Novi film Pedra Almodovarja v soboto v Mariboru

Matic Majcen
12.11.2021 13:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Znova smo v času leta, ko v Mariboru tradicionalno gostuje Liffe. Največji filmski festival v Sloveniji tudi tokrat ponuja bogat izbor, sestavljen iz domačih in mednarodnih presežkov leta, prav jutrišnji program v Mariboxu pa je eden vrhuncev letošnjega dogodka. Zvrstila se bosta namreč dva odmevna filma: v poznopopoldanskem terminu slovenski film Prasica, slabšalni izraz za žensko, ki je na minulem Festivalu slovenskega filma osvojil vesno za najboljši film, v večernem pa Vzporedni materi, novi film španskega režiserja Pedra Almodovarja. To je že 22. film v dolgi karieri slovitega španskega avtorja - ki pa je tudi eden njegovih najboljših.

Dvainsedemdesetletni Španec je na evropsko filmsko sceno prodrl v 80-ih letih, ko se je uveljavil s svojim unikatnim in na prvo oko prepoznavnim slogom. Njegove filme zaznamujejo barviti dekorji, kaotično komični zapleti, velik poudarek na tematiki spolnosti ter zvesta igralska zasedba, v kateri je vsaj na začetku izstopal Antonio Banderas. Almodovar je s filmi, kot so Ženske na robu živčnega zloma (1988), Vse o moji materi (1999) in Govori z njo (2002) osvojil dva oskarja, dva zlata globusa, šest evropskih filmskih nagrad in častnega zlatega leva v Benetkah. V zadnjih dveh desetletjih je njegovo ustvarjanje dodobra zaznamovalo sodelovanje s Penelope Cruz, ki glavno vlogo zaigra tudi v Vzporednih materah.

Pripoved njegovega novega filma spremlja odnos dveh bodočih mater, ki se spoznata v porodnišnici. Obe ženski poveže dejstvo, da sta tako Janis (Penelope Cruz) kot mlajša Ana (Milena Smit) zanosili po nesreči. Vez med njima se postopoma poglobi in razvijeta iskreno prijateljstvo, dokler nenavaden zaplet ne premeša kart in vsega skupaj močno zakomplicira.

Almodovar nas na ta način tudi tokrat v svojem slogu, ki spominja na vzdušje telenovel, pelje skozi labirint turbulentnih čustev. A Vzporedne matere se po pomembnem elementu vendarle razlikujejo od režiserjevih dosedanjih filmov. Skozi film se namreč izkaže, da je avtorjev namen podati neko mnogo pomembnejše sporočilo o današnjem svetu, kar je dokaj nenavadno za filmarja, ki so ga venomer zanimale predvsem osebne teme. “To je film o prednikih in potomcih,” je v predstavitvi povedal Almodovar, “o resnici zgodovinske preteklosti in o najbolj intimnih resnicah nastopajočih protagonistov.” Španski režiser je celo izjavil, da gre za najtežjo vlogo, kar jih je Penelope Cruz zaigrala v svoji dolgi karieri. Zdaj lahko rečemo, da se je njen trud vsekakor izplačal. Sedeminštiridesetletna igralka je namreč za svojo vlogo po premieri na filmskem festivalu v Benetkah osvojila prestižno nagrado Volpi za najboljšo žensko vlogo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta