Pred 50 leti v Večeru: Desettisoči obiskovalec razstave

Pripravil Rok Kajzer
01.10.2022 05:00

Toliko obiskovalcev na likovni razstavi Božidarja Jakca je vsekakor rekord tudi za vso Slovenijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

25. september 1972

Novo: specialni terenec TAM 3000

Poldrugo leto po rojstvu specialnega terenskega vozila TAM 1500 za potrebe naše armade (TAM je po enoletni hudi konkurenčni bitki slednjič tudi dobila naročilo) je konstrukcijski inštitut s prototipnimi delavnicami izdelal v obratu Tezno nov specialni terenec TAM 3000 s trojno osjo. Novo vozilo more prevažati tudi do 50-tonske tovore, po hribovitih predelih pa tri tone.

25. september 1972

Maribor bo izvažal ribe

Čeprav je evropsko povprečje kar 12 kg rib po prebivalcu, jih pri nas pojemo komaj 2 kg ali šestino evropskega povprečja. V nekaterih celo manj razvitih deželah je ta številka mnogo večja. Zato si, predvsem v zadnjih letih, tudi pri nas vse bolj prizadevamo izboljšati ta naš nič kaj slavni rekord. /.../ "Da je poraba ribjega mesa pri nas še vedno daleč pod evropskim poprečjem, govore dovolj prepričljivo statistike, zato smo se prav pri našem kombinatu odločili za reševanje tistega, kar se še rešiti da. Pred nekaj leti smo namreč začeli načrtno gojiti ribe. Marsikdo je imel takrat ob naših načrtih precejšnje pomisleke in neredki so nejeverno gledali na naše perspektive." Tako nam je pripovedoval te dni vodja obrata za industrijsko ribištvo pri mariborskem agrokombinatu Tone Jeromel, dipl. inž. /.../ In kako imate urejeno prodajo? "Naše ribe so že sedaj vedno prodane. Zalagamo tržnice v Mariboru, Ljubljani in Ptuju, nekaj rib prodamo športnim ribiškim društvom, okrog 50 odst. pa v tujino. Nameravamo še nadalje širiti domače tržišče in še naprej izvažati vsaj toliko kot doslej." J. KURBUS

25. september 1972

Neznani predmeti nad Avstralijo

Nad Avstralijo so opazili skrivnostne leteče predmete. Pojavili so se nekajkrat na dan in ljudje so v njih takoj videli leteče krožnike. Nenavadni leteči predmeti so zbudili veliko radovednost ljudi. /.../ Danes pa poroča agencija AP, da je posadka letala ameriške letalske družbe TWA opazila med poletom neidentificirani leteči predmet. To je bilo 350 milj jugovzhodno od Okinave. Kapetan letala je sporočil, da te bil predmet podoben bleščeči žogi in da se je z vesoljsko hitrostjo pomikal proti jugozahodu. Pravi, da se je premikal prehitro, da bi bil komet. Posadka je celo minuto spremljala let tega predmeta.

Dragiša Modrinjak

26. september 1972

Avtomobil z električnim motorjem

Že prihodnje leto bodo preiskusili 60 avtomobilov renault 4 z električnim motorjem. Ta vrsta avtomobilov naj bi prispevala k čistejšemu ozračju v mestih. Avtomobil bo mogel prepeljati 300 kg tovora, sam bo tehtal 1200 kg in ga bodo uporabljali za prevoz blaga.

26. september 1972

"Napad na Ljutomer"

Svet za narodno obrambo in oddelek za narodno obrambo ljutomerske občinske skupščine sta v petek pripravila vaje teritorialnih in partizanskih enot, enot civilne zaščite in soboškega aerokluba v Ljutomeru, da preučita, kako se uresničuje koncept vseljudske obrambe. Kljub nepredvidenemu napadu na Ljutomer so se branilci tega pomurskega mesta, to je enote SLO, civilne zaščite ter partizanske enote, dobro izkazali in tako potrdili mnenje, da so za obrambo tega dela domovine ob morebitnem napadu sovražnika dobro pripravljeni. P. P.

26. september 1972

Goreče letalo drvelo v slaščičarno

Reaktivno letalo F 86, s katerim je hotel pilot Richard Bingham izvajati ekshibicije na mitingu v kalifornijskem mestu Sacramento, je strmoglavilo na veliko slaščičarno in ubilo 22 ljudi, med katerimi je najmanj 10 otrok. Letalo, ki so ga Američani uporabljali še v korejski vojni, je izgubilo višino takoj po vzletu. Najprej je treščilo v štiri parkirane avtomobile pred slaščičarno, potem pa se je kot velika ognjena žoga zrušilo na sprednjo steno slaščičarne, v kateri je bilo takrat več kot 100 ljudi. Največ mrtvih je v skupini dvajsetih fantov, starih 14 do 19 let, ki so sedeli pri oknu in proslavljali rojstni dan enega od njih. Deset jih je bilo takoj mrtvih, drugi so hudo ranjeni. Pilot je kljub strahotnemu udarcu ob steno dobil le neznatne poškodbe na roki. Očividci pravijo, da je ko so ga potegnili iz razbitega letala histerično vpil: "Žal mi je! Žal mi je, rešite te ljudi!" /.../

27. september 1972

Norveška odločitev pretresla Evropo

Odpor, ki so ga pokazali Norvežani na referendumu, da bi se Norveška priključila evropski gospodarski skupnosti, je odjeknil v Evropi kot potres. Norveški premier Trygve Bratteli je sporočil, da bo njegova vlada prihodnji teden odstopila. /.../ Toliko večji je bil šok, ko so bili znani rezultati: 53,8 odstotka Norvežanov je glasovalo proti, za EGS jih je bilo 46,2.

27. september 1972

Svetovni rekord stewardese

Britanska stewardesa Shaila Sanderson je v ponedeljek potolkla svetovni rekord v nepretrganem poletu okrog sveta. Plavolasa Shaila, stara 36 let, je priletela na londonsko letališče natanko 58 ur in 30 minut potem, ko je z njega poletela. S potniškimi letali je na poti okrog sveta preletela 24.400 milj.

27. september 1972

Novo kopališče v Mariboru

Zagotavljajo, da bo novo sanitarno in športno kopališče ob Dravi v Mariboru nudilo obiskovalcem vse ugodje. Svečano ga bodo odprli bržkone 29. novembra, potem ko bi ga preiskušali do konca oktobra. V novem kopališču bosta, kot smo poročali, 2 bazena, 25 m dolg in drug manjši za najmlajše, skakalni stolp, sanitarni del z družinskimi in individualnimi kopalnicami, savno, kopeljo za masaže, frizerskim in kozmetičnim salonom in restavracijo.

28. september 1972

Živa legenda v Ljubljani

O tem, kako je, ko poje Ray Charles, je bilo napisanih in povedanih že na tisoče besed. Toda zaman. Tega se ene da povedati. Samo doživeti se da. Njegova glasba se je najbrž večini nas, ki smo ga včeraj poslušali, zdela kot most, ki ga je zgradil, da bi se z nami združil v celoto. Bila je psihoza v najbolj pozitivnem smislu. Bila je nekaj enkratnega: globoka, čista, dobra in lepa. Bila je glasba, zaradi katere 42-letnemu slepemu in črnopoltemu ameriškemu pevcu upravičeno pravijo genij. /.../ V svojem več kot uro dolgem programu je zapel med drugim tudi slovito Georgo pa I Can't Stop Loving You, nekaj popevk Beatlov. /.../ Z izredno uspešnima koncertoma v Ljubljani se Ray Charles postavlja od Jugoslavije. S. NIEDORFER

30. september 1972

"Umetniški" rekord

V umetnostni galeriji v Mariboru, kjer je retrospektivna razstava grafik Božidarja Jakca, so včeraj zabeležili "umetniški" rekord - desettisočega obiskovalca razstave. To je bila Darja Kovačič-Simonič z Gosposvetske ceste 16 v Mariboru, študentka likovne smeri na pedagoški akademiji. Kot desettisoči obiskovalki ji bo 8. oktobra Božidar Jakac osebno izročil barvni lesorez Zaman čaka pomladi, ki ga cenijo na 1.300 din. Deset tisoč obiskovalcev na likovni razstavi je vsekakor rekord tudi za vso Slovenijo, pričakujejo pa, da si bo razstavo do 8. oktobra ogledalo še precej ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta