(ZDRAVJE) Nevarnosti plavanja ali potapljanja z odprtimi očmi

The Conversation
22.09.2024 08:00

Občutek zbadanja ali tujka v očeh se zgodi na občutljivi prosojni veznici, ki prekriva površino očesnega zrkla in notranjost vek. Tak občutek lahko izzovejo različna dražila, denimo v bazenih s klorirano vodo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plavalna očala ščitijo oči.  
Reuters

Če ste že kdaj plavali pod vodo z odprtimi očmi, ste verjetno začutili, da so vas oči po tem včasih pekle. Ljudje, v nasprotju z mnogimi živalmi, nimamo tretje veke, ki bi ščitila naše oči pod vodo. Toda ali to pomeni, da sploh ne bi smeli plavati z odprtimi očmi? K sreči na splošno to za nas ni nevarno. Kljub temu moramo upoštevati nekatere dejavnike, da bi poskrbeli za svojo varnost in udobje.

Voda, tudi tista v bazenih, je idealno okolje za razraščanje številnih škodljivih mikrobov, kot so bakterije in glive. Klor ali klorove spojine imajo protimikrobne lastnosti; te kemikalije običajno dodajajo vodi kot razkužila, da bi zmanjšali število škodljivih mikrobov v njej in preprečili širjenje nalezljivih bolezni, ki se prenašajo z njo. Dolgotrajna izpostavljenost tem snovem ali njihovim stranskim produktom pa lahko pri nekaterih ljudeh povzroči draženje in včasih tudi resnejša stanja, denimo konjunktivitis oziroma rožnato oko.

Znaki vnetja

Konjunktivitis je vnetje veznice, ki ga izzove bakterijska, virusna ali včasih glivična okužba. Eden od znakov vnetja je rdečina, ki jo povzroči povečan premer krvnih žil in s tem povečan pretok krvi. Tega sproži imunski sistem v boju proti okužbi. Oči se zaradi tega obarvajo krvavo rdeče ali rožnato. Drugi znak vnetja je bolečina, pravzaprav pekočina oziroma zbadanje. Konjunktivitis običajno ne zahteva nobenega zdravljenja in v enem do dveh tednih sam izzveni. Pri bakterijskih okužbah mora zdravnik včasih vseeno predpisati antibiotične kapljice za oči.

Človeško oko je zelo občutljivo.
Reuter

Pogosto plavanje je včasih vzrok za spremembe solznega filma in lahko povzroči stanje, poimenovano suho oko, za katero sta med drugim značilna občutek tujka oziroma zbadanje v očeh in zamegljen vid.

Morska voda

Kako pa je s plavanjem v bazenih z morsko vodo ali v morju? Morska voda v primerjavi s klorirano redkeje draži, vendar se ob stiku z njo lahko kljub temu pojavi neprijeten, pekoč občutek v očeh. Relativno visoka koncentracija soli v morski vodi lahko povzroči njihovo izsušitev, vendar to na splošno ni skrb vzbujajoče. Tveganje za okužbe oči in druge zdravstvene težave povečuje predvsem slaba kakovost morske vode ter tudi vode v rekah in jezerih.

Med plavanjem z odprtimi očmi verjetno ne boste utrpeli hujših poškodb. Kljub temu upoštevajte previdnostne ukrepe, da bodo vaše oči ostale zdrave in z njimi ne boste imeli težav. Če boste med plavanjem nosili plavalna očala, boste pod vodo precej bolje videli ter svoje oči hkrati zaščitili pred kemikalijami, soljo in škodljivimi mikrobi. Dražeče snovi lahko iz oči odstranite tako, da te sperete s čisto vodo ali fiziološko raztopino. Priporočljivo je tudi vzdrževanje dobre higiene vek.

Pomembno je, da se izogibate onesnaženim vodam. Nikar ne plavajte v vodi, ki je videti umazana, ima neprijeten vonj ali je zanjo znano, da je v njej veliko bakterij, virusov in parazitov. Če vas po plavanju dlje časa srbijo ali bolijo oči ali se vam poslabša vid, takoj poiščite zdravniško pomoč.

- Gunnar Schmidtmann je profesor optometrije in oftalmologije, Univerza v Plymouthu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta