(FOTO) Toninovo "posredovanje" pri Janši ni učinkovalo

SP
13.02.2021 05:00
Število dnevnih tvitov pred intervencijo obrambnega ministra in po njej je ostalo enako, čas, preživet na tem omrežju, pa se je še povečal.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toninu ni uspelo.
Robert Balen

Podpredsednik vlade in obrambni minister Matej Tonin s svojim decembrskim pozivom predsedniku vlade Janezu Janši, naj za vsaj mesec dni pozabi na družbeno omrežje Twitter, ni bil uspešen. Prej nasprotno - premierova uporaba omrežja se ni zmanjšala, po pozivu je 12. januarja celo postavil dnevni rekord - objavil ali poobjavil je skoraj 180 tvitov, drugi rekord pa je iz novembra lani, ko je predsednik vlade na omrežju preživel skoraj štiri ure. Kaj vse še kaže analiza projekta Maršal Twito - Sledilnik, objavljamo v infografiki. Sledilnik namreč beleži in analizira njegovo aktivnost na twitterju.

"Twitter je eden Janševih osrednjih političnih instrumentov. Z njim kot predsednik vlade državljanom in medijem sporoča pomembne odločitve, ukrepe in poteze vlade v času epidemije. Obenem pa ga že vrsto let uporablja tudi za osebne napade na posameznike, ideološka obračunavanja z institucijami in mediji, promocijo lastnega medijskega podjetja Nova24, mobilizacijo skrajne desnice in podpihovanje sovražnega govora, lažnih novic in teorij zarote. Profil Janeza Janše je gotovo najvplivnejši twitter profil v državi in menimo, da je pomembno, da smo nanj pozorni," sporočajo avtorji projekta iz ekipe Danes je nov dan.

Namen projekta, so zapisali, je opozoriti na skrb vzbujajočo odvisnost predsednika vlade od družbenih omrežij, raziskovalce, medije in civilno družbo pa opolnomočiti z informacijami, ki jim lahko pomagajo pri pozivanju k odgovornosti tistih, ki so na položajih moči. Sekundarni cilj je zavarovati in ohraniti omrežje Twitter kot svoboden javni prostor političnega diskurza in opozoriti na problematiko propagandističnih aktivnosti vladajoče stranke: "Metodo sledilnika smo izbrali po vzoru projekta Sledilnik covid-19, ki ga vidimo kot eno boljših zgodb učinkovitega in pomembnega angažiranja digitalne civilne družbe, h kateremu smo zavezani tudi sami. Maršal Twito - Sledilnik z njim ni povezan v nobeni meri."

Kaj je še pokazala analiza?

Da Toninovo posredovanje dejansko ni dalo prav nobenega učinka, kaže podatek, da je število dnevnih tvitov pred intervencijo obrambnega ministra in po njej ostalo enako, čas, preživet na tem omrežju, pa se je še povečal. Pokazala je tudi, da gredo premieru najbolj v nos Socialni demokrati in njihova predsednica Tanja Fajon, RTV Slovenija ter stranki LMŠ in Levica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta