj 'češ, hoteli so posneti reklamo za McDonald's, pa so naredili najboljšo reklamo za Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Die Zauberpommes (čarobni krompirček) iz Maribora si je v prvem dnevu na portalu Youtube ogledalo pol milijona ljudi, v trenutku, kot berete, še več in več jih še bo. Mnogi, tudi sam, so se zmrdovali nad smešno nizko ceno, ki jo je podjetje, ki je snemalo reklamo za McDonald's, odštelo mariborski občini. Če ne drugega, sem izvedel, da je Glavni trg, za katerega velja najvišja cena uporabe javne površine, možno zapreti za 800 evrov na dan - za malo več od časopisne osmrtnice. Tuhtam, kaj vse bi lahko počel v 24 urah na trgu, če bi si ga kupil za en dan, ampak z megafonom in skandiranjem v nobenem primeru ne bi bil sposoben promocije, ki jo je Glavnemu mostu, Glavnemu trgu in glavnemu mestu Štajerske naredil naš prijatelj Big Mac s krompirčkom vred.

Čarobni spot našega čarobnega mesta, ki pa nam ga pač morajo posneti in predvajati drugi. Če lahko toto naše mesto (kot kulisa) pripomore k večanju prodaje hamburgerjev po zahodni Evropi, potem že nismo doma tam, kjer ni muh.

Vsakega novembra se v mislih sprehodim tudi po Bukarešti, ki je za turista čarobno mesto, lepše, kot se zdi prebivalcem romunske prestolnice. Sploh v čudovitem spominu je ostalo slovenskim nogometnim privržencem, saj se je tam reprezentanca prvič uvrstila na svetovno prvenstvo. Čaroben je bil gol Milana Osterca na Plečnikovem stadionu za Bežigradom, sploh pa zadetek Mladena Rudonje na povratni tekmi, saj je bil to njegov edini reprezentančni gol v karieri - pozor, človek je zadel na vsaki 72. tekmi! Slovenija je obe tekmi odigrala brez najboljšega Zlatka Zahoviča, ki pa je optimizem po uvodni zmagi z 2:1 dvigoval v VIP-šotoru: "Zdaj, ko smo z neverjetno borbenostjo dobili to tekmo, v kateri smo bili na igrišču podrejeni, Romuni nimajo nobenih šans več ..."

Točno to se je zgodilo. Treba je verjeti vase, v čarobnost navdiha, ko si poln samozavesti. Veste, kaj smo navijači - kakih tisoč se nas je na stadionu Steaue zbralo v prijetnem novembrskem dežju - pred tekmo ponavljali pa res skoraj do nezavesti, že kot mantro: "Rudonja bo dal gol!" Ga je zabil, edinega. In kaj je dejal skromni Rudi v trenutkih, ko smo bili vsi okoli njega pijani od evforije? "Tudi slepa kura zrno najde." Kar je v rangu Osterčevega: "Hotel sem podati, a mi je žoga šla čez nogo."

Kaj 'češ, hoteli so posneti reklamo za McDonald's, pa so naredili najboljšo reklamo za Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta