Pred 50 leti v Večeru: Kdo je seksualni obsedenec?

Prijazni “striček” je zvabljal deklice v gozd.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
20. avgust 1971

Spored pomurskega sejma

Najživahnejši dan bo verjetno sobota, 28. avgusta, saj bo toliko prireditev, da bodo zdržali le najmočnejši in najvztrajnejši. Že zjutraj se bodo pričela razna tekmovanja: lovsko in ribiško, nato bo pokušnja vin, sobota pa je tudi avstrijski dan, kjer bodo naši sosedje pokazali vse, kar bodo razstavili na sejmu.

Ob koncu devetega pomurskega sejma bo velika tombola na ploščadi med obema bankama v Radgoni, združena z žrebanjem vstopnic. Sejem se bo končal z zabavno glasbenim večerom pod naslovom Vesela Prlekija.

21. avgust 1971

Zlorabljeno gostoljubje

Ta noč je bila podobna mnogim na meji. Graničarja Dragan Vukajlovič in Milan Davidovič, sta bila na nočnem obhodu. Ko sta zaslišala tihe korake in prasketanje vejic, sta izstrelila raketo in z njeno svetlobo presenetila skupino, ki je hotela na prepovedanem kraju prestopiti državno mejo. Pet so jih takoj prijeli, drugi so se razbežali. Raketa je hkrati opozorila graničarje v karavli. In ko so prišli na pomoč, so prijeli še pet ekonomskih emigrantov iz Turčije, ki so hoteli skrivaj čez mejo v Avstrijo.

Vseh deset so graničarji izročili organom milice v Šentilju, od koder jih bodo poslali nazaj v Turčijo, ker so zlorabili naše gostoljubje. Graničarji iz karavle Šentilj so se tako znova izkazali pri varovanju državne meje.

I. Š.

21. avgust 1971

Ali jih ni sram!

Človek skoraj ne more verjeti, da so med vozniki in sprevodniki celjskega Izletnika tudi taki, kot sta sprevodnik in šofer avtobusa CE 220-95, ki je 16. avgusta ob 10. uri odpeljal iz Gornjega grada proti Mozirju in naprej proti Celju.

V.J. iz Celja, ki je bil na avtobusu, na katerem je bilo tudi precej mater z otroki, je opozoril sprevodnika, da je vožnja predivja in zelo nevarna, saj je stoječe potnike ob zaviranju in na ovinkih kar metalo iz enega kota v drugega. Na vljudno opozorilo ga je sprevodnik ozmerjal z najgršimi psovkami. Med preklinjanjem in zmerjanjem je kričal, da naj drugič raje ne hodi na avtobus in da lahko takoj izstopi. Na pomoč mu je še z bolj sočnimi besedami priskočil šofer, ki je dejal, da bo vozil, kot se bo njemu zljubilo, in ne potnikom. Sprevodnik toliko da ni poskušal fizično obračunati z V.J., ki si je pač drznil opozoriti, da so potniki zaradi prehitre vožnje v nevarnosti. Nič lepši odnos ni imel sprevodnik do matere z otrokom, ki mu je bilo slabo in je bruhal. Ozmerjal ju je, da bo morala plačati 50 din, in če ne more tega pobrisati, naj kar poliže. Še bi lahko naštevali. Bo kdo omenjena šoferja in sprevodnika poklical na odgovornost in jih kaznoval ali vsaj resno opozoril?

I. I.

21. avgust 1971

Starši v skrbeh za deklice

Več kot mesec dni v neki četrti Maribora matere mnogo bolj skrbi za svoje deklice kot prej. Vzrok njihove skrbi in strahu je več kot razumljiv. Pred nekaj več kot mesecem, 14. julija, se je v gozdu ob tej četrti zgodil poskus posilstva dveh mladoletnih deklic, starih 9 in 10 let. K sreči sta materi deklic štiri dni pozneje opazili spremembe pri otrokih in sta ju odpeljali k zdravniku. Pri pregledu je ginekolog ugotovil, da sta obe deklici okuženi s spolno boleznijo gonoreja. Vprašanje je, kdaj bo ozdravela njuna duševnost in kdaj se bosta spet brezskrbno igrali.

Kdo je seksualni obsedenec, za sedaj še ni znano. Neuradno smo izvedeli, da je takšnih v Mariboru več. Nekateri se izživljajo tako, da se pred ženskami slačijo do golega in skriti za vogali čakajo svoje žrtve. Kako opraviti s temi ljudmi čudne nravi in duševnosti?

Bili smo pri družinah obeh deklic in se pogovarjali s starši. Tako smo izvedeli, da je deklica priznala doma, kako ji je nek striček dal štiri dinarje in potem njo in prijateljico zvabil v bližnji gozd. Starše obeh deklic je dogodek močno vznemiril. "Če preiskovalcem ne bo uspelo izslediti obsedenca, bom to storil jaz. Na takšne ljudi bi bilo treba paziti, morali bi biti v bolnicah za duševne bolnike... Ko bo znan storilec, ga bom tožil. Storil bom vse, kar mi dovoljuje zakon," pravi oče desetletne deklice. "Odkar se je to zgodilo, nimam miru, in tudi vi ga ne bi imeli. Vsak dan, ko pridem z dela, se odpravim iskat obsedenca, ki je zločinsko ravnal z mojim otrokom." Neuradno smo izvedeli, da so organi UJV prijeli nekaj ljudi, pri katerih so ugotovili isto bolezen, kot sta jo imeli deklici, vendar vse kaže, da tokrat niso vpleteni v zadevo.

Starši v tej četrti so v skrbeh. Nestrpno čakajo, da bodo obsedenca izsledili. Po pripovedovanju staršev obeh prizadetih deklic je isti obsedenec pred desetimi dnevi pred isto hišo ponujal neki drugi deklici pet dinarjev za sladoled, če pojde z njim v gozd. Ko je deklica pritekla domov povedat staršem, je obsedenec že izginil brez sledu...

L. Č.

24. avgust 1971

Na Bresterniškem jezeru smrdi

Gozdno gospodarstvo Maribor že več kot dva meseca v bližini Bresterniškega jezera v opuščeni Marlesovi gramozni jami sežiga lubje. Dim se vse dni vali iz te "kurilnice", smrad po tlečem lubju pa udarja v nos tudi na levem bregu Drave. Pri gozdnem gospodarstvu smo se pozanimali, kdaj bodo prenehali sežiganje.

"Vse je odvisno od Marlesa," je dejal Dušan Cestnik, diplomirani inženir. "Že pred letom so nam pri Marlesu obljubili, da bodo zgradili kurilnico, v kateri bomo lahko sežigali lubje. Sedaj so pa na obljubo pozabili. Na dan oluščimo 40 do 60 kubikov lubja, ki ga nimamo kam odvažati. Sežiganje v gramoznici je trenutno edina možnost." Kaj pa pravijo pri Marlesu? "Da, kurilnico smo jim obljubili," je povedal Ferdo Rakuša, vodja razvojnega sektorja pri Marlesu. "A žal je letos za to zmanjkalo denarja." /.../

M. K.

24. avgust 1971

Otroci v umazaniji

Rekordna kopalna sezona je silila v vodo stare in mlade. Še zlasti otroci so bili veseli vsake luže, zato je ob vročih dnevih skoraj nabito poln tudi bazen v mariborskem mestnem parku, čeprav ni zgrajen za kopalne namene. Nima namreč rednega pritoka in odtoka vode, zato se v njem nabira umazanija. Edmond Zavodnik, dipl. inž. iz vrtnarstva Florine nam je pojasnil, da menjavajo vodo v bazenu dvakrat tedensko. Vendar je pri tolikih mladih kopalcih takšno menjavanje neučinkovito.

Na zavodu za zdravstveno varstvo je direktor zavoda in zdravnik dr. Dušan Tomažič povedal, da so bili proti polnjenju tega bazenčka, ker privabi veliko otrok, za njihovo kopanje pa ni mogoče zagotoviti ustreznih higienskih razmer. Vendar delavci zavoda ne morejo ukrepati, ker je za to pristojna sanitarna inšpekcija. Pozanimali smo se tudi pri inšpekciji, vendar tam nobeden ni vedel, da se v bazenu v parku mali kopalci hladijo v umazaniji...

J. P.

Arhiv Večera
26. avgust 1971

Storilca prijeli

V soboto smo v Večeru objavili sestavek pod naslovom Starši v skrbeh za deklice. V njem smo poročali, da se je 14. julija letos v gozdu ob neki mariborski četrti zgodil poskus posilstva dveh mladoletnih deklic, starih 9 in 10 let.

Matere so od takrat mnogo bolj skrbele za svoje mladoletne deklice, kot prej. Vzrok njihove skrbi in strahu je več kot razumljiv. Takrat smo tudi zapisali, da smo neuradno izvedeli, da je v Mariboru več takih seksualnih obsedencev, ki se na različne načine izživljajo pred ženskami in deklicami. Izrazili smo tudi upanje, da bodo storilca, ki je poskušal posiliti obe deklici, čim prej izsledili. Davi nam je uprava javne varnosti v Mariboru sporočila, da so storilca, ki je skušal posiliti obe deklici, prijeli in podali ovadbo pri okrožnem javnem tožilstvu. Storilec je 38-letni S. B. iz Maribora, zaposlen. Zaradi podobnih kaznivih dejanj je bil že dvakrat kaznovan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta