(POGLED IZ PENZIONA) Odgovorni in prijazni do invalidov?

Na Ptuju je en sam bankomat, ki ga iz vozička dosežejo manjši invalidi, najdejo ga seveda v od središča mesta najbolj oddaljenem trgovinskem centru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maribor - Prušnikova ulica - Socialne zadeve - Starejši - invalidi - dostopnost - Količki in otežen ali nemogoč dostop reševalnih vozil do vhoda - Invalidi -
Andrej Petelinsek

“Vaša galerija nima dvigala za invalide in starejše? V Skandinaviji brez dvigala ne dobi uporabnega dovoljenja,” so Norvežani sopihali ob vzpenjanju v Kabinet Stojana Kerblerja in galerijo z imenitno razstavo letošnjega festivala Art Stays. Mi pa smo srečni, da sploh imamo Galerijo mesta Ptuj in mojstrov Kabinet. Najbolj zaslužni politik za galerijo mi je nonšalantno rekel, da tudi mnoge svetovno znane galerije nimajo dvigal! Zgledovati se moramo po boljših, ne pa slabših, ko gre za zagotavljanje enakih pogojev za kakovostno življenje vseh, tudi invalidov. Trgovinski centri so (povečini) najbolj prilagojeni kupcem na invalidskih vozičkih. Ustrezni parkirni prostori, dostopni bankomati in gostinski lokali, urejena stranišča. Ptujska občina je sicer od leta 2012 občina po meri invalidov. Od takrat se je precej spremenilo v prid invalidom, a smo še daleč od enakih pogojev za vse. Na Ptuju je en sam bankomat, ki ga iz vozička dosežejo manjši invalidi, najdejo ga seveda v od središča mesta najbolj oddaljenem trgovinskem centru. Večina gostiln je za invalide na vozičkih nedostopna, redke imajo urejene sanitarne prostore zanje. Edino javno stranišče na nekdanji mestni tržnici je lahko dostopno, ustrezno urejeno in vedno čisto. Če na Ptuj zanese turista na invalidskem vozičku, tudi do informacij v TIC ne more. Ni klančine. Lahko pa prebere informacije na novi interaktivni tabli nedaleč stran. V besedilu je sicer polno pravopisnih in slovničnih napak, ampak to je že druga zgodba. Kulturne ustanove so za invalide tako rekoč nedostopne. Muzej nima dvigala, še razstavo pustnih mask si težko ogledajo brez pomoči, v Miheličevi galeriji imajo dostop do pritličja, podobno je v Galeriji Luna. V dvorano Kulturno-kongresnega centra Dominikanski samostan invalidi na vozičkih nimajo vstopa. Če se en sam zapelje vanjo, obsedi pod odrom, kjer je ovira za druge udeležence, na oder ne vidi, kot govornik ali nagrajenec pa nanj sploh ne more. Sicer se tudi bolj obilni obiskovalci komaj stlačijo v sedež, stopnice na oder pa so preozke in nerodne tudi za anoreksike. Zakaj že je ta ponesrečeni projekt prejel nagrade? Svet za invalide in mestni svet čaka še veliko dela, da bo ptujska občina postala občina po meri invalidov, še več pa, da bomo v njej živeči postali odgovorni in prijazni do invalidov.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta