(POGOVOR) Tone Vogrinec: Težko bo prepričati FIS, a izguba Zlate lisice bi bila za Maribor velika katastrofa

Miha Dajčman Miha Dajčman
31.03.2022 05:01

Z očetom slovenskega in jugoslovanskega tekmovalnega alpskega smučanja o prihodnosti tekem za svetovni pokal v Mariboru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tone Vogrinec v družbi Gregorja Lednika, novega generalnega sekretarja Zlate lisice, in Boštjana Tancerja, novega direktorja Športa Maribor
Igor Napast

Šokiran sem bil, ko sem izvedel za spremembe v koledarju svetovnega pokala. Rasel sem z Zlato lisico od prvega dne, ne morem verjeti. Upam, da se bo stvar uredila, čeprav bo, kot kaže, zelo težko," nam je po razglasitvi najboljših športnikov Maribora za leto 2021 pod Pohorjem razlagal Tone Vogrinec. Gala dogodek v hotelu Habakuk se je zgodil v torek zvečer, ko je župan Maribora Saša Arsenovič razkril vsebino pogovorov v Planici, v katerih je generalni sekretar mednarodne smučarske zveze FIS Michel Vion najavil, da Maribora ni v osnutku koledarja tekem za svetovni pokal v alpskem smučanju.

Poznate dogajanje v ozadju odločitve o črtanju Zlate lisice iz koledarja svetovnega pokala?

"Zgodili so se premiki v vrhu FIS. Novega predsednika, Šveda Johana Eliascha, nisem kaj dosti videl na smučarski sceni. Ko pride novi človek, si pogosto zamišlja, da so se stvari začele z nastopom njegove funkcije. Toda smučanje obstaja več desetletij. Rezi v koledarju tekem so nemogoči, vključena naj ne bi bila vodja tekmovanj Peter Gerdol in Markus Waldner. Če to drži, je to nevzdržno. Maribor je v tem trenutku najbolj prizadet. Tudi zato, ker je bila Lisica v zadnjih desetih letih le trikrat v Mariboru. Pomembno pa je tudi dejstvo, da je organizatorjem kljub vsemu uspelo organizirati dobre tekme v Kranjski Gori."

Alarm za Zlato lisico: Obstaja zelo velika verjetnost, da Zlate lisice prihodnje leto v Mariboru ne bo

Kje vidite rešitev?

"Predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar lahko s svojim vplivom v predsedstvu FIS udari po mizi in s tem morda zlobira med drugimi predstavniki, da zadeve še spremenijo. Izguba tekem za svetovni pokal bi bila za Maribor velika katastrofa."

Skoraj sočasno z vestjo o osnutku tekmovalnega koledarja je prišlo do spremembe v vodstvu Zlate lisice. Je bila odločitev pravilna, se je zgodila v pravem trenutku?

"Bil sem na smučanju v Italiji in za to nisem vedel. Nisem v upravnem odboru Branika, o zadevah nisem bil obveščen in težko komentiram spremembe. Očitno so se v klubu odločili, da zadeve prevzamejo mlajši."

Igor Napast

Če bo Maribor 7. aprila vseeno v koledarju tekem za svetovni pokal, bodo imeli organizatorji kar nekaj dela s pridobivanjem denarja za organizacijo tekme.

"Prvi problem je koledar. Drugi problem je, da bo brez Infronta, ki je zagotavljal velik del potrebnega denarja, Zlata lisica s težavo uspela. Novi predsednik FIS je v konfliktu z Infrontom, ki v smučanje vlaga okoli 100 milijonov evrov in je v preteklosti sodeloval z organizatorji."

Mesto Maribor ter še vedno aktualni upravljavec žičniških naprav in smučišč imata načrte za selitev Zlate lisice višje na Pohorje. Lahko hitrejša realizacija načrta prepriča vodstvo FIS, da Maribor ostane v koledarju?

"To je v tem trenutku imaginarno. Seveda pa so v Mariboru potrebni premiki, če želimo slediti perspektivi svetovnega pokala in moderne smučarije. Manjka več topov, boljša dobava vode, boljša rezervna rešitev, kot je selitev. Maribor potrebuje dobro sezono z dobrimi programi. Potrebnih je 100 dni smučarske sezone. Če se hočemo iti turizem, mora upravljavec smučišč novembra in decembra ob prvem mrazu naredi 50 centimetrov umetnega snega, kar je zdaj standard tudi na višje ležečih smučiščih, da bo snežna podlaga zdržala 100 dni. Smučišča morajo biti zasnežena takoj in skupaj, ne pa, da govorimo, da bo najprej zasnežen Pisker, pa nato Snežni stadion in vmes Čopka."

Tudi pri vodenju športnih objektov in naprav na Pohorju prihaja do sprememb.

"Kaj bodo spremembe prinesle, ne vem. Boštjan Tancer je gotovo dober kader, prihaja iz stroke. Treba pa bo popraviti napake iz preteklosti, saj je bila krivda v zadnjih letih nekajkrat tudi v človeškem faktorju."

Lahko pričakujemo reaktivacijo Toneta Vogrinca kot funkcionarja?

"Ne. Bilo bi neokusno. Eden od odločevalcev pri FIS je Enzo Smrekar, upam, da bo njegova beseda kaj veljala. Če Zlate lisice v svetovnem pokalu v Mariboru v prihodnje ne bo več, lahko to pomeni tragedijo za mesto ter razvoj turizma na Pohorju in pod njim."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta