(INTERVJU) Župan Podčetrtka: V majhnem kraju je treba brcati na isti gol

Rozmari Petek Rozmari Petek
12.09.2020 06:30

Župan Peter Misja kot novi predsednik Skupnosti občin Slovenije o tem, kaj občine pričakujejo od države, kaj od ustanov v državni lasti, kot je Pošta Slovenije, in kaj od občin pričakujejo občani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Peter Misja ni tipičen župan, kot tudi občina Podčetrtek ni tipična občina. Tam ni tarnanja, da česa ni, vse se nekako uredi in kljub majhnosti - občina šteje približno 3500 prebivalcev - je videti, kot da je denarja dovolj za vse potrebe. Dolga leta je bil tudi predsednik Turistične zveze Slovenije, v delovanje zveze je kot podpredsednik vpet še sedaj. Je nepoklicni župan, zaposlen kot inštruktor strojevodij pri Slovenskih železnicah, sprostitev in mir pa najde na svoji kmetiji. Tako tudi fizično na kmetiji dela več kot kakšen povprečen kmetič, ocenjuje sam.
Ste menda prvi iz širše celjske regije, ki predseduje Skupnosti občin Slovenije (SOS). Zakaj so takšna združenja pomembna?
"Že nekaj let sem vključen v delovanje Skupnosti občin Slovenije predvsem zato, ker opažam, da v nekaterih segmentih drugače sploh ne moreš priti zraven; ne moreš opozarjati ali direktno vplivati na državo. Združenje ima vseeno boljšo dostopnost, kot jo ima posameznik. SOS ima ob tem uspešen tim, ki zna zadeve pravno in drugače preučiti, saj sam župan, pa lahko ima še tako razkošno upravo, ne more vsega tega predelati. SOS je zelo dober suport pri tem."
Je morda povezava, da sta z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom prijatelja, kaj vplivala na to, da so vas v SOS potisnili v prve vrste?
"Morda sem zato, ker sva kolega, bolj v slabih vrstah. No, dejstvo je, da sem bil v delovanje SOS tudi v okviru odbora za turizem vpet že takrat, ko Zdravka Počivalška še ni bilo nikjer v vladi. Tako da niso me zaradi tega rinili. Mogoče pa me bodo zaradi tega kje celo odrinili."

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.