Ekonomisti o padcu Šarčeve vlade: Kolikor doktorjev, toliko mnenj

Jelka Zupanič
22.02.2020 07:00

Kolikor doktorjev ekonomije, toliko mnenj, se je potrdilo že, ko smo nekaj ekonomistov vprašali, kakšne so ekonomske posledice padca Šarčeve vlade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Posledice odstopa bodo pozitivne," trdi dr. Dušan Mramor, nekdanji finančni minister v dveh vladah, nazadnje v Cerarjevi. Toda vlada je odstopila prepozno: "Ker je Šarec vladal s petimi koalicijskimi partnericami plus eno, ki so med seboj tekmovale, katera bo bolj popularna, vlada ni dosegla, kar bi od nje pričakovali. Zato se zdaj ne bomo mogli lotiti tudi zelo dramatičnih izzivov, denimo staranja prebivalstva in visokih stroškov, ki bodo s tem nastali."
Četudi se umirja, slovenska gospodarska rast še zmeraj zagotavlja stabilne razmere za investiranje in zaposlovanje, je prepričan dr. Rasto Ovin, dekan mariborske fakultete za uporabne poslovne in družbene študije Doba. Zato se "odsotnost vlade ne bi smela poznati, razen pri izvajanju projektov, ki so vezani na obveznosti, denimo do tujih financerjev, saj se je še posebej pri drugem tiru pošteno zatikalo že doslej".

Kako bi opisane posledice hitreje in učinkoviteje odpravili? S hitro sestavo nove koalicijske vlade pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše ali s predčasnimi volitvami?

Mramorju se ne zdi najbolj pomembno, ali z novo koalicijo ali s predčasnimi volitvami. "Zame je bistveno bolj pomembno, da bi bila koalicija, ki bi prišla na oblast, sposobna sprejemati tudi težke odločitve. Večkrat sem rekel, če ti doktor reče, da imaš raka, se moraš zdraviti, ne pa trditi, da ga nimaš. Seveda pa moraš prej sprejeti težke odločitve. Da bi bilo to mogoče, se ogrevam za spremembo volilnega zakona, v katerem bi povišal prag za vstop strank v parlament. Sprejel bi tudi stroga pravila delovanja državnega zbora," pravi. V njih bi določil, kako se sprejemajo zakoni, in s tem onemogočil njihovo sprejemanje brez strokovne presoje, presoje ministrstev, brez javne razprave, brez socialnih partnerjev in brez vlade.
Ovin meni, da bi si od nove vlade upali pričakovati, da se bo posvetila projektom strukturnih sprememb: "Vendar vsaj v zadnjih volilnih ciklih takšna vlada v Sloveniji ni bila mogoča. Tako ne verjamem, da bi lahko na tem področju kaj prineslo krpanje vlade oziroma nove koalicije. Glede na izkušnje tudi ni veliko pričakovati od predčasnih volitev. Tako znotraj kot tudi izven koalicijskih povezav so si stranke dale toliko duška z medsebojnimi nasprotovanji in izključevanji, da bi lahko vsaki koaliciji, ki bi nastala iz obstoječih strank brez predčasnih volitev ali z njimi, očitali nenačelnost."

Kakšen zasuk bi lahko prinesla nova koalicijska vlada pod vodstvom SDS v ekonomsko politiko in kaj bi pomenilo za ljudi in gospodarstvo čakanje na volitve?

Mramorju se zdi pomembneje, kakšno koalicijo bodo sestavili, skratka, ali bo opravilno sposobna. "Šarčeva vlada s tako mešanico strank, zahtev in izsiljevanj in potem še izsiljevanj poslancev ni bila opravilno sposobna. Sicer pa je sam Šarec povedal, da ni mogel sprejeti stvari, ki bi jih moral." Ali bi Janševa vlada prinesla zasuk v ekonomsko politiko, pa je odvisno od tega, kakšna bo, meni. "Če bo vsaka od teh koalicijskih partneric tako kot Desus pogojevala sodelovanje z dvema milijardama evrov, potem ne bo mogel narediti ničesar, tudi če bi želel. Skupne vsebine, ki jih želijo nasloviti, so prave, zdravstvena reforma, dolgotrajna oskrba in še nekaj teh. Morebiten zasuk v ekonomski politiki bo torej odvisen od tega, koliko bo taka koalicijska vlada sposobna strokovno in utemeljeno poskrbeti za reševanje resničnih problemov," ocenjuje Mramor.
Ovin pa je prepričan: "Pozitiven zasuk bi lahko prinesla koalicija, ki bi se zedinila o ciljih povečevanja ugleda Slovenije v EU, ne bi imela težav s tem, da se je z odločitvijo za EU Slovenija odločila za zahodno sfero, ki bi zgodovino prepustila zgodovinarjem in bi znala volilno telo prepričati, da je edini ekonomsko trajnostni model gospodarstva tržno gospodarstvo. To nam v Sloveniji ne gre kaj prida od rok. Dokaz za to sta državna lastnina v deležu, ki presega ostala primerljiva gospodarstva v EU, in prisotnost v panogah, kjer res nima kaj iskati, v turizmu."
Damijan ne verjame, da bo SDS uspelo sestaviti trdno in operativno vlado: "Niti si je ne želim. Po obeh vladah, ki jih je oblikovala SDS kot vodilna stranka, je država zapadla v globoko recesijo. Po prvi Janševi vladi smo z BDP padli za osem odstotkov, kumulativno pa izgubili za najmanj dve tretjini letnega BDP, morali smo sanirati bančno luknjo, ker Janševa vlada kot lastnica in nadzornica bank ni vršila potrebnega nadzora nad njihovo kreditno aktivnostjo. Po drugi Janševi vladi pa smo, kljub okrevanju v letih 2010 in 2011, zaradi zloglasnega ZUJF, ki je drastično zmanjšal javne izdatke, ponovno padli v globoko recesijo še za naslednji dve leti. Janševa vlada je ob vseh političnih tveganjih zaradi ideološke narave te stranke, njenega hujskaškega nacionalizma in njenih spornih povezav s spornimi avtokratskimi režimi predvsem veliko ekonomsko tveganje."
Stojan pravi, da je vse odvisno od trdnosti nove koalicije. "Ne upam si dajati trdnih napovedi, kaj bi lahko prinesla nova koalicijska vlada in kaj volitve, saj je veliko odvisno od političnega kapitala. Nismo več v letu 2018, ko je bil ta svež, veliko ga je manjšinska vlada pokurila, da je sploh obstala. Možni so torej politične aritmetike in druga ugibanja o zasukih, a dejstvo je, da je ta hip politični kapital nekaterih političnih strank tako načet, da ne morejo jamčiti niti vseh glasov svojih poslanskih skupin. Koliko političnega kapitala je ostalo, se bo šele pokazalo, saj ne vemo, koliko je bil načet."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta