(DNEVNIK) Iris Celam: Narava je tista prava svoboda

Iris Celam
17.09.2022 06:00

Velika ljubiteljica narave, gledališča in dobre hrane. Rekreativna baletka, partnerka in mama dveh razbojnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

/ PETEK, 9. SEPTEMBER

"Prosim, poglej, kaj kaže tista tvoja super aplikacija za vreme? Kako nam kaže za soboto? Nevihte? Joj, pa ne spet!" "Bom še na Arso poklicala, da vidim, kaj tam pravijo." Pri tem pa se izkaže, da je naša Katja veliko bolj zanesljiv in odziven dežurni prognostik. Ta pogovor traja že ves teden - in to vsak dan.

Pripravljamo namreč tretji promocijski e-kolesarski dogodek na Ribniškem Pohorju, ki naj bi potekal v soboto. Želimo si lepega, jesenskega vremena, saj je kolesarjenje v takšnem vremenu veliko bolj prijetno, naši e-kolesarski navdušenci pa lahko v popolnosti doživijo naravo, razglede in kulinariko.

Spomladi smo organizirali že dva uspešna promocijska e-kolesarska dogodka, na katerih so naši obiskovalci na brezplačni vodeni turi spoznali nas, našo zgodbo, skrite naravne in kulturne znamenitosti zahodnega dela Pohorja in naše odlične ponudnike, s katerimi sodelujemo.

Vreme nam tokrat ni bilo naklonjeno, vsaj tako so kazale vse aplikacije, zato smo dogodek odpovedali in ga prestavili na oktober. Zakaj na oktober? Pohorska anekdota pravi, da se na Pohorju krompir ne okopava septembra, ampak oktobra, saj je oktober vremensko bolj dober.

Ciril Horjak

/ SOBOTA, 10. SEPTEMBER

No, ko smo že mislili, da bo konec tedna zaradi odpovedanega dogodka malo bolj sproščen, nas v petek, tik pred zaključkom delovnega dne, pokliče Primož s Kop.

"Ej, v nedeljo prihajajo novinarji iz Hrvaške, pripravili bodo reportažo o kolesarski ponudbi na Kopah in Ribnici na Pohorju. Peljali se bodo po novi označeni poti s Kop do Ribnice na Pohorju, pridejo pa tudi do vas, zato nekaj pripravite in se predstavite." Super! Spet še ena nova priložnost za nas, hvala Kope, da ste nas poklicali!

Ko odložiš telefon, pa te doleti realnost: "Pa ne, no! Kako naj v samo enem dnevu pripravimo nekaj, da si nas bodo zapomnili, pa še časovno omejeni smo na dve uri?" In čeprav na začetku malo negodujem, je to tisto, kar najbolj obožujem – pritisk in organizacijo. Hitro, učinkovito … Tako mi je najbolj všeč. Ena, dva, tri, nekaj klicev in 15 minut pozneje je bilo vse organiziramo, potrjeno in spet smo bili vsi mirni.

Velika prednost je v tem, da so naši apartmaji prav v Ribnici na Pohorju, v gorski vasici, kjer poleg turizma teče tudi povsem normalno življenje: imamo restavracije, bare, občino, šolo, vrtec, župnijo, trgovino. Tukaj gosti doživijo pristen stik z domačini, Pohorci, ki so res zelo posebni ljudje. To, kar se dogovoriš, drži kot pribito.

In prav tukaj se skriva razlog, zakaj lahko nekaj zelo hitro organiziraš za obiskovalce, saj bo zagotovo nekdo od domačinov pripravil domač narezek in spekel domač borovničev zavitek.

/ NEDELJA, 11. SEPTEMBER

Nedelja … in novinarji že na poti s Kop. Pripeljali so se iz smeri planinske koče Pesnik, mi pa smo jih pričakali pri vhodu v Ribnico na Pohorju in skupaj z njimi kolesarili do apartmajev. Bili so zelo prijetni, radovedni in zagreti kolesarji s tisoč in enim vprašanjem.

Po kratkem spoznavanju, razkazovanju apartmajev in celovite ponudbe za kolesarje smo odkolesarili do Sgermove smreke, najvišje v Evropi, ki je le nekaj minut s kolesom proč. Občudovali so prav vse, najbolj pa so bili navdušeni nad mirno lokacijo in čudovito naravo, ki nas je obdajala.

Res smo bili časovno omejeni, nervoza pa se je stopnjevala, saj sta morala nazaj na Kope, tako da odličnega pohorskega narezka in borovničeva zavitka nismo pojedli, kot smo načrtovali ob mirnem kramljanju. Sreča je, da je pri nas vse tako po domače, da so dobili borovničev zavitek v foliji, ob odhodu pa sem jim dejala: "Izvolite, kot da bi vam mama nekaj pripravila za na pot." Če se nas bodo po čem spominjali, se nas bodo zagotovo po borovničevem zavitku, zavitem v foliji.

/ PONEDELJEK, 12. SEPTEMBER

Naši Lake Peak Apartmaji so v čudoviti slikoviti vasici po imenu Ribnica na Pohorju, sredi hribovitega in z gozdovi obdanega Ribniškega Pohorja, ki se razprostira na nadmorski višini od 715 do 1543 m.

Zakaj se ljudje tukaj počutijo tako dobro? Ribniško Pohorje je bilo v sredini prejšnjega stoletja zelo priljubljeno naravno zdravilišče, kamor so ljudje prihajali na zdravilne tretmaje. Ti pa so vključevali samo sprehode po gozdovih med mogočnimi drevesi. Nadihali so se svežega zraka, nagledali čudovitega zelenja in se odpravili nazaj v betonsko džunglo.

Ribniško Pohorje je naravna oaza, zajeta v naravnem rezervatu Natura 2000, kjer se prepletajo gozdovi, travnate planje, pašniki, jezera in številni potoki. Tukaj je največja naravna znamenitost Pohorja, to je Ribniško jezero, ki je najvišje ležeče šotno barje v Srednji Evropi in po katerem so naši Lake Peak Apartmaji dobili ime.

Letos smo aktivno začeli promovirati blagovno znamko Black Peak E-bike, ki je dobila ime po najvišjem vrhu Pohorja – Črnem vrhu (1543 m). Black Peak E-bike je namenjen prav e-kolesarjem, za katere imamo celovito ponudbo: najem e-koles, zaščitne opreme, naprave GPS, varno hrambo koles, polnjenje baterij, pranje in servis koles. Od Outdoor Slovenija smo dobili štiri kolesa, predstavljajo pa nas kot kolesarjem prijazno nastanitev.

/ TOREK, 13. SEPTEMBER

Torek je odličen dan za zasedanje svete trojice, dan za interni sestanek, zastavljanje ciljev, možgančkanje in reševanje izzivov.

Naš tim je sestavljen iz treh članov. Naša glava je David, finančni minister in idejni vodja blagovne znamke Black Peak E-bike. Pozna vse skrite in že odkrite kotičke zahodnega dela Pohorja, izrisal in prevozil je vseh devet e-kolesarskih tur, ki jih obiskovalcem ponudimo, kadar se na kolesarjenje odpravijo sami. Prav tako je izrisal in prevozil vse vodene ture, ki obiskovalce popeljejo mimo res skritih kotičkov Pohorja, ki bi jih sami težko odkrili.

Potem je tukaj naša duša, to je Katja. Opravlja delo receptorke, skrbi za rezervacije apartmajev, e-koles in vsega, kar spada zraven. Je tista oseba, ki je najbolj zaslužna za oceno 10 na Booking.com in dober glas, ki seže v deveto vas. Katja je tiste vrste sodelavka, na katero se res lahko zaneseš in ji zaupaš. Vedno sem v življenju super hvaležna, ko naletim na takšne ljudi.

Potem pa še srce – to sem jaz. Moja naloga je organizacija dogodkov, urejanje vsebin na spletnih straneh, socialnih omrežjih in povezovanje s preostalimi ponudniki, ki nas obkrožajo v Ribnici na Pohorju. Pri svojem delu naravnost uživam, obožujem naše Pohorje in uživam, ko lahko ljudem predstavim, kaj vse lahko počnejo, odkrijejo in doživijo pri nas. Smo zadovoljni sodelavci na voljo zadovoljnim in sproščenim obiskovalcem. Pri delu nas vodi spoštovanje narave in njena pozitivna energija.

/ SREDA, 14. SEPTEMBER

"Kaj pa počnejo vajini otroci tam gori na Pohorju? Jim ni dolgčas?" Z Davidom sva partnerja tako poslovno kot zasebno. Skupaj sva že desetletje in imava dva razbojnika, stara 4 in 2,5 leta. Ribnica na Pohorju je bila ena posebna vas, ki nama je prekrižala poti, tako da ima vse skupaj še sentimentalno noto.

Obožujeva Pohorje, zlasti ta zahodni del, kjer stojijo naši apartmaji. Ko sva bila še brez otrok, sva ves svoj prosti čas namenila odkrivanju vsega, kar Pohorje ponuja. Še najraje pa sva z daljnogledom po vasi in planini oprezala za divjimi živalmi, tako da so naju domačini enkrat skoraj zamenjali za krivolovca … No, ko so ugotovili, da sva to midva, je v vasi padala sto in ena šala na najin račun.

Zdaj, ko imava otroke, počneva enako. Narava in Pohorje sta naša stalnica, sicer ne prehodimo toliko, kot sva sama včasih, sva pa jih takoj, ko je fizioterapevt odobril, posedla v kolesarski stolček. Na e-kolesu sta najina otroka preživela veliko časa. Uživala sta svež zrak, opazovala potočke, kjer sta si namakala nogice, priredili smo si piknike ob slapovih, nabirali gobe in si privoščili popoldanski počitek. Zdaj, ko lahko pri čem pomagata, je bilo sredino popoldne namenjeno pripravam na zimo. Sodelovala sta pri sekanju drv, ki se je kaj kmalu prelevilo v zabavno vožnjo v samokolnici. Verjemite mi, niti malo jima ni dolgčas, saj naravnost uživata. Njuno otroštvo je zelo podobno tistemu v 80. in 90. letih, ampak otroci dejansko res ne potrebujejo veliko. Narava je tista prava svoboda.

/ ČETRTEK, 15. SEPTEMBER

Svojim gostom ponujamo prav to: svobodo, naravo in domačnost. Ustvarjamo dobro počutje in nepozabne izkušnje v stiku z naravo, in to za vse družine in rekreativce, ki cenijo mir in aktivno preživljanje prostega časa v naravi. Tukaj so brezskrbni, sproščeni in uživajo v naravi na svoj način, lahko pa jim mi organiziramo kakšen vodeni kolesarski dan, pohod ali delavnico.

Bolj se bližamo vikendu, bolj diši po novih dogodivščinah. Da so pri nas res lahko vsi brezskrbni, priča tudi dogodek družine iz Nizozemske, ki si je izposodila e-kolesa in se odpravila na eno od naših izrisanih poti. Naša Katja jim je vse vestno razložila, naložila izrisano pot na napravo GPS, potem pa so se odpravili na družinski kolesarski izlet. Malo pred zaprtjem recepcije, okoli sedmih zvečer, ko se v tem času dan že prevesi v večer in postaja temno, je Katjo začelo malo skrbeti. "Le kje so ti naši Nizozemci, ves dan so že na terenu?" Kmalu za tem ji je zazvonil telefon. "Prosim, pomagajte nam, mi smo se izgubili. Večeri se ... Kaj naj storimo?"

Katja je takoj stopila v akcijo ter naju poklicala, da bi skupaj poiskali rešitev. V Ribnici na Pohorju je res tako, da se za vse vedno najde rešitev, saj nam velikokrat na pomoč z veseljem priskočijo tudi domačini. V nekaj trenutkih smo že organizirali prevoz do izgubljene družine.

Naslednji dan, ko smo z njimi sedeli na kavi, so bili navdušeni, saj so doživeli super pustolovščino v naravi. Pravo doživetje je bilo tako za otroka kot za njiju. Takoj za tem pa je sledilo vprašanje, ali smo še prosti prihodnje leto, saj bi pri nas ponovno preživeli svoj aktivni družinski dopust.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta