(POGLED IZ PENZIONA) Nevidne žrtve covida-19

Kordajovega Gusteka je poznal ne le ves vrh, ampak ljudje daleč naokrog, vsekakor več kot pol fare Velika Nedelja, in on je poznal res veliko ljudi. Veljal je za živo enciklopedijo, debelo knjigo Kdo je kdo in Kdaj in zakaj se je kaj zgodilo. Pa neštete stare modrosti in vraže je seveda tudi poznal. Bil je vaški starosta že prej, preden je bil v resnici star.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ciril Ambrož

In blizu njih, ki se sicer pišejo Kosi, sta se ob odhodu v pokoj priselila moja starša: skromna hiška, vinograd in vrt, to je vse, kar si je želel moj oče, ki bi letos dopolnil sto let. Zlasti vinograd kot simbol prestiža, kajti kakšen je to kmet, Prlek, ki nima svojih goric?! Oba z mamo sta pokojnino zaslužila v mariborskih tekstilnih fabrikah in Strmec, kakor se imenuje vasica, je bil krona njunega življenja. Tam sem potem Gusteka tudi sam bolje spoznal, sicer pa smo se družinsko poznali vseskozi. Mi smo namreč nenehno hodili v Prlekijo in bog vedi, kako bi štiričlanska družina preživela brez nje v mestu. Jaz, ki sem bil prvi rojen Mariborčan, sem vsa mlada leta mlatil enotni kruh s svinjsko mastjo.
Štiriinosemdesetletni Avgust Kosi je šel v ptujsko bolnišnico in tam obležal za cele tri mesece, kot nadvse predanega družinskega moža pa so ga lahko svojci - bolj natančno hčerka - obiskali le enkrat, in še to le za petnajst minut. To je v popolnem nasprotju s tradicijo, z vaško krščansko kulturo, katere simbol je bil, in prav spoznanje tega dejstva me je ob njegovi nedavni smrti najbolj pretreslo. Da namreč tudi v času med prvim in zdajšnjim valom te preklete korone bolnišnice in marsikje tudi domovi za starejše teh zaščitnih ukrepov niso niti malo omilili in pod posebnimi pogoji seveda svojcem omogočili stik z bolniki, za katere je bilo vsem jasno, da umirajo. Preprosto kruto! Le še tega bi se manjkalo, da bi v tistem okolju omejili število udeležencev pogreba, kakor med prvim valom v Mariboru, ko se je lahko zadnjega slovesa udeležilo največ deset ljudi.
Ta primer, ki zagotovo še zdaleč ni osamljen, kaže, kolikšna je razsežnost epidemije. Naj se tega covida-19 še tako varujemo, nas na nek način vendarle dobi in prizadene, zaradi omejitve družabnih stikov tako ali tako, zaradi številnih drugih postranskih učinkov pa tudi. In sicer od vrtcev do domov za starejše. Predvsem se mi zdi, da v tem boju najprej umanjka sočutnosti, tiste prve lastnosti torej, o kateri je že Konfucij zapisal, da nas ločuje od živali, zaradi empatije torej. In obče humanosti, kulture. Po drugi strani pa - ali bi v tej dobi kapitalizma, ki se ji reče neoliberalizem, sploh lahko bilo drugače?!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta