(FOTO) Obletnica podkasta Številke: Gostom skupno to, da v svojem imenu ali priimku nosijo številko pet

Klara Širovnik Klara Širovnik
08.01.2020 11:43

Danes se zdi, da je brez številk pravzaprav nemogoče živeti. Pa ne zgolj zato, ker z njihovo pomočjo preštevamo bankovce in kovance, ki odločno sooblikujejo naša življenja, temveč tudi zato, ker z njimi štejemo minute in sekunde, prste na rokah, uspehe, razočaranja in celo ... ljudi. Slavka Jeriča, možakarja, ki sogovorniku med debato zmerom zre v oči, pa je ljubezen do številk prignala celo do tega, da jim je posvetil podkast. "Številke" letos obeležujejo peto obletnico nastajanja, če bi vse epizode priljubljene pogovorne oddaje danes poslušali eno za drugo, pa bi za to porabili - glej ga zlomka - natanko pet dni! Gre za naključje ali Slavkov dobro premišljen številski izračun?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klara Širovnik

Ker ima Slavko Jerič rad tradicijo, je na tokratni rojstni dan, ki ga je počastil kar s snemanjem podkasta pred občinstvom, povabil štiri nekdanje goste. Podobno je storil že takrat, ko so Številke proslavljale svojo stoto posneto epizodo. Tokratni gosti zatorej  niso bili izbrani kar "na slepo". Povabil je enega svetovnega prvaka - direktorja Smučarske zveze Slovenije Francija Petka -, dve Slovenki leta - smučarsko tekačico Petra Majdič in ustanoviteljico Zavoda 13 Petro Greiner - ter avtorja treh knjig - penologa Dragana Petrovca. Povabljencem je skupno to, da v svojem imenu ali priimku nosijo številko pet. In da so, jasno, ljudje, ki se jim splača prisluhniti.
Sam številski sistem se sicer marsikomu zdi precej suhoparen, vendar je Slavko Jerič vseeno prepričan, da lahko s pomočjo številk oriše življenja zanimivih ljudi, celo njihova notranja stanja, duševne boje in čutenja. A čeprav se danes zdi, da se Jerič v notranjost sogovornika dokoplje brez pretiranega napora, sam priznava, da ni bilo vedno tako enostavno. "Skozi ustvarjanje Številk sem recimo spoznal, kako se pogovarjati z ljudmi. To je bil tudi prvi izmed namenov podkasta - spoznavati se z ljudmi, jih predstaviti. V začetku sem bil zelo okoren, držal sem se scenarijev, nisem vedno uspel postaviti v ospredje tistega, kar sem želel. A čez čas mi je to začelo vse bolj uspevati," pravi danes, dopolni pa, da je človeka pomembno predstaviti v njegovi pristni obliki. In če želiš to doseči, moraš najprej poskrbeti, da se sogovornik zraven tebe počuti sproščeno.

Slavko Jerič in  direktor na Smučarski zvezi Slovenije Franci Petek.
Klara Širovnik
V občinstvu je sedelo več kot 40 ljubiteljev Številk. 
Klara Širovnik
Petra Majdič, Petra Greiner in Dragan Petrovec. 
Klara Širovnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta