V Dubaju tudi o tem, kako zgraditi zelena 5G-omrežja, ki bodo manj obremenjevala okolje

16.10.2021 04:00
Informacijsko-komunikacijske tehnologije po besedah Aarona Jianga, vodje Huaweieve produktne linije SRAN, sicer prispevajo globalno zgolj dva odstotka ogljikovih izpustov, zaradi povezanosti oziroma vpetosti omrežij, posebno mobilne pete generacije (5G), pa jih lahko bistveno več.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Notranjost sodobne bazne postaje
Gregor Grosman

Privlačnost Dubaja, ki letos namesto lani več mesecev gosti svetovno razstavo Expo 2020, je, kot kaže, neizmerna. Prav te dni se v drugem največjem mestu Združenih arabskih emiratov, ki ima okoli 3,4 milijona prebivalcev, mudijo med drugim tudi kriptomilijonarji in tisti, ki bi to še radi postali. Crypto Expo Dubai je konferenca, na katero vabijo investitorje v kriptovalute, ker jim želijo predstaviti naložbene možnosti v kriptosvetu. V Jafza One Convention Centru pa se je zaključil Global Mobile Broadband Forum 2021 (MBFF), na katerem so mobilni operaterji, regulatorji, odločevalci in večji partnerji ekosistema z vsega sveta prišli do zaključka, da mora celotna informacijsko-komunikacijska industrija sodelovati in iskati učinkovite 5G-rešitve za končne uporabnike. Teme in dogajanje okrog pete generacije mobilne tehnologije so zelo aktualni, Dubaj pa so organizatorji izbrali tudi zato, ker je Bližnji vzhod zelo dobro in zelo zgodaj sprejel 5G.

Informacijsko-komunikacijske tehnologije po besedah Aarona Jianga, vodje Huaweieve produktne linije SRAN, sicer prispevajo globalno zgolj dva odstotka ogljikovih izpustov, zaradi povezanosti oziroma vpetosti omrežij, posebno mobilne pete generacije (5G), pa jih lahko bistveno več. Zato je bila ena osrednjih tem srečanja prizadevanje, kako zgraditi zelena 5G-omrežja, ki bodo manj obremenjevala okolje. Rast podatkovnega prometa je namreč eden ključnih dejavnikov, zaradi katerih prihaja do povišanja porabe energije. A rast je neizbežna, Jiang zato pojasnjuje, da je tehnologija 5G sposobna prenosa velike količine prometa in pri tem ne porablja dodatne energije. “V primerjavi s 4G povezuje 5G ne samo ljudi, ampak tudi stvari. Gre v vse vertikale industrije. Lahko jo uporabimo v tovarnah, zdravstvenih ustanovah, prometu. To je mobilna tehnologija, ki lahko poveča avtomatizacijo in digitalno transformacijo, s tem pa znižuje ogljični odtis celotne družbe,” je povedal Jiang.

Proizvajalec komunikacijskih naprav skuša seveda stopiti korak naproti mobilnim operaterjem, ki so prav tako že zaznali povišanje porabe elektrike. In seveda vse višje stroške, ki so s tem nastali. Te stroške pa praviloma prevalijo na nas, uporabnike. Eden izmed korakov pri znižanju porabe je denimo odprava potrebe po požrešnih klimatskih napravah v baznih postajah. Če ni stroška hlajenja, je obratovanje lahko cenejše. Ker 5G zahteva gostejšo postavitev oddajnikov, bi lahko nastali višji stroški zaradi iskanja novih lokacij, najema prostorov in postavitve opreme. Nakup strojne opreme po besedah strokovnjakov pri Huaweiu pomeni zgolj 20 odstotkov stroškov. Na Tajskem so se operaterji zato povezali z elektrodistribucijskimi podjetji in za postavitev novih oddajnikov v urbanih okoljih uporabili kar droge za električno napeljavo ali ulične svetilke.

Svoje bo v prihodnosti prispevala tudi umetna inteligenca. Inženirji obljubljajo, da bodo razvili parametre, s katerimi se bodo naše mobilne naprave povezovale optimalno in zgolj po potrebi. Algoritmi bodo vedeli, kdaj lahko pričakujejo večji promet in kdaj ne. Ponoči, ko spimo, bo aktivnosti manj. S tem želijo nagovoriti tudi vse tiste ljudi, ki jih je strah morebitnega povečanega sevanja. Dodali so, da se ne strinjajo, da bi se avtomobili v prihodnosti zanašali samo na podatke iz mobilnih omrežij, in da bodo morali imeti v vozilu vgrajeno tehnologijo, ki bo podpirala avtonomno vožnjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta