Lahko Zlata lisica ostane v Mariboru? Štori na Pohorju so še v zemlji

Bojan Bauman Bojan Bauman
09.04.2022 05:01

Mariborski organizatorji v trenutku, ko v Fisu določajo termine tekem za naslednje leto, na Pohorju še nimajo pripravljene rezervne proge. V SZS je sedaj prioriteta ženske tekme ohraniti v Sloveniji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Uvodoma moramo popraviti podatek, ki so ga v svojem sporočilu o prihodnosti Zlate lisice posredovali iz Smučarske zveze Slovenije (SZS), pri Večeru pa smo ga v včerajšnjem članku nekritično povzeli. Ne drži, da so organizatorji Zlate lisice v zadnjih desetih letih na Pohorju le dvakrat pripravili tekmi na domačem terenu. Takih tekem je bilo pet. In v desetletju sta odpadli le dve tekmi. Po ena v Kranjski Gori in na Pohorju - zaradi nemogočih vremenskih razmer na dan prireditve. Mariborski organizatorji so bili v tem obdobju devetdesetodstotno uspešni prireditelji tekem za svetovni pokal. Mednarodna smučarska zveza (Fis) tukaj torej ni imela bistvenega izpada.

Za in proti

Mariborski prireditelji se medtem še naprej trudijo, da bi januarja prihodnje leto organizirali po vrsti 59. Zlato lisico na najvišjem nivoju tekem za svetovni pokal. Tudi o tem naj bi v četrtek čez dan na online seji razpravljali člani predsedstva Fisa. Tam bi urnik tekem v alpskih disciplinah za naslednjo sezono moral dobiti prvo potrditev, a se to ni zgodilo. Poslali so ga v novo prevetritev na delovna telesa Fisa.

Petkrat v zadnjih desetih letih je snežni kontrolor Fis prižgal rdečo luč Mariboru.
Igor Napast

Kot je mariborskim organizatorjem pred dnevi pojasnil generalni sekretar Michel Vion, v prvih osnutkih Maribora ni bilo v koledarju. Že to, da urnika še ni, pa je v teh okoliščinah lahko tudi spodbudna vest za Maribor. Jo tako razume tudi novi generalni sekretar Zlate lisice Gregor Lednik? "Odločitve še ni, mi pa nadaljujemo aktivnosti, da bi Maribor obdržal tekmi smučark na nivoju svetovnega pokala. To je trenutno absolutna prioriteta mojega dela po prevzemu funkcije. O tem, da bi bila Lisica tekma na nižjem nivoju, ne razmišljamo. To ni opcija. Naša skupna prioriteta v tem trenutku je še, da ženska tekma za svetovni pokal ostane v Sloveniji."

Glavni očitek ob razmislekih o odvzemu tekem so bile številne selitve iz Maribora v Kranjsko Goro. Novembra lani so morali prekiniti dela na progi višje na Pohorju, ki bo nadomestna lokacija v zimah, ko snega v dolini ne bo mogoče zagotoviti. V vmesnem času je mestna občina upravljanje smučišč odvzela javnemu podjetju Marprom in pravkar poteka selitev dejavnosti v novo organizirano javno podjetje Šport Maribor. Tako vodstvo Fisa kot vodstvo slovenske smučarske zveze pa sta prepričani, da dosedanje aktivnosti pri zagotavljanju pogojev za tekmo na Pohorju niso bile dovolj intenzivne. Predsednik SZS Enzo Smrekar je za časnik Delo tako predstavil: "Lisica? Nalijmo si čistega vina. Smo res pravočasno storili vse, da obdržimo tekmo, smo posodobili infrastrukturo, postavili tovarne snega, zagotovili progo B? Odgovor je jasen - nismo."

Nadomestna proga

Dokler ne zaživi nova proga ob Habakuku, mariborski organizatorji nimajo zagotovila, da bodo lahko tekmo za svetovni pokal izpeljali brez selitve.
Andrej Petelinšek

Lani so na nadomestni progi na Pohorju padla drevesa. Letos bo treba tja pripeljati težko mehanizacijo in izruvati štore, zgraditi infrastrukturo. Dela trenutno še niso nadaljevali, a poslej naj bi potekalo v sodelovanju organizatorjev pri Zlati lisici in odgovornih na občini. "Stvari se premikajo, a trenutno je na progi še sneg. Čez zimo tam ni bilo mogoče narediti nič, in če bi na razmočeno progo danes poslali stroje, bi naredili več škode kot koristi. Časovnice nadaljevanja del še ni, bo pa to narejeno ob našem sodelovanju z Mestno občino Maribor. Ob progi bo treba vzpostaviti infrastrukturo in med drugim prestaviti topove za umetni sneg ter dokončati zemeljska dela. Sledi homologacija proge s strani Fisa in pred samimi tekmami. Takrat bo proga pripravljena," pravi Gregor Lednik.

Za tiste, ki v tem trenutku sestavljajo urnike tekem za naslednjo sezono, so to samo obljube, na katerih ni mogoče sestaviti novega koledarja. Medtem si pri SZS trudijo tekmo na vsak način ohraniti v Sloveniji. Če bi termin dodelili tujemu organizatorju, bi ga bilo v trenutku, ko bodo razmere na Pohorju bolj dorečene, praktično nemogoče vrniti na sicer tradicionalno in priljubljeno štajersko prizorišče.

Po sicer neuradnih informacijah naj bi bili prek smučarske zveze v dogovorih s hrvaškimi kolegi, ki pripravljajo tekme na Sljemenu. Tudi tam so po debaklu pri organizaciji letošnje moške tekme, ki je na koncu odpadla, v negotovosti. Za naslednjo sezono naj bi dobili samo še organizacijo ženskega slaloma za svetovni pokal, in to spet v neugodnem terminu, takoj po novem letu. V novoletnem času so tekme zadnja leta potekale tudi v Mariboru. Za naslednjo leto bi v koledarju lahko prišlo do kompromisa med tema dvema prirediteljema. Na Sljemenu bi denimo organizirali dva slaloma za dekleta, zatem bi se smučarke preselile v Kranjsko Goro, kjer bi bila na sporedu dva veleslaloma. O tej varianti se vse bolj glasno govori, a vse bo ostalo neuradno do 23. maja, ko je naslednja seja predsedstva Fisa.

Andrej Petelinšek

Eliasch brez protikandidata

Do takrat bodo koledarje alpskih tekem sestavljali člani tehničnega komiteja za alpske discipline pri Fisu. Slovenska stran bo na te seje delegirala strokovnega vodjo alpskih disciplin Miho Verdnika, na seji predsedstva 23. maja pa bo znova sodeloval predsednik SZS Enzo Smrekar. Tri dni kasneje bodo na kongresu volitve novega vodstva Fisa. Tam se Smrekar poteguje za nov mandat v 18-članskem predsedstvu, a kandidatov je več in vsi ne bodo izvoljeni. Čas je zato še posebno delikaten, saj mesto v predsedstvu zagotavlja vpliv pri ključnih odločitvah.

Na kongresu v Milanu bodo tudi volili novega predsednika, saj je bil 60-letni švedski milijonar Johan Eliasch lani izvoljen le za eno leto, potem ko je prejšnji predsednik Gian Franco Kasper zaradi bolezni odstopil. Eliasch je vmes že začel obsežno revizijo dela Fisa, ki je botrovala tudi težavam slovenskih prirediteljev alpskih tekem za svetovni pokal. To bo očitno nadaljeval, saj njegov novi mandat v vlogi predsednika ni ogrožen. Na majskih volitvah bo edini kandidat za predsednika. Tako lahko pričakujemo v delovanju Fisa burna naslednja leta. Eliasch je takoj po nastopu predvsem v alpskem smučanju prevzel niti odločanja v svoje roke. Spremembe naj bi zajemale tudi nova prizorišča in širitev v Azijo ter dvoranske tekme. Tako bi lahko sezono svetovnega pokala bistveno podaljšali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta