V Avstraliji prepovedali "čudežno zdravilo" proti covidu-19, saj naj bi šlo za navadno industrijsko belilo

M.R.
13.05.2020 13:39
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Avstralski regulator je kaznoval podružnico ameriškega podjetja "cerkve ozdravitve", ker je raztopino industrijskega belila promovirala in prodajala kot "skrivnostni zdravilo" proti covidu-19. Gre za kapljice MMS, ki so bile pred leti prisotne tudi v Sloveniji.
Avstralska podružnica cerkve Genesis II, katere voditelj Mark Grenon je zagovarjal uporabo skrivnostnega mineralnega dodatka kot zdravila za novi koronavirus, je bila kaznovana s 150 tisoč avstralskimi dolarji (slabih 90 tisoč evrov) kazni. Kazen je izrekel avstralski urad za terapevtsko blago (TGA), pri čemer je poudaril, da gre za proizvod, ki lahko škodi zdravju.
Britanski časnik The Guardian poroča, da je prav Grenon predsedniku Donaldu Trumpu pisal, preden je ameriški voditelj trdil, da bi lahko dezinfekcijska sredstva uporabili za zdravljenje covida-19.
Sporni izdelek je omenjena cerkev na svoji spletni strani predstavljala in prodajala nezakonito. Cerkev je trdila, da natrijev dioksid, sicer industrijsko dezinfekcijsko sredstvo, dobro učinkuje tudi pri bolnikih z avtizmom, aknami, rakom, diabetesom in drugimi boleznimi.
Urad TGA je ob tem opozoril, da ni nikakršni dokazov o učinkovanju tega izdelka, ki lahko "povzroči slabost, bruhanje, drisko in dehidracijo". V nekaterih primerih je potrebna tudi hospitalizacija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta