Pred 50 leti v Večeru: NLP nad Mariborom

Podolgovato leteče telo se je bleščeče premikalo po nebu od jezera proti Meljskemu hribu in se pet do deset minut pozneje izgubilo nad Kalvarijo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

11. oktober 1971

Film za ves svet

Po sedmih tednih je angleški igralec Richard Burton posnel svojo vlogo vrhovnega poveljnika Tita v Sutjeski in se poslovil od filmske ekipe. Ob odhodu je na sarajevskem letališču izjavil:

"Prepričan sem, da smo opravili dobro delo. Z velikim zadovoljstvom sem snemal vlogo vrhovnega poveljnika Tita v tem velikem jugoslovanskem filmu. Mislim, da je to dobra vloga in toliko odgovornejša, ker predstavlja izjemno zgodovinsko osebnost. Film je zares izjemna produkcija in pričakujem, da ga bo videl ves svet. Šele na snemanju sem dojel, posebej pa potem, ko sem se udeležil veličastne proslave na Tjentištu, kaj pomeni za Jugoslovane spomin na epopejo Sutjeske. Toda za filmske gledalce v svetu bi kazalo poiskati drugi naslov."

11. oktober 1971

Vojaški pasulj za svečano kosilo

Ob sklepu manevrov Svoboda 71 je zvezni sekretar za narodno obrambo armadni general Nikola Ljubičič priredil v Karlovcu kosilo za predsednika Tita, opazovalce in udeležence manevrov. V vojašnici v Karlovcu je jedlo vojaški pasulj 500 gostov. Med kosilom sta Nikola Ljubičič in predsednik Tito izmenjala zdravici.

12. oktober 1971

Znanstveniki pravijo: nič ni

Neznani leteči predmet, ki so ga v zadnjih dneh opazili na nebu ljudje v več krajih Jugoslavije in tudi nekateri piloti reaktivcev, so po pripovedovanju nekaterih očividcev včeraj ob 14.45 videli tudi nad Mariborom. Neznano leteče telo sta nad zajezeno Dravo pri Melju najprej opazila učenca osnovne šole Iztok in Dario Bratuš in o tem obvestila svojega očeta in mater Zdravka in Hedo. Podolgovato leteče telo se je bleščeče premikalo po nebu od jezera proti Meljskemu hribu in se pet do deset minut pozneje izgubilo nad Kalvarijo. Neznani predmet so opazovali tudi nekateri prebivalci Meljske ceste z daljnogledi ali celo s prostim očesom.

Sinoči smo poklicali številko meteorološke postaje v Mariboru in jih vprašali, če so kaj opazili.

- Doslej nismo ničesar opazili in tudi nihče od prebivalcev nas ni obvestil. Včeraj sem delal od 7. do 19. ure in o letečem predmetu ne vem ničesar, nam je dejal meteorolog Jože Kužnar.

O pojavu letečega predmeta so poročali prej z Reke in Pulja, v nedeljo nekaj po 19. uri naj bi se pojavilo nad Ljubljano. Znanstveniki menijo, da gre za privide ali kvečjemu za predmete, ki jih je spustil v zrak človek. Zavračajo že misel na to, da bi takšni predmeti prileteli iz vesolja in so govorice o letečih krožnikih seveda nesmiselne.

V Sovjetski zvezi se sploh ne zmenijo za neznane leteče predmete, v ZDA jih sicer beležijo, tisk pa je že zdavnaj nehal poročati o njih. Zadnja nenavadna svetlobna sled nad Los Angelesom pa je med ljudmi povzročila preplah.

14. oktober 1971

Tito v Persepolisu

Na široki aveniji, ki pelje naravnost do zidov starodavnega Persepolisa, so priredili včeraj popoldne uradni in prisrčni sprejem predsedniku Titu, ki je dopotoval na proslavo 25 stoletij perzijskega cesarstva. Predsednik Tito se je pripeljal z avtomobilom iz Širaza, do tja pa je pripotoval iz Beograda z letalom.

Ko se je avtomobil ustavil, sta prišla iranski šah Mohamad Reza Pahlavi in cesarica Farah Diba in prisrčno pozdravila svoja gosta, predsednika Tita in njegovo soprogo Jovanko.

Pod ruševinami starodavnega Persepolisa so zaigrali včeraj jugoslovansko himno. Tito in iranski šah sta se peljala v odprtem avtomobilu v naselje šotorov, v drugem avtomobilu sta bili Jovanka Broz in Farah Diba. Šah je pospremil predsednika Tita do šotora, v katerem bo bival med svečanostmi. Prvi večer je Tito preživel brez posebnega uradnega programa.

14. oktober 1971

Novi dramaturg

Za osnobornovsko jeznega, nikoli zadovoljnega, nemirnega, hkrati pa zmeraj šegavega in zafrkljivega mladega razumnika Toneta Partljiča sem prvič slišal, ko so prepovedovali njegovo prvo dramo Sneguljčica. Potem sva se srečala pri Katedri, Dialogih, v literarni druščini, ki je na Sladkem vrhu ali pa v Mariboru ob vinu dolgo v noč modrovala o zapletenih miselnih in socialnih poteh slovenske književnosti.

In ko sva se zdaj znašla v vlogah, kakršnih nikoli nisva tako do kraja pričakovala; jaz kot novinar spraševalec, ki mora bralcem v kar najmanj besedah predstaviti novega vodilnega moža v našem teatru; on kot institucionaliziran možakar, ki bi hotel svoje mladeniške gledališke modele speljevati v prakso - sem se, moram priznati, znašel v zadregi.

Katero od vse te neznanske množice besed, ki smo jih spregovorili, ko smo razreševali vozle slovenske kulture, zapisati, da bi tudi drugim zarisal intelektualni in osebnostni profil pisatelja, dramatika, kritika, učitelja, amaterskega režiserja in igralca, nekdanjega urednika, organizatorja...?

Verjetno izrecno ne bom nobene. Kajti Partljičevo življenje in delo, dejanje in misel sta tako tesno prežeta, da je pravzaprav najlaže in najpametneje vzeti v roke njegovo knjigo, si ogledati dramo, prebrati članek. Fant namreč presneto zares, skoroda brez sprenevedanja zapisuje svojo življenjsko skušnjo in kdor ga količkaj pozna, bo brez težav v njegovih tekstih našel veliko biografskih, značajskih in prepričanjskih potez. Toliko za izgovor. /.../

Drago Jančar

16. oktober 1971

Leteči krožnik - vojaški balon?

Pri Bijeljini je padel leteči krožnik. V trdnem lepenkastem oklepu je nameščen sistem instrumentov, v škatli je tudi antena, dolga manj kot meter.

Današnje beograjske Večernje novosti pišejo, da še niso ugotovili, čigavi so avtomatski baloni, ki so jih opazili nad našo državo in strokovnjaki bodo šele raziskali, ali je aparatura, ki je padla pri Bijeljini, del avtomatskega balona ali pa je to balon za meteorološke raziskave.

General major letalstva Stevan Rodnič je posebej za časopis izjavil, da morejo avtomatski jadralni baloni, ki jih različne države uporabljajo v vojaške namene, ostati v zraku tudi do 20 dni. Pričakovati je moč, da bodo takšni leteči predmeti v teh dneh pogosteje padali z neba.

Arhiv Večera

18. oktober 1971

Šesta partija prekinjena

Fischer in Petrosjan sta sinoči v Buenos Airesu prekinila šesto partijo dvoboja v 41. potezi in po petih urah igre. Petrosjan je svojo 42. potezo izročil v zapečateni ovojnici sodniku Lotharju Schmidu iz Zahodne Nemčije.

Fischer, ki ima črne figure, je v nekoliko boljšem položaju, vendar ni gotovo, če bo odločil partijo v svoj prid. Ima trdnjavo, lovca in pet kmetov. Petrosjan pa trdnjavo, konja in tudi pet kmetov. Obstoji možnost, da bo Fischer v začetku nadaljevanja partije osvojil kmeta.

Uro potem, ko sta začela igrati šesto partijo, je nekdo od gledalcev vrgel majhni žvepleni bombi, vendar kaže, da velemojstra tega sploh nista opazila. Menda je incident delo peronistov, ki so sinoči s podobnimi akcijami v različnih delih Buenos Airesa obeležili 26. obletnico, odkar je prišel na oblast Juan Peron. Tega so pozneje strmoglavili in sedaj živi v Španiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta