(INTERVJU) Direktor podjetja Štore Steel: V avtomobilski industriji je korona naredila končni salto mortale

Rozmari Petek Rozmari Petek
23.05.2020 04:40

Z direktorjem podjetja Štore Steel Janijem Jurkoškom o stanju v avtomobilski industriji in možnostih preživetja v novih razmerah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rozmari Petek

Pred mesecem in pol ste dejali, da imate dela dovolj do srede maja, ker so v tistem času Kitajci po prvi zaustavitvi zaradi covida-19 ponovno pognali proizvodnjo. Kako je sedaj?
"Sedaj se naročilno stanje in stanje na trgu spreminjata iz danes na jutri. V velikem delu smo vezani na avtomobilsko industrijo in ta ima velike težave z obvladovanjem samih naročanj, s spremljanjem zalog in tako naprej. Partner iz Nemčije mi je pravkar razlagal, v kakšnih težavah so dobavitelji avtomobilski industriji. Proizvajalci avtomobilov so tovarne zapri, avtosalone tudi, naročilnega stanja pa niso v ničemer spreminjali. Torej, dobavitelje so pustili, da so delali, niso preklicali naročil, niso jih preložili, zato so sedaj proizvajalci do grla v zalogah, za katere so porabili denar. Ob tem pa ne vedo niti, ali bodo naročniki ta material sploh prevzeli. Tudi nam kupci niso odpovedovali ali prelongirali naročil, vendar smo sami predvideli, da tako ne bo šlo. Kupce smo pozivali, naj preverijo, kaj in koliko bodo potrebovali, pa še potem smo naročila znižali za okoli 10 odstotkov. Sicer bi se nam lahko zgodilo tako kot drugim, da bi proizvodi ostali tukaj, neuporabni. Ne delamo na zalogo, delamo samo za znanega kupca. Peči sploh ne prižgemo, če nimamo zadaj konkretnega naročila."
Vam se torej zaloge niso kopičile?
"O, so se. A smo to predvideli in si rekli, da bomo pač v aprilu izpolnili vsa naročila in bomo potem proti koncu maja začasno zaustavili proizvodnjo in čakali pripravljeni na oživitev trga. Pa se je v vmesnem obdobju zgodilo, da smo zato, ker so naši konkurenti prej zaprli obrate, tudi v tem času dobili naročila. Na takšne priložnosti čakamo ob ponovnem zagonu gospodarstva, ker smo manjši in zato hitrejši od drugih. Smo v nenehni pripravljenosti. Naš dobavni rok je približno en mesec, pri konkurenci so dobavni roki od treh mesecev naprej. Običajno imamo s kupci približno dogovorjene mesečne kvote, tik pred zdajci pa nam povedo, kateri material želijo in v kakšnih količinah. To potem v mesecu dni tudi dobijo."

Štore Steel
Rozmari Petek
Štore Steel
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.