(POGOVOR) Gorazd Bertoncelj: Računamo na Domnovo predrznost, lahko bi bil med našimi boljšimi aduti

Zoran Mijatović
09.12.2020 06:00
Slovenski trener je včeraj z izbrano šesterico vadil na 120-metrski planiški skakalnici, o štirih udeležencih svetovnega prvenstva v poletih bo odločal po četrtkovih treningih na velikanki
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Slovenska skakalna reprezentanca je skupaj z drugimi tekmeci v ponedeljek s čarterskim poletom pristala na Brniku, v jeseniški bolnišnici opravila test na koronavirus, po vseh negativnih izvidih pa se je namestila v Kranjski Gori. Kot je znano, bo trener Gorazd Bertoncelj računal na Anžeta Laniška, Timija Zajca, brata Petra in Domna Prevca, Žigo Jelarja in Bora Pavlovčiča. Fantje so včeraj v Planici že opravili prvi trening, a ne na letalnici, temveč na 120-metrski skakalnici. V kakšni formi so in kakšna so pričakovanja pred svetovnim prvenstvom v poletih, smo sinoči povprašali Bertonclja, ki bo skakalce na tem prvenstvu vodil prvič.

Gospod Bertoncelj, fantje so menda zdravi in pripravljeni?

"Tako je. Oba testa, tako v Rusiji kot v jeseniški bolnišnici, sta bila negativna pri vseh naših."

Med tekmovanjem vas bodo še večkrat testirali. Koliko vas je strah – tako z zdravstvenega kot z rezultatskega vidika, saj so v tem primeru okuženi avtomatsko izločeni?

"Situacija je kar negotova. Enako je bilo pred začetkom sezone v Wisli. Saj se je tudi takrat testiralo, a ne tako pogosto kot zdaj, ko nas to čaka vsak drugi, tretji dan. Tudi v sredo dopoldne nas čaka ponovni test. V primeru pozitivnih tekmovalcev ali članov štaba imamo pripravljene rezervne scenarije. Vsak v štabu ima določeno rezervo, tudi pri tekmovalcih imamo prvega, drugega, tretjega rezervista …"

Kako je potekal torek oziroma trening na 120-metrski skakalnici?

"Opravili smo trening na zelo dobro pripravljeni skakalnici. Žal nas je ujela snežna fronta, tako da so bili pogoji nekoliko težji. Prisotna je bila vojska, ki je pomagala razpihovati sneg s smučine. S tem nam je bil omogočen trening, ki smo ga dobro izkoristili."

Glede na to, da bodo letalnico preizkušali le predskakalci, boste imeli podoben urnik tudi danes?

"Ne. Nemogoče bo trenirati zaradi ogromne količine novozapadlega snega. Predvidoma bo snežilo vse do popoldneva. Organizatorji pa so seveda osredotočeni na pripravo velikanke, tako da na manjši skakalnici ne bo nobenih možnosti za vadbo."

Za četrtkova treninga ste izbrali šesterico fantov. Kako boste določili četverico za kvalifikacije, ki bodo sledile?

"Za treninga sem izbral po že spomladi določenih dveh kriterijih: prvi je skupna uvrstitev v svetovnem pokalu do desetega mesta, drugi posamična uvrstitev dvakrat do šestega mesta. Preostanek ekipe je bil izbran glede na mojo subjektivno odločitev. Ta šesterica gre na dva trening skoka. Samo na podlagi teh skokov se bo določila četverica."

Super razpoloženega orla v svoji floti nima, a glavni slovenski trener vseeno upa, da bo kdo krepko razprl krila. 
Andrej Petelinšek

Kakšen je rezultatski cilj? Vemo, da ste si pred začetkom sezone želeli posamično medaljo, a se zdaj zdi nedosegljiva …

"Glede na dosedanji potek sezone je jasno, da nimamo kakšnega super asa, od katerega bi lahko pričakovali posamično medaljo. Lahko pa kdo preseneti, da se mu na velikanki odpre, da ujame dnevno formo in ga ponese … To bi bilo sicer res presenečenje. Tako da je zdaj želja bolj moštvena medalja, za katero mislim, da imamo več možnosti. Če bodo seveda vsi štirje izbrani nastopali tako, kot je potrebno."

Ali se največ pričakuje od Anžeta Laniška? Letos dokazuje, da je z enim skokom lahko najboljši, a manjkata mu dva konstantno dobra …

"Ja, Anže je s posamičnimi skoki v prvih serijah res naredil dober posel. Po navadi je takrat imel tudi solidne pogoje. Potem se mu je pa ali primerila lastna napaka ali pa je imel resnično smolo. Tako je bilo tudi v Nižnem Tagilu, ko v finalni seriji ni imel nobenih možnosti, saj ga je po odskoku v zraku ujela močna turbulenca. Po eni strani mu je pihalo navzdol, po drugi navzgor. Povsem ga je razmetalo tam noter, zato ni imel nobenih možnosti, da bi pristal na stopničkah. Vsi smo upali nanje, a ko sem videl, kakšne so razmere … Čakal sem skoraj do konca zelene luči, preden sem ga spustil na zaletišče. Razmere so bile za rdečo luč, a ko pomočnik direktorja že enkrat stisne zeleno, si ne more več premisliti."

Kako je s Timijem Zajcem, ki je pred sezono odkrito napovedoval naskok na medaljo?

"Takrat je tudi pokazal nekaj dobrih skokov, ni pa tega konstantno ponavljal v recimo 80 odstotkih, ampak v le 50. Ko pride tekma, so želje visoke, breme je veliko … Tudi zato je skakal trdo, nesproščeno, zato ni mogel razviti prave hitrosti med letom. V Nižnem Tagilu smo ga skozi trening in pogovore uspeli usposobiti, v nedeljo je pokazal dva solidna skoka. Vemo pa, da je sposoben še za kaj več. To je dokazoval tudi na treningih v Rusiji."

Velika neznanka je Domen Prevc, ki v tej sezoni še ni tekmoval, ampak z vašim pomočnikom Janijem Grilcem že dva meseca trenira v Planici in Kranju. V kakšni formi vas je pričakal?

"Kolikor sem ga videl, je stanje bistveno boljše kot poleti. Posamezni skoki so bili zelo dobri. Seveda ima še nekaj rezerve. Malo pa računamo na njegov preboj na velikanki oziroma na predrznost, saj je močan v fazi leta. Če bo še malce dvignil raven, bi lahko bil med našimi boljšimi aduti."

Slovenski tekmovalci na letalnicah, sploh v Planici, tudi sicer pokažejo več kot na drugih tekmah. Zakaj?

"Gre za posebno željo, predrznost, hkrati pa za spoštovanje same letalnice. Treba je uživati na njej. Fantje na to komaj čakajo. S tem pa tudi dobijo moč in zaupanje, da lahko pokažejo več, kot so doslej."

Andrej Petelinšek

Med tekmeci so najbrž prvi favoriti Norvežani?

"Ja, Norvežani so ekipno daleč prvi favoriti. V porastu forme so. Izpostavil bi Johanssona, aktualnega prvaka Tandeja, trenutno njihovega najboljšega Graneruda, tudi Forfanga. Sami odlični letalci. Lindvik sicer še ni preverjen letalec, bomo videli …"

Kaj se dogaja z Avstrijci, ki so bili v karanteni? Se že ve kaj o njih, kdo bo nastopil?

"Pri njih se je virus razširil na res mnogo tekmovalcev. Eni so že preboleli, drugi še prebolevajo … Tudi za nas so neznanka. Ekipa bo morala biti znana danes na tehnični seji."

Kakšne so vremenske oziroma vetrovne napovedi za tekmovalne dni? Lahko pričakujemo nemoten potek tekem?

"Pričakuje se stabilno vreme z zelo malo splošnega vetra. Ker so pa tekme popoldanske, se pričakuje rahel do zmeren veter v hrbet. Nič posebnega torej."

Ima to, da se bo v Planici prvič letelo pod žarometi, kakršenkoli vpliv na tekmovalce?

"Fantje so poletov pod žarometi že vajeni iz Vikersunda in Oberstdorfa. Seveda pa bo pomembno, kako kakovostna bo ta razsvetljava, saj so hitrosti res velike. Pomembno je, da žarometi letalcem ne delajo sence. Moteča je lahko tudi neenakomerna svetloba."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta