Tu res ni Pohorje, a tekma je zagotovljena: "Če bi bila tukaj Shiffrinova, bi vse nažgala za tri sekunde"

Bojan Bauman Bojan Bauman
14.02.2020 20:17

Danes ob 10. uri v Podkorenu start prve vožnje veleslaloma za svetovni pokal. S šestimi Slovenkami. Tudi nedeljski slalom bo na sporedu v lepih, zgodnjespomladanskih razmerah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Meta Hrovat, Ana Bucik in Tina Robnik, slovenske smučarke, od katerih si na Zlati lisici obetamo največ 
Andrej Petelinšek

V lepem, sončnem vremenu so se lisičke včeraj spustile po podkorenski strmini, ki bo danes po 10. uri prizorišče veleslalomske tekme za svetovni pokal. Zatem so to ponovile, organizatorji so jim omogočili dve vožnji po progi. Vreme na Gorenjskem je bilo prelepo - sonček, brezvetrje, temperatura štiri stopinje nad ničlo. Podobno vreme jih bo pričakalo tudi jutri, ko se začne prva vožnja veleslaloma za 56. Zlato lisico, tokrat osmič v zgodovini na rezervnem prizorišču v Podkorenu. Ko bo ob 13. uri na sporedu finale, naj bi bilo na nebu nekaj oblačnosti. V nedeljo bo nad Podkorenom spet sijalo sonce, temperature se oba dneva ne bodo bistveno dvignile. S tem so podani pogoji za tekmo, ki so jo sicer nameravali organizirati na Pohorju, kjer so vremenske razmere bistveno manj primerne za tekmovanje. V Mariboru bi naslednja dneva predvsem trepetali, ali bo tekma vendarle pod streho.

​Vlhova osredotočena

Med bolj zadovoljnimi je bila včeraj v izteku podkorenske proge Slovakinja Petra Vlhova. "Proga je res dobro pripravljena. Ustreza mi, ker je zelo ledena. Tako se veselim obeh tekem, ki so jih zaradi toplega vremena morali prestaviti izpod Pohorja. To zdaj ni Pohorje, tukaj je proga precej bolj zahtevna. Zdaj smo v Kranjski Gori, kjer pa mi razmere tudi povsem ustrezajo," je razmišljala trenutno četrta veleslalomistka sveta, druga slalomistka.
Slovenke še ne sodijo tako visoko kot Slovakinja. Še najbližje svetovnemu vrhu je Meta Hrovat. V Podkorenu je domačinka, in čeprav ima vsega 21 let, sodi med tiste, ki so podkorensko strmino največkrat prevozile. A treningi so eno, tekme so zmeraj nekaj drugega. Kako je progo včeraj doživela Hrovatova? "Dekleta smo se dvakrat zapeljala po njej, preizkušale smo snežno podlago. Tiste, ki še niso bile tukaj, so spoznale teren. Podlaga je res dobra in čaka nas en lep smučarski vikend. Kakšnih sprememb na progi več ne pričakujem. Mogoče jo bodo nekoliko zgladili, da bo še bolj ledena." Vaš poročevalec je imel za najboljšo Slovenko, ki je naš glavni adut na veleslalomu, pripravljenih še nekaj vprašanj. A nekdanja smučarka Špela Pretnar, današnja predstavnica za stike z javnostjo na smučarski zvezi, je vmes ugotovila, da bi našo tekmovalko s tem preveč utrudil. Pretnarjeva je očitno nekoliko pomešala poslanstvo, ki ji je zaupano. Novinarjem bi morala stike s tekmovalci omogočiti, ne pa preprečiti.
No, Slovakinjo Vlhovo je bilo mogoče v cilju podkorenske proge včeraj spraševati po mili volji. Nje nihče ni varoval pred vprašanji in na tak način je ni mogoče utruditi. Ta smučarka se z izčrpnimi odgovori trudi, da bi imela v časopisih čim daljše, vsebine polne članke. Danes ob sebi na tekmi ne bo imela velike tekmice Mikaele Shiffrin, vodilne smučarke v svetovnem pokalu. Američanki je nedolgo tega umrl oče in odpotovala je domov, njena vrnitev na tekme za svetovni pokal pa še ni najavljena. Bo Slovakinji zaradi tega nekoliko lažje priti do novih vrhunskih uvrstitev? "Tega še ne vem. S konkurenco se običajno ne obremenjujem, saj se skušam koncentrirati na svoje vožnje," ostaja nase osredotočena Slovakinja, trenutno tretja v skupni razvrstitvi tekem za svetovni pokal.

​Mesec dni je, odkar so bila dekleta v tehničnih disciplinah zadnjič na tekmah. To je dolga pavza, težko je bilo vmes zadržati formo. In naša Tina Robnik je bila pred pavzo v formi, kar je potrdila v Sestrieru s 15. mestom v veleslalomu in osmim v paralelnem veleslalomu. Kako bo šlo danes, bo nadaljevala tam, kjer je v Sestrieru končala? "Podkorenska proga je super pripravljena. Trda je, tekmovalkam omogoča primeren oprijem. Niti ta strmina pred ciljem se mi ne zdi prehuda. Marsikje letos so bile na tekmah težje razmere, kot bodo tukaj. Na začetku strmine je nekaj neravnine, tam bo najtežje. Treba se bo dobro postaviti na smuči in potem bo vse dobro. Moj cilj je prikazati dve dobri vožnji. Če mi to uspe, bom zadovoljna tudi z rezultatom," je še povedala Robnikova.
Dekleta se torej nad strmino ne pritožujejo, nad trdo podlago pač. In tudi pri tem je imelo vreme svoje prste vmes. "V četrtek zvečer je kar močno deževalo in proga se je dodatno namočila. Ja, tudi mi smo jo najprej namakali, zatem smo se v zgornjem delu odločili še za preparacijo z balknom. V noči na petek so se temperature spustile globoko pod ničlo in zato je zdaj proga tako trda, da se sveti. To so težki pogoji na progi, ki je za dekleta že brez tega zelo zahtevna," je v cilju razlagal Andrej Rečnik. Vodja priprave prog za Zlato lisico zaradi poškodbe kolena trenutno ekipi poveljuje v ciljnem izteku, sede po radijski zvezi.
Ker imamo opravka z bivšim odličnim smučarjem, smo Rečnika prosili za napoved razpleta današnje tekme. Katera smučarka ima v teh težkih pogojih največ možnosti? "Če bi bila tukaj Shiffrinova, bi vse nažgala za tri sekunde," je ostal poveden Rečnik. S svojo ekipo in ob veliki pomoči kranjskogorskih delavcev so znova na progi opravili delo, ki ga bodo danes in jutri omenjali v vseh novinarskih prispevkih. "Na progi so tako zahtevni pogoji, da sem dan pred tekmo za celotno ekipo organiziral dodatno brušenje robnikov. Brez pripravljenih smuči ne bo šel na progo noben moj delavec. Je prenevarno. Tisti, ki bi 'zaril', se ne bi ustavil vs

Petra Vlhova 
Andrej Petelinšek


​Politiki imajo delo drugje

Pohorci so se tako za teden dni preselili na Gorenjsko, kjer se na osmi preselitvi počutijo že kar domače. Precej manj blizu pa je Kranjska Gora v teh dneh slovenskim politikom. Predsednik države Borut Pahor bi prišel ... če bi bila prireditev pod Pohorjem. Tudi zato, ker ima za ta konec tedna že organizirane obveznosti na Štajerskem. Na Gorenjsko ga tako ne bo. Dolgoletni vodja protokola Zlate lisice Dani Kline je v teh dneh v Kranjski Gori skorajda na dopustu. Kot je to običajno, so organizatorji na naslove politikov po državi razposlali povabila na tekmi, a odziv je bil pičel. "Res je trenutno nekoliko manj dela, verjetno zaradi nejasne politične situacije."
Zlata lisica je bila skozi zgodovino imenitna priložnost politikov za uveljavljanje lastne podobe; radi so prihajali, radi so odgovarjali na vljudnostna vprašanja povezovalcev programa. Hkrati je na smučariji zmerja lepa kulisa, kamor se splača odpravit na izlet. A trenutna politična situacija v državi jim očitno jemlje ves prosti čas. Pa bil bil hudič, če bi se izkazalo, da so bili tukaj v nepravi družbi. Zdaj se karte mešajo na novo, sestavljajo se nove koalicije. To so nevarni časi, v katerih si je mogoče z eno samo novinarsko fotografijo zakomplicirati življenje. Tega očitno nihče ni pripravljen tvegati. Večina politikov na povabila organizatorjev Zlate lisice sploh ni odgovorila, nekaj se jih je opravičilo. Menda se za prihod v Kranjsko Goro ogreva kmetijska ministrica in nova predsednica Desusa Aleksandra Pivec.

​Ne manjka debat o krivdi

Nove sive lase je v teh dneh spet dobil Srečko Vilar, generalni sekretar Zlate lisice. Selitev mariborske Lisice na Gorenjsko je v mariborskih krogih včasih enaka porazu. In zdaj ljudje takih stvari ne pripovedujejo več po gostilnah, zdaj vključijo računalnik in se priključijo na družbeno omrežje.
Tam ne manjka debat o tem, kdo je kriv za to "nepotrebno selitev" in s kakšnimi nameni so jo izpeljali. "Teden dni sem že v Kranjski Gori, zato prav podrobno razmer v Mariboru in na Pohorju ne poznam.
Za selitev so se odločili predstavniki Mednarodne smučarske zveze, kjer ob pregledu proge na Pohorju niso samo vrtali v sneg, pač pa so tudi poskušali ugotoviti, ali bi bila tekma pod Pohorjem v naslednjih dneh še mogoča. Predvsem veleslaloma in slaloma za svetovni pokal niso želeli postaviti pod vprašaj. Zato so se odločili za mnogo bolj varno pot selitve. Njim je pomembno, da tekmo izpeljejo, da nimajo izpada in jim ni treba iskati nadomestnih prirediteljev. V takem primeru bi Maribor dobil veliko črno piko.
Manj jim je pomembno, da smo tekmo preselili. Zdaj bomo program zagotovo izpeljali, in na FIS ga bodo odkljukali z zeleno barvo. To je pomembno tudi za naše tekme v prihodnosti," razmišlja Vilar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta