Zakaj imajo nekateri ljudje vedno mrzle roke in noge?

The Conversation
12.06.2022 04:40

Kdaj bi nas moralo začeti skrbeti? V normalnih okoliščinah mrzle dlani in stopala niso nič skrb vzbujajočega. Toda ne pozabite, da so vedno posledica zmanjšanega dotoka krvi v okončine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Ste med tistimi, ki se nenehno pritožujejo, da imajo ves čas mrzle roke in noge? Večinoma je to popolnoma normalno, saj naše telo na ta način vzdržuje notranjo temperaturo, pri čemer pomembno vlogo igra kri. Ko telo kri preusmeri na površino oziroma v kožo, začne oddajati toploto v okolico, kar prispeva k temu, da se ohladimo. Če se to zgodi na vroč poletni dan, smo lahko videti nekoliko pordeli. Obratno pa se, če nas zebe, krvne žile v naši koži zožijo, zaradi česar tja pride manj krvi. Manj krvi pomeni manj toplote, kar najbolj občutimo v rokah in stopalih. To je normalen proces, po katerem lahko sklepamo, da telo ustrezno opravlja svojo nalogo vzdrževanja notranje temperature, s čimer ščiti organe. Občutek je seveda samo prehoden.

Toda če ima nekdo roke in stopala mrzle cel čas, tudi tedaj, ko je njegovo telo sicer toplo, utegne to biti znak, da ni vse, kot bi moralo biti. Dejansko obstajajo tudi drugi razlogi za mrzle roke in stopala. Vse, kar povzroči zožitev krvnih žil, lahko vpliva na to, kako tople so naše okončine na dotik.

Eden od vzrokov je lahko tudi Raynaudov fenomen, pri katerem se nekatere krvne žile, ki vodijo v okončine, prehodno zožijo. Ljudje z Raynaudovim fenomenom imajo običajno blede in mrzle prste na rokah in nogah. V nekaterih primernih ni jasno, zakaj se pri ljudeh pojavijo simptomi, značilni za Raynaudov fenomen. V drugih primerih so lahko ti simptomi posledica kakšne resne osnovne bolezni, kot je na primer imunska pomanjkljivost, ali pa so povezani z visokim krvnim tlakom. Toda vzrok za nenavadno mrzle roke so včasih tudi drugi dejavniki. Mrzle okončine so med drugim posledica vsega, kar blokira pretok krvi skozi žile.

Pri ljudeh z nezdravljenim diabetesom obstaja denimo večja možnost, da začnejo v njihovih krvnih žilah nastajati maščobne obloge, zaradi katerih se žile zožijo in otrdijo. Posledica tega je otežen pretok krvi.

Pretok krvi v okončine lahko ovirajo tudi poškodbe ali poškodovano tkivo. Na to, kako tople so okončine na dotik, vplivajo tudi operacije na dlaneh ali rokah ter poškodbe rok.

Možna vzroka za mrzle roke in stopala sta tudi slabokrvnost, ki lahko ovira transport s kisikom bogate krvi po telesu, ter kajenje, saj nikotin zoži krvne žile in s tem upočasni krvni obtok.

Kdaj bi nas moralo začeti skrbeti? V normalnih okoliščinah mrzle dlani in stopala niso nič skrb vzbujajočega. Toda ne pozabite, da so vedno posledica zmanjšanega dotoka krvi v okončine. Sčasoma lahko to pusti posledice, kot so krhki in lomljivi nohti, suha in razpokana koža, razbarvana koža ter občutek ščemenja in otrplosti na prizadetih območjih. Ta so lahko tudi manj občutljiva, ko so mrzla, hkrati je lahko zelo boleče, če prste ali stopala uporabljamo, ko so ledeno mrzli. Zaradi zmanjšanega dotoka krvi se koža na rokah ali stopalih po poškodbi počasneje celi, zaradi česar okužbe vztrajajo dlje ali se celo razširijo na druga področja. Sčasoma lahko zmanjšan dotok krvi poškoduje tudi živce. Če so živci hudo poškodovani in je prisotna tudi okužba, je včasih treba okončino amputirati.

Če vas skrbi, ker imate ves čas mrzle roke in stopala, to ob prvi priložnosti omenite svojemu zdravniku.

In kaj lahko storite, če imate mrzle dlani in stopala? Če se to dogaja le občasno, si preprosto nadenite tople nogavice in rokavice, roke si umijte s toplo vodo in jih potem takoj temeljito posušite, izogibajte se nenadnim spremembam temperature in se oblačite večplastno, izogibajte se klimatiziranim prostorom in odmor za malico raje preživite nekje na soncu.

Dolgoročno pa je ključnega pomena, da izboljšate prekrvavitev svojih okončin. To lahko dosežete z redno telesno vadbo ter raztezanjem rok in nog ter seveda z zdravim načinom prehranjevanja. Tako boste poskrbeli, da bodo vaši dlani in stopala kljub občasnemu mrazenju spet večino časa topli. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta