Pred 50 leti v Večeru: Samo eno tele za Maribor

04.03.2023 05:00

Mesa bo dovolj, če bo občina regresirala prodajo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

26. februar 1973

Mnenje o Sutjeski

Sovjetski režiser in igralec Sergej Bondarčuk je bil štiri dni v Sarajevu in si ogledal posneto Sutjesko. Kot prijatelj sem dal svoje pripombe in predloge, je dejal Bondarčuk, ki bi moral po načrtu tudi sam sodelovati pri snemanju, vendar je bil zadržan. Mislim, da ima Sutjeska možnosti postati pomemben film svetovne proizvodnje, Richard Burton v vlogi vrhovnega poveljnika Tita je izreden. Jugoslovanski igralci igrajo s posebno vnemo in izkušnjami in filmu želim vse najboljše.

26. februar 1973

Kraljica na Rdečem trgu?

Moskovski dopisnik britanskega lista Evening News Victor Leweis Lewis, ki velja za novinarja, najbolje obveščenega o političnih razmerah v Sovjetski zvezi, je sporočil uredništvu v Londonu, da bi "Sovjetska zveza z dobrodošlico sprejela kraljico Elizabeto II. v Moskvo". Novica je prvovrstna senzacija. Drugi časnik Morning Star je takoj poklical sovjetsko veleposlaništvo v Londonu in preverjal vest. Povedali so mu, da bodo kraljičinega soproga princa Philipa, če bo prišel v Kijev na evropsko prvenstvo v konjeniškem športu kot predsednik mednarodne zveze, bržkone povabili v Moskvo. Kraljičina hčerka princesa Anna pa bo skoraj zagotovo tekmovala v Kijevu. /.../ Odnosi med Anglijo in Sovjetsko zvezo so se izredno ohladili leta 1971, ko so izgnali Angleži 105 sovjetskih diplomatov, iz Moskve pa v odgovor 30 britanskih diplomatov. Drug drugega so obtoževali vohunstva. /.../ Včerajšnji Daily Telegraph je zapisal: White Hall danes ne zavrača možnosti o državniškem obisku kraljice v Moskvi - vendar to ne bo letos. /.../ Če bi tudi kraljica kasneje obiskala SZ, bi bil to prvi obisk britanskega suverena v Moskvi od dne oktobrske revolucije. M. GAVRILOVIČ

26. februar 1973

Pajki nad glavami tekstilcev

Pod stropom plesnih prostorov je mrgolelo velikih pajkov, zavitih v bele tanke mreže, ki sicer čuvajo vinograde pred navalom požrešnih škorcev. Napovedovalec je predstavil organizatorje pajkovih plesov, ki že 20 let sleherno leto vneto sodelujejo. Častne lente jim je podelil podpredsednik skupščine občine Maribor Milivoj Raič. Častno lento sta prejela tudi Marjana Deržaj in Božo Podkrajšek, ki sta dolga leta skrbela za organizacijo zabavnega sporeda. Vsi gostje so bili na plesu deležni lepih daril. Moški so dobili slamnike žirardi, ženski spol pa pahljače in lepe marabujevske štole. Razpoloženje je bilo odlično. Na terasi je z orkestrom Slavija pela Marjana Deržaj, v restavraciji je zabaval goste Janko Pipan s Svečnikovim orkestrom, v pritličju pa so igrali gostom še elektrikarji, ki jih poznamo pod imenom Inkvizicija. Zadnji so Pajkov ples zapuščali ob belem dnevu, celo po 7. uri zjutraj.

nk maribor vijoličasti 1973 tekma Varteks

26. februar 1973

Sedem ur zamude

Rekordno zamudo je imel brzovlak, ki je včeraj sedem ur kasneje, kot bi moral po voznem redu, pripeljal iz Beograda v Maribor. Ko smo vprašali odpravnika vlakov na mariborski železniški postaji, smo zvedeli, da je zamudo povzročila okvara na električnem omrežju, ki je nastala zaradi vetra in snega. Čudno pa je, da te okvare tako dolgo ni bito mogoče popraviti. Morda je bila temu kriva nedelja? Dejstvo ostane, da je več sto potnikov izgubilo po nepotrebnem več tisoč ur. Ali bomo morali potovati po železnici dan poprej, če bomo hoteli priti kam vsaj do ure točno? S. F.

26. februar 1973

Slovo od Bonanze

Po celih 14 letih so na ameriški televiziji nehali s predvajanjem ene od najpopularnejših serij Bonanza. Razen Američanov so spremljali dogodivščine družine Cartright še televizijski gledalci v 87 deželah. Ugotovili so, da med gledalci ni več dosti zanimanja za dogajanja na ranču Ponderosa.

27. februar 1972

V Vemini jami bodo gradili

Zbor kreditne banke Maribor je včeraj ponovno potrdil sklep o gradnji bančnega poslopja ob Svetozarevski ulici v Mariboru. Gradnja novega bančnega poslopja je že izredno nujna, saj je kreditna banka Maribor menda edina v Jugoslaviji, ki nima lastnih prostorov. Sedanji prostori v Cafovi ulici so le najeti. /.../ Zato je nova gradnja, ki je za mesto zanimiva tudi zaradi končne zazidave središča, nujna in z bodo morali začeti že letos. Računajo, da bo gradnja veljala skupaj z depoziti okrog 58 milijonov dinarjev. N.Š.

27. februar 1972

Do julija dva bazena

Pri TAM v Mariboru gradijo novo rekreacijsko središče, v katerem bodo štirje bazeni. Jame za bodoče bazene so začeli kopati že pred dobrim mesecem dni in bodoči rekreacijski center že dobiva prve oblike. Prva faza del je že mimo, zdaj pa se je gradbeno podjetje Konstruktor lotilo betoniranja obeh velikih bazenov. Olimpijski bazen velikosti 50 m krat 21 m že betonirajo, pravtako so skoraj končali betoniranje manjšega bazena (25 m krat 25 m), ki bo ob velikem. Ko bo betoniranje končano, bodo pričeli z montažnimi deli. Bazen bo iz aluminija, ki ga postavijo na betonske temelje in prodno peščeno blazino. Pritlične letne garderobe že stojijo na betonskih temeljih, nad pritlično stavbo garderob bo terasa za sončenje. Okoli obeh bazenov bo živa meja, ki bo ločevala travnato površino od betonskega dela okoli bazenov. Otroški bazen bo zgrajen v obliki deteljice, bazen s skakalnim stolpom bo okrogle oblike kot otroški bazen, predvidoma premera 13 m. /.../ S.Š.

2. marec 1973

Naročnik na 1.500 časnikov

Robert Straus, uslužbenec Impeks-Metala iz Tuzle, že nekaj let prejema časnike in časopise iz različnih dežel Evrope, Azije, Afrike, Severne in Južne Amerike ter Avstralije. Prejema okoli 1.500 časnikov in časopisov iz 75 dežel v 65 jezikih. Tuji tisk prejema prek tujih veleposlaništev v Jugoslaviji ali z dopisovanjem z uredništvi. Straus obvlada samo nemščino in francoščino, za druge jezike pa ima slovarje.

3. marec 1973

Izkopali so sarkofag

Strokovnjaki pokrajinskega muzeja v Ptuju so imeli včeraj spet uspešno bero. Graditelji odcepa nove ceste Macelj-Ptuj so naleteli v Hajdini pri Ptuju na zelo dobro ohranjen rimski sarkofag. V njem so našli dva človeška skeleta z več okrasnimi pridatki. Izkopa sta se takoj lotila prof. Zorka Šubiceva, kustodinja, in preparator Janez Gojkovič. Zorka Šubiceva nam je o tej zanimivi najdbi povedala: "Zelo dobro ohranjeni rimski sarkofag, ki sodi v tretje ali četrto stoletje našega štetja, je zgrajen iz pohorskega marmorja. /.../ Zraven obeh skeletov smo našli več okrasnih pridatkov iz jantarja, koščene izdelke, bronasto šivanko, toaletno zrcalo, prstana in druge predmete." /.../ JOŽE SLODNJAK

3. marec 1973

Meso je že izjema

Skoraj neverjetno se sliši, da je bilo v mesnicah tovarne mesnih izdelkov v Mariboru in treh poslovalnicah v Ptuju, Slovenski Bistrici in Izoli letos januarja na voljo le toliko mesa, kolikor ga premore eno dobro pitano tele. To je najbolj zgovoren podatek, da je mesna kriza, ki spravlja ob živce že nekaj časa mnogo gospodinj, na višku. Zbrali smo nekaj podatkov, ki to zgovorno potrjujejo. Letos januarja je bilo v mesnicah tovarne mesnih izdelkov, ki sicer zalaga Maribor z mesom 80-odstotno, kar za 54 telet telečjega mesa manj kot v enakem obdobju lani. Govejega mesa je bilo za enako obdobje za 55 odstotkov manj, svinjskega mesa pa za 37 odstotkov. Čeprav so bile velike težave z mesom tudi lani januarja, je po teh podatkih jasno, da je sedaj še mnogo hujše. /.../ B.D.

3. marec 1973

Kdo bo 11. pohorski car?

V ponedeljek okrog sedme ure zvečer bo v hotelu Bellevue na Pohorju sedlo za skupno mizo vseh deset dosedanjih pohorskih carjev. Odločali bodo, koga bodo izbrali za enajstega. /.../ Dosedanji pohorski car Mirko Sitar ob slovesnosti pri predaji prestola ne bo pozabil na otroke. Ob 17. uri bo sprevod otroških mask, car pa bo najlepše in najoriginalnejše nagradil. /.../ B.D.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta