(POGLED IZ PENZIONA) Prevroče, ampak denar je vladar

Strokovnjaki že opozarjajo, da se hitro bliža čas, ko številna področja ne bodo več omogočala bivanja ljudem in bo treba iz humanitarnih razlogov vsem tem omogočiti selitev v bolj hladne in varne predele sveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Po junijskem vročinskem valu je za nami tudi prvi julijski s temperaturami nad 30 stopinj Celzija po vsej Sloveniji in po nevihtah, ki vedno sledijo. In v letošnjem poletju tega zagotovo še ni konec. Mati Zemlja zaradi nas, ki pošiljamo v ozračje pline, ti pa preprečujejo, da bi ponoči sevala v vesolje toliko toplote kot pred industrijsko revolucijo, postaja topla greda, ki se segreva vedno hitreje. In to vemo že nekaj desetletij, tudi dovolj strokovnih načrtov je, kaj vse bo treba storiti za tako imenovani zeleni prehod - tudi mednarodni so bili sprejeti in potrjeni, dogaja pa se vse mnogo, mnogo prepočasi.

Seveda je za to kriva tudi vojna v Ukrajini in milijarde evrov in dolarjev pomoči, ki jih po Putinovem napadu Ukrajina upravičeno dobiva od zahodnega sveta. Če ruskega napada ne bi bilo, pa sem prepričan, da niti slučajno toliko milijard ne bi bili pripravljeni vložiti za vse, kar je potrebno, da se ustavi segrevanje ozračja na vsem našem planetu. To mu grozi z mnogo hujšimi posledicami za vse človeštvo, kot bi bil mogoče uspeh Putinove nezakonite "specialne vojaške operacije". Klimatske spremembe, enako kot ves ostali svet, prizadenejo tudi vse prebivalce Rusije, pa je proti temu kaj pripravljen storiti tudi Putin? Zadnja leta so pogorele ogromne površine sibirskih gozdov, letos se to že mesece dogaja v Kanadi. Ta teden je bila edina vesela podnebna novica, da je najbolj južni del Afrike po dolgih letih za nekaj dni pobelil sneg, po drugi strani pa so na Antarktiki, kjer je že zima, izmerili na ledu najvišjo dnevno temperaturo v tem času do zdaj, več kot osem stopinj. In Afriko te podnebne spremembe doslej najbolj prizadenejo, zato je na kontinentu vedno več lakote in raste število beguncev. Seveda so do zdaj to le tisti, ki imajo dovolj denarja, da si plačajo ilegalni prebeg preko Sredozemskega morja, revnejši pa najbolj trpijo. Ker se to dogaja mnogo hitreje, kot je bilo predvideno, strokovnjaki že opozarjajo, da se hitro bliža čas, ko številna področja ne bodo več omogočala bivanja ljudem in bo treba iz humanitarnih razlogov vsem tem omogočiti selitev v bolj hladne in varne predele sveta. Pa se kaj tega že načrtuje? Seveda pa ima Afrika še en problem: najvišjo rodnost na svetu: 4,2 otroka na prebivalko.

Med vsemi predlaganimi ukrepi za zeleni prehod se je do zdaj največ storilo pri prenehanju uporabe premoga, nadomeščajo pa ga sončne in vetrne elektrarne - pri nas seveda mnogo prepočasi, da bi nadomestile izpad šoštanjskih termoelektrarn. Vsi drugi ukrepi, ki zadevajo gospodarske panoge - te povzročajo največ toplogrednih plinov ali proizvajajo takšne izdelke - pa so po vsem svetu mnogo prepočasni. Ampak saj vemo: denar je sveta vladar - in to je najpomembnejši razlog za vse klimatske katastrofe, ki nas še čakajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta