CE-LE

Redko, v zadnjih letih pa sploh ne, sem tako strastno navijal za NK Maribor, kot sem zadnjič za NK Celje. In z mano večina Slovenije. Ne le, da je šlo pri zadnji tekmi slovenskega nogometnega prvenstva za filmski scenarij. Ne le, da je to bil dvoboj onih dveh biblijskih prepirljivcev; ne le, da je šlo za Ljubljančane in Štajerce. Šlo je za Celje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

O Celju ne vem nič oziroma malo. Nasedel sem, kot je večina živečih v teh krajih. Prvi aksiom zapostavljanja Celja se glasi: to, kar je za Ljubljančane Maribor, je za Mariborčane Celje. Takšna so pota slovenske provincialnosti.
In sem padel pod težo tega stereotipa. Skoraj ne poznam Celjanov. Razen onih, ki mi na poti iz Ljubljane v Maribor s svojimi BMW-ji mežikajo, naj grem na pas za počasneta … Obiske Celja, ki so kaj pomenili, lahko naštejem na prste ene roke. Nisem ponosen na to, seveda. Kot otrok sem sodeloval na nekem filmskem festivalu. Imeli so enega prvih McDonaldsov. Potem sem na začetku devetdesetih Slovencem (ne da se hvalim) odkril Almo Karlin v dokumentarnem filmu Celjanka med ljudožerci. Za mano jo je odkril še slovenski feminizem, potem še vsi drugi. Mimogrede: Alma je gori na Svetini umrla na isti dan v koledarju, ko sem se rodil jaz. Dala se je pokopati po haitski vudujski šegi in sem nekaj časa mislil (sploh, ko smo se v hotelu Merx "pripravljali" na snemanje), da sem njena reinkarnacija. Ampak ko so pričeli prihajati prevodi vseh njenih del, sem ugotovil, da je bolj uboga pisateljica. Potuje, piše in jamra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.