Zdrav zajtrk? Kakavovim kosmičem dodajajo vitamine, da bi potrošniki zamižali pred preveliko vsebnostjo sladkorja

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
09.05.2021 05:30
"Če se že odločite za kakavove kosmiče, izberite tiste z manj kot 16,5 grama sladkorja in z več kot 6 grami prehranske vlaknine v 100 gramih izdelka," svetuje ZPS.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V času, ko v NIJZ ugotavljajo, da so mnogi slovenski otroci slabše gibljivi in imajo prekomerno težo, so sodelavci Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) v trgovinah E.Leclerc, Eurospin, Hofer, Kalček, Lidl, Mercator in Spar kupili 23 škatel kakavovih kosmičev brez polnila ali obliva, ki jih proizvajalci propagirajo kot zdrav zajtrk, in jih poslali v laboratorij. Preverili so hranilno vrednost, vsebnost sladkorja, beljakovin, prehranskih vlaknin, folne kisline in železa, senzorične lastnosti, morebitno prisotnost tujih snovi, skladnost označevanja in trajnostni vidik.

Zelo dobrih ni

Ocene zelo dobro (od 80 do 100) ni dobil noben izdelek, Nestle z izdelkom Nesquik Alphabet je prejel 71 točk (dobro je od 60 do 79), kosmiči Spar Natur Pur Bio-Crisples Schoko 66, izdelek S-budget Spar Choco Balls 61, kosmiči Spar Choco Flakes so jih dobili 59 (povprečno je od 40 do 59). Milzulov izdelek Organic Bio Joy Rye 57 točk, Nestle Chocapic 55, Hoferjevi kosmiči Happy Harvest Choco Balls 55, Eurospinovi kosmiči Tre Mulini Choco Balls 54, Lidlov izdelek Crownfield Choco Balls pa 53. Pomanjkljivo oceno je prejel Dennre za medvedke in kroglice Peppa Pig. Eden od kriterijev za primernost, preberite še enkrat, kaj kupujemo v trgovinah v Sloveniji, bi po mnenju ZPS moralo biti tudi poimenovanje izdelka.

Ker kakavovi kosmiči s slikami na embalaži nagovarjajo najmlajše in njihove starše, so pri ocenjevanju sladkorja upoštevali merila in smernice za otroke. Najbolj strogim merilom Svetovne zdravstvene organizacije in ministrstva za zdravje so ustrezali samo trije izdelki, kosmiči Spar Natur Pur Bio Crispies Schoko, S-budget Spar Choco Balls in Nestle, Nesquik Alphabet. V kakavovih kosmičih so tudi nepotrebni aditivi in arome, so ugotovili, samo šest jih je brez teh. "Med aditivi, ki so dodani sedmim izdelkom, najdemo sojine, sončnične ali repične lecitine (emulgator), v izdelku Naturel še barvilo amonijev karamel. Drugi izdelki vsebujejo različne naravne in umetne arome."

Kljub neugodni hranilni sestavi je več kot polovica izdelkov obogatena z vitamini in minerali, zato so na njihovi embalaži lahko zapisane prehranske trditve, na nekaterih celo zdravstvene. "Prepričani smo, da proizvajalci trditve uporabljajo predvsem zato, da pritegnejo pozornost staršev, ki se tolažijo, da bodo z izbiro takega izdelka otroku zagotovili vsaj zadostno količino vitaminov in mineralov, če že pri sladkorju zamižijo. Za zadosten vnos vitaminov in mineralov otroku raje ponudimo polnovredna nepredelana žita ter sveže sadje in zelenjavo," povzema prehranska strokovnjakinja pri ZPS Nika Kremić. "Če se že odločite za kakavove kosmiče, izberite tiste z manj kot 16,5 grama sladkorja in z več kot 6 grami prehranske vlaknine v 100 gramih izdelka."

Test kakavovih kosmičev znova dokazuje, da je nujno treba prebrati tabelo hranilnih vrednosti in ne slepo zaupati obljubam na sprednji strani embalaže, ki izdelke predstavljajo enostransko."To tabelo najdemo ob strani ali na hrbtni strani embalaže, medtem ko otroke s sprednje strani nagovarjajo pravljični junaki ali igre, starše pa trditve o vsebnosti vitaminov in mineralov, kot sta železo in folna kislina."

Pregledali in ocenili so skladnost označb z zakonodajo ter dodatne prostovoljne navedbe in informacije, ki so potrošnikom na voljo na izdelkih. Oceno zelo dobro je za označbo prejel le Sparov izdelek Natur Pur, pri vseh drugih so odkrili pomanjkljivosti. Primerjali so izmerjeno in deklarirano vsebnost sladkorja, beljakovin, prehranskih vlaknin, železa in folne kisline. Pri kar devetih izdelkih so ugotovili odstopanje, večje od dovoljenega. Deklaracije niso dovolj berljive, črke so majhne, zapisi so v več jezikih, na izdelku Kellogg's v kar devetnajstih. Manjše črke od zakonsko določenih so na izdelkih Barnhouse in Milzu. Na treh je hranilna vrednost navedena neprimerno. Pri večini izdelkov so pogrešali informacijo o tem, kako kosmiče shranjevati, ko jih odpremo. Nasvet o pravilnem shranjevanju imajo le štirje.

ZPS priporoča, da kupci zaradi varovanja okolja izberemo izdelke, ki imajo čim manj plasti embalaže. Uporaba palmovega olja kot sestavine kosmičev je z vidika trajnosti popolnoma nesprejemljiva, poleg tega, da vsebuje veliko nasičenih maščobnih kislin, je problematičen tudi način proizvodnje. Čeprav tudi ekološki izdelki vsebujejo veliko sladkorja in zato ne spadajo v vsakodnevno prehrano, so z vidika trajnosti boljša izbira. Ekološki certifikat je strogo nadzorovan. Korak v pravo smer sta tudi certifikata o trajnostni pridelavi kakava UTZ in Fairtrade. "Po naši oceni so najmanj trajnostni izdelki Kellogg's, Mercator, vsi trije Nestlejevi - Chocapic, Nesquik in Nesquik Alphabet, ter Peppa Pig."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.