Prvi TV-nagovor iz Bele hiše: Trumanov šov

Pripravil Rok Kajzer
09.10.2021 04:00
Oktobra 1947 so Američani prvič videli predsednikov nagovor po televiziji. Prosil jih je, naj varčujejo s hrano - za Evropejce.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik ZDA Harry Truman in Charles Luckman v prvem nagovoru državljanom preko televizije. Foto: Truman Library
Truman Library

Petega oktobra 1947 je ameriški predsednik Harry Truman (1884-1972) nagovoril državljane. Ob njem je stal Charles Luckman, vodja predsednikovega odbora za prehrano. To je bil zgodovinski trenutek, saj je šlo za prvi predsedniški nagovor iz Bele hiše po televiziji. Američane je prosil, naj varčujejo z žiti, da bi pomagali Evropejcem, ki so trpeli zaradi pomanjkanja živil. Leta 1947 je Evropa namreč še vedno okrevala po koncu druge svetovne vojne, Evropejci pa so trpeli zaradi lakote. Trumana je skrbelo, da ZDA pred zimo ne bodo mogle zagotoviti dovolj pomoči v hrani v okviru Marshallovega načrta, ki ga je izvajala njegova administracija. Bal se je tudi, da bo načrt polom in da načrtovano oživljanje evropske ekonomije ne bo uspešno.

Vreče z moko, ameriška pomoč opustošeni Evropi v okviru Marshallovega načrta. Prizor je iz pristranišča Pirej v Grčiji leta 1947. Foto: Profimedia
Profimedia

Prihranite rezino kruha!

Kmete in destilerije je prosil, naj prostovoljno zmanjšajo uporabo žit, državljane pa, da se, prav tako prostovoljno, ob torkih odpovedo mesu, ob četrtkih jajcem in perutnini in da prihranijo rezino kruha na dan. Ta njegov "program" je imel kratko življenjsko dobo, saj je Marshallov načrt začel dajati rezultate - Evropa se je počasi, a vztrajno izvijala iz krize. Ekonomska revitalizacija in rast se je začela.

A če bi pomislili, da je nagovor po televiziji spremljalo na milijone Američanov, bi bili v zmoti. TV-sprejemniki v ZDA so se takrat merili komaj v tisočih. Se pa je to do zgodnjih petdesetih bistveno spremenilo, saj so se televizorji znašli v veliko domovih in njihovo število se je že računalo v milijonih. A leta 1947 so Američani novice in zabavo iskali na radijskih valovih, zato je velika večina "zgrešila" predsednikov nagovor. Ne glede na to pa njegova odločitev, da bo govoril po televiziji, pomenila revolucionaren prelom v odnosu Bele hiše do televizije, ki je s seboj prinesla tudi izjemne izzive in priložnosti za Trumana in vse njegove naslednike. Televizija bo po tem nagovoru postala ključen kanal za komunikacijo predsednikov z državljani, za volilne kampanje in druge predsedniške posle - predvsem komunikacijo s svetom.

Truman z vojškimi svetovalci leta 1949, umetniška slika Foto: Profimedia
Profimedia

44.000 televizorjev

Po letu 1947 so posneli vse Trumanove nagovore, vključno z njegovim inavguracijskim leta 1949. Po podatkih kanala History je bil Truman tudi prvi predsedniški kandidat, ki je plačal in objavil televizijski predvolilni oglas. Ne glede na vse televizijske dosežke pa ni odnesel glavne "nagrade" - prvega predsednika ZDA, ki se je pojavil na televiziji. To je bil njegov predhodnik, Franklin Roosevelt, ki se je oglasil s svetovnega sejma v New Yorku 30. aprila 1939. Tudi njegov nagovor je imel skromen doseg - videli so ga le na sprejemnikih na sejmu in na Radiu City Music Hall na Manhattnu. Naslednji dan so začeli prodajati TV-sprejemnike, Radio Corp. (predhodnik NBC) pa je začel dnevno predvajanje. To je bilo zaradi začetka druge svetovne vojne večinoma suspendirano.

Po ocenah naj bi bilo na dan Trumanovega televizijskega debija v ameriških domovih le okoli 44.000 televizijskih sprejemnikov, pa še ti naj bi bili skoncentrirani na večja mesta na vzhodni obali. Za primerjavo - v ameriških domovih je bilo takrat kakšnih 40 milijonov radijskih sprejemnikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta