(DNEVNIK) Žiga Šerbinek: Od jutra do jutra

21.09.2024 06:25

Vinogradnik, ki dela vino Kušter iz Svečine. Rojen na mešani kmetiji v Svečini, ki se je med njegovim življenjem preoblikovala v predvsem vinogradniško in malo manj sadjarsko. Ljubitelj narave, gora in dobrega vina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Manca Krošelj

/ PETEK, 13. september

Prvič v treh tednih se zbudim po normalno dolgem spancu. V teh zadnjih tednih sem zaradi dnevno-nočnega režima dela v času trgatve spal od nič do štiri ure dnevno, izjemoma pet. Zunaj dežuje in v sobo se prikrade vonj po žgancih in beli kavi. Pojem zajtrk in hitro grem v klet preverit temperature cistern in potek fermentacije. Ob osmih pride Jure, ki želi izpopolniti svoje znanje, zato v prostem času pomaga v kleti, jaz pa mu sproti dajem nasvete, delim svoje izkušnje. Vsaka pomoč pride prav, družba še bolj. Na hitro greva čez klet, pokusiva mošte, izmeriva sladkor, zapiševa temperature in dodava hrano za kvasovke v nekaj cistern. Sledijo pranje, priprava kvasnih nastavkov, prvi pretoki mladega vina. Na cisterni zvočnik, glasba mešana na žaru. Dan se hitro prevesi v noč, ponočevanje prepreči okvara vinske črpalke. Na srečo nič hujšega. Na hitro pospravim, pomijem tla v kleti, še enkrat preverim vse cisterne in zaprem okna, ker se zunaj nevarno hladi. Iz enega ekstrema v drugega - od 32 °C čez dan smo prišli na dobrih 10. Razstavim črpalko in se odpravim v Maribor. Najeto stanovanje je zadnje tri tedne bolj ali manj samevalo. Tuš, preberem nekaj novic in zaslužen spanec. Prvič v letošnji trgatvi zaspim isti dan in ne naslednji.

/ SOBOTA, 14. september

Budilka zazvoni ob 6.30. Jutranja rutina, kava, pregled mejla in se odpravim čez hrib v Pernico. Nabavim nov rotor za črpalko, še en paket kvasovk in nekaj hranil ter grem v Svečino. Danes ni žgancev, ampak tradicionalen slovenski zajtrk kot že od nekdaj. Kos kruha, maslo in med ali domača marmelada. Oblečem delovna oblačila, obujem škornje in spet v klet. Kot vsako jutro preverim temperature v cisternah, pokusim in prevoham mošte. Osnove za penino so odvrele, za zdaj kaže zelo lepo. Ob takem nadaljevanju bo letnik odličen. Nasploh je bilo letos grozdje izjemno lepo, trgatev pa prehitra in preveč skoncentrirana. V normalnih letih so od prvega do zadnjega dne trgatve minili vsaj štirje tedni, letos smo 90 odstotkov potrgali v 15 dneh. Zunaj je samo še renski rizling, ki čaka na prvi lep dan po dežju.

Zamenjam rotor in tesnila na črpalki, na srečo vse deluje. Prečrpam še zadnji dve cisterni soka iz hladilnice v klet in pripravim kvasne nastavke. Čas hitro beži in tudi utrujenost iz preteklih dni se že pozna. Po kosilu zadremam za dobro uro. Nadaljujem delo, vmes zapišem vse v kletarski dnevnik in perem cisterne. Malo pred polnočjo dodam kvasovke v zadnje laške rizlinge in zaspim.

/ NEDELJA, 15. september

Ker že četrti dan zapored nimamo trgatve, spim dlje. Kljub dobremu spancu je danes vse počasneje. Od hoje do reakcij. Kava več ne pomaga. Skočim v vinograd na Pesjak, preverim, kako se obnaša letos saniran plaz iz minulega leta. Kljub precejšnji količini padavin na srečo vse miruje. V daljavi skozi oblake za trenutek opazim pobeljene Sinjske Alpe, tudi Pohorje ima belo prevleko. Hlad in severni veter me zbistrita, utrujenost naenkrat mine. Naredim bežen obhod še nepotrganega dela vinograda in se veselim, da je vse grozdje dežju navkljub še vedno zdravo. Domov se vrnem ravno pred kosilom. V kleti prilagodim temperature fermentacij in ugotavljam, da bodo letošnja vina precej bogata. Neobičajno visoke sladkorne stopnje grozdja in od spomladanske pozebe zmanjšan pridelek se nekje morajo poznati. V dveh cisternah eksperimentiram s kvasovko, ki namesto alkohola proizvaja mlečno kislino. Super zadeva za delno znižanje alkoholne stopnje vina, hkrati pa zvišanje skupnih kislin v moštu. Letos so namreč kisline zaradi toplih noči v času zorenja in še toplejših dni precej nizke tudi pri tradicionalno kislinsko bogatejših sortah.

Zadovoljen z rezultati in dozdajšnjim razvojem vin v kleti nadaljujem delo in priprave na naslednji dan. Odločim se, da danes ne bom delal dlje kot do desete zvečer. S starši naredimo plan za prihajajoči teden, napoved kaže, da bomo v torek najverjetneje lahko potrgali še zadnje grozdje. Vsakič, ko pridem iz kleti, se iz kuhinje zavoha nekaj druga. Mama deževne dneve izkoristi za kuho marmelad in ajvarja. Oče je medtem pospravil dvorišče in opral vso opremo, ki je letos več ne bomo potrebovali. Zvečer skupaj z očetom preletiva klet in pokomentirava potek letošnje trgatve. Vina so super, za zdaj najbolj izstopajo sauvignoni, muškat ottonel in sivi pinot. Ker sem bil malo preveč ležeren, se dan spet zavleče v naslednjega, tako da zaspim v ponedeljek.

/ PONEDELJEK, 16. september

Vstanem malo čez sedmo. Ob zajtrku - spet so bili na mizi žganci - naredimo okviren plan dela za torek, ko bi radi potrgali še renski rizling. Vsak na svoji vremenski aplikaciji preučujemo neenotne napovedi. Odločimo se in obvestimo ekipo, da v torek trgamo, če bo vreme lepo.

Takoj po zajtrku zopet klet. Dve cisterni se čez noč malo preveč ohladita, zato ju začnem greti. Proti koncu fermentacije namreč ob padcu temperature kvasovke morda ne bi povrele vsega sladkorja in bi vino ostalo slajše, kot si želim. Po hitrem obhodu kleti se lotim dodajanja hrane kvasovkam, pranja in razkuževanja cistern, ki jih bom potreboval za zadnji dan trgatve in prihajajoče pretoke mladega vina. Preverim kletarski dnevnik in popišem porabljena enološka sredstva. Po službi na pomoč spet pride Jure. Pretočiva cisterno rizvanca v drugo, droži izjemno lepo dišijo. Fine gredo zraven z vinom, grobe hranim. Juretu razlagam, kako morajo droži dišati in kaj narediti, če pretok ni pravočasen in droži postanejo reduktivne. Ker imam v kleti pomočnika, pripravim jabolka, ki jih je treba dostaviti naslednji dan. Zunaj dežuje, obeti za jutri niso rožnati. Vseeno upamo na najboljše. Dan zaključim z rednim obhodom kleti, zadovoljen z opravljenim se z naloženim avtom odpravim proti Mariboru. Zaspim v bani in se zbudim, ko se voda že ohladi. Prestavim se v posteljo za naslednjih nekaj ur.

/ TOREK, 17. september

Dan se začne zgodaj. Dostavim jabolka na Tezno, spregovorim nekaj besed s stranko in se odpravim proti Pernici. Prestreže me Božo, naročim analizo vin, ki smo jih polnili tik pred trgatvijo. Kot naročeno, odpravlja se proti Svečini. Opravim manjši nakup manjkajočih stvari za konec trgatve in se odpravim domov.

Dogovorjeni smo, da začnemo trgati ob 11. uri, ko se listje vsaj malo posuši. Ponoči je namreč še deževalo. Ne uspem še pozajtrkovati, že je na dvorišču Božo. Urediva uradne zadeve in povabim ga v klet, da na hitro preletiva nastajajoče kreacije. Zaradi zgodnje ure in števila vzorcev striktno izpljuvava degustirane vzorce. Na delovnem mestu pač moraš biti zbran in trezen, četudi delaš v kleti.

Ob pol enajstih se začnejo zbirati naši trgači, vmes se naloži traktor z boksi in škafi, oče sestavi prešo. Starša z ekipo se odpeljeta v vinograd, jaz ostanem doma in pripravim vse potrebno za prevzem grozdja. Vsipno korito, črpalka za drozgo oziroma grozdje in preša so oprani. Nastavim še vinsko črpalko in cevi ter razkužim vse prej našteto. Higiena opreme za predelavo in higiena kleti sta eni najpomembnejših stvari pri pridelavi kakovostnih vin. Lahko je grozdje še tako vrhunsko, pa zaradi površnosti ali nehigiene rezultati ne bodo na želenem nivoju. Ravno zato posvečam ogromno časa čiščenju.

Okoli ene ure pripelje mama prvo grozdje. Razložim bokse iz prikolice, naložim prazne in že se odpravi nazaj. Grozdje stehtam, ocenim zdravstveno stanje in pripravim encime, žveplo in druge potrebščine. Vmes skočim v klet, opravim najnujnejše in zakurim. Zvečer in ponoči sledi precej pranja in topla voda bo več kot zaželena. Ob pol štirih končajo na prvi parceli, jaz pa napolnim prvo prešo. Ločim "samotok" in prešanec ter operem bokse. Preden prva preša konča, se s traktorjem odpravim v vinograd po grozdje. Vse kaže, da bomo malo podaljšali dan in danes zaključili z obema parcelama renskega rizlinga. In res, ob pol sedmih imamo likof. Nekega govora nimamo, vsi smo že izmučeni, sploh po tradicionalno zadnji parceli, ki je tudi najstrmejša, kjer že tako ali tako večino dela opravimo ročno.

Vmes doma sestra pripravlja večerjo za trgače in domače. Ob šestih dobim zdaj že redno pomoč v kleti. Vmes me okupirata nečaka, ki bi se rada vozila na viličarju. Vsakega posebej zapeljem nekaj krogov po dvorišču in jima dovolim, da držita volan ali nekajkrat dvigneta in spustita vile. Vsi zadovoljni nadaljujemo vsak svoje delo. Po hitri večerji z Juretom izprazniva prvo prešo in napolniva drugo. Malo pred polnočjo je glavnina končana, sam zaključim tik pred drugo uro, ko je vse oprano in pospravljeno.

/ SREDA, 18. september

Kljub kratkemu spancu se zbudim relativno naspan. Stres počasi popušča, ker je glavnina za nami. Trgatev je bila uspešna, grozdja sicer manj od pričakovanj, bo pa kvaliteta nadpovprečna.

Danes vsakodnevni rutini dodam še bistrenje včeraj sprešanega soka. Delo v kleti vseeno zaključim dokaj zgodaj, saj sem vse nujne stvari z malo pomoči opravil že prejšnje dni. Sledi še pisanje dnevnika, da ga lahko pravočasno oddam.

/ ČETRTEK, 19. september

Ob enih zjutraj zaključim dnevnik. Preletim zapisano in popravim nekaj napakic.

Zjutraj ob sedmih rutinski pregled kleti, sledijo dostave vina v Maribor in kasneje po starem. Počasi se vračam v običajne delovnike, ki ne trajajo od jutra do jutra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta