(POGLED IZ PENZIONA) Praznik. Dela?

Zora Štok Zora Štok
04.05.2024 06:25

Kaj je ostalo od delavstva, ki je včasih imelo kaj praznovati? Skoraj nič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Še en prvi maj je mimo. Še vedno velja za praznik dela. Vsaj za tiste, ki so ga včasih res praznovali - in to z razlogom. Danes pa? Kaj je ostalo od delavstva, ki je včasih imelo kaj praznovati? Skoraj nič.

Že res, da se je tudi delavstvo sčasoma spreminjalo. Kot se pač vse okoli nas. Tako tudi nekatere priborjene, nikakor podarjene pravice, ki so si jih bili skozi zgodovino izborili najbolj zatirani, ostajajo bolj v spominih. Pošteno plačani delavci v podjetjih, katerih lastniki se zavedajo, da je samo zadovoljen delavec dober delavec in da je za uspešnost firme zaslužen tudi delavec v proizvodnji, so dandanes v manjšini. Morda jih je kaj več, kot je splošni vtis zaradi poročanja medijev o številnih kršitvah osnovnih pravic zaposlenih, a ostaja dejstvo, da je veliko delavcev izkoriščanih preko vseh meja. In seveda nimajo česa praznovati.

Kapital pač melje po svoje. Čim več spraviti v žepe lastnikov. Ti tudi odločajo o vsem. Tudi sindikati niso več, kar so nekoč bili. Razdrobljeni ne le po panogah in političnih opredelitvah, pač pa tudi po interesih. In v številnih podjetjih so nezaželeni, sindikalisti pa so še posebno pod lupo tistih, ki bodo storili vse, da zaposleni ne dvignejo preveč svojega glasu, kaj šele, da postavijo kakšno zahtevo. Šele ko dogajanje postane nevzdržno za tiste, ki že itak imajo najmanj, priskočijo na pomoč tisti, ki še varujejo interese najšibkejših v delovnih procesih, in na koncu še mediji. Včasih to celo pomaga.

A poti nazaj ni več. Družbeni sistemi so se sesuvali in spreminjali, s tem pa tudi položaj posameznih družbenih skupin in seveda tudi delavstva. Spremembe niso pomenile le izboljšanja življenja na mnogih ravneh, dostopnosti dobrin, ki so jih nekateri tako zelo pogrešali, ampak tudi poskuse kratenja pridobitev, ki so bile ustvarjene v desetletjih. Tudi z žulji delavstva. Ustvarjeno v državi se pač drugače deli kot včasih, manj jih ima veliko več, veliko več jih ima manj. Kdo je na kateri strani, ni treba posebej omenjati, kot tudi, kdo je kaj pridobil in še pridobiva na čigav račun.

Prvi maj, praznik dela. Čas za spomine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta