Pred 50 leti v Večeru: Kmalu okrepčevalnica Daš-dam

Pripravil Rok Kajzer
25.03.2023 05:25

Mariborčani nekoliko capljamo za Ljubljano glede na naziv novega bifeja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Vugrinec

19. marec 1973

Ime za novi bife

 

Na pobudo v Večeru, naj bi Mariborčani predlagali ustrezna imena za novi bife hotela Orel v Volkmerjevem prehodu, so včeraj člani komisije med 30 prispelimi predlogi izbrali za novi bife ime, ki kar precej spominja na sloviti ljubljanski Daj-dam. Nad novim bifejem bo kmalu zablestel napis Samopostrežna okrepčevalnica DAŠ-DAM. Zaradi tehničnih ovir se je nameravana otvoritev nove okrepčevalnice pri Orlu malce zavlekla, tako da bodo prvi gostje lahko obiskali bife predvidoma šele čez nekaj tednov. Marsikomu bo bežen skok v to samopostrežno okrepčevalnico prav prijeten, saj si bo ob servirni mizi lahko stoje na hitro privoščil topla in hladna jedila ob požirku alkoholnih ali brezalkoholnih pijač. Mariborčani tako nekoliko capljamo za Ljubljano glede na naziv novega bifeja. V Ljubljani imajo pač "daj", v Mariboru so se odločili za "daš". V obeh mestih pa je ostal "dam". B.P.

20. marec 1973

Grad je ostal sam

Betnavski grad pri Mariboru ima dolgo in burno zgodovino. Zgrajen je bil ob koncu 18. stoletja iz ostankov gradu na Piramidi in je predstavljal eno najlepših baročnih stavb na Štajerskem. Plemič Kodrič, ki je bil njegov lastnik, je dal urediti nasade javorja, bukovja, tulipanovca in platanovca. Ti drevoredi so bili ne samo okras gradu, temveč tudi ponos vsega mesta. Ob gradu je bil cvetlični otok, okoli katerega je bila napeljana voda iz Pekrskega potoka. Kasnejši lastnik Brandis je otok uredil in ga imenoval po svoji ženi Adriani. Po vojni je naše mesto poklonilo grad škofiji, ker pa je bil grad izpostavljen nenehnim "vdorom posameznikov", ni od stilnega pohištva ostalo niti sledu. Ostali so le relief Herbersteina, oltar zaščitnice konjev Epone, bakus, ki je sedaj na hotelu Orel, in še neraziskani ostanki rimske ceste na njivi poleg gradu. Agrokombinat, ki je upravitelj gradu, namerava v njem urediti gostinski lokal in ga s tem rešiti pred propadom. Sedanje stanje je namreč na moč porazno, okolica je zanemarjena in plevel je prerasel nekoč tako znane vrtove. Posekali so tudi prelepe nasade drevja in posebej znani hrastov nasad, kamor so vodili na pašo prašiče. Adrianinega otoka ni in zdajšnja podoba priča, da grad nima gospodarja. Družba, katerega last je, je nanj pozabila. Zavod za spomeniško varstvo je rešil nekatere zgodovinske ostanke pred razpadom. Na njivi poleg gradu pa so še vedno ostanki rimske ceste. /.../ Betnavski grad pa čaka. Čaka, da ga bo kdo obnovil in mu povrnil tisti sloves in lepoto, ki ju je imel pred nekaj stoletji. M. VRANIČAR

21. marec 1973

Pobreški most umira

Za zdaj ni upanja za popravilo mostu v Melju, so nam povedali na oddelku za komunalo skupščine občine Maribor. Most čez Dravo, ki bi bil potreben prebarvanja in ureditve prometne poti, pa postaja iz dneva v dan bolj trhel. Cestišče je namreč iz lesenih prečnikov, ki so že dotrajali, zato so most zaprli tudi za avtomobilski promet. Če bo dovolj denarja, bodo v prihodnjem letu most temeljito popravili, vozišče pa bo iz armiranega betona in bo most tako usposobljen tudi za promet z vozili. M.V.

24. marec 1973

YU-VW

Samo še do konca meseca bodo morali ostati potrpežljivi tisti, ki željo kupiti novi volkswagen, kakršnega montirajo v Sarajevu. Zaenkrat trgovci z avtomobili teh avtomobilov ne prodajajo. Po prvem aprilu bodo sprejemali naročila, kakor poročajo Večernje novosti, seveda pa bodo hrošči dražji. "Ne za dosti," tolaži trgovina, "samo za kakih 4.000 dinarjev, kolikor velja dodatna oprema". Aprila bomo namreč dobili modele volkswagna, prirejene posebej za jugoslovansko tržišče: z močnejšimi amortizerji vsekakor, kar so pri nas pač ceste drugačne, kakor denimo v volkswagnovi domovini. Yu-vW bodo pokazali najprej na beograjskem avtomobilskem sejmu, ki bo prihodnji teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta