Žan Kranjec: Gnala me je želja, želel sem gristi do konca

Aleš Mišič Aleš Mišič
13.01.2020 20:58

Najboljši slovenski smučar o zmagah, rdeči majici, Marcelu Hirscherju, Henriku Kristoffersenu, materialu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Od druženja z novinarji po prvi zmagi v Saalbachu pod streho njegovega osebnega pokrovitelja decembra predlani v Ljubljani se je marsikaj spremenilo. Petrol je v tem času dobil novo vodstvo, veleslalomski šampion Žan Kranjec pa je po sobotni zmagi v Adelbodnu prevzel rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku discipline in dal vedeti, da bo treba nanj resno računati v boju za mali kristalni globus. Vrhunske uvrstitve niso več občasni prebliski, v tej sezoni je konstantno med najboljšimi, kar dokazujejo njegovi sijajni rezultati - zmaga, dve tretji mesti in eno četrto. Do konca sezone pa je še pet veleslalomov, prvi bo na sporedu naslednji konec tedna v Garmisch-Partenkirchnu.

Posnetek si je večkrat zavrtel

Naporni dnevi in nekaj dodatnih obveznosti je za najboljšim slovenskim smučarjem, je pa še vedno zadovoljen s predstavo. "Z drugo vožnjo sem bil zelo zadovoljen. Ne zgodi se velikokrat, da sem opravil, kot moram, da sem pokazal vse, kar znam. Ponosen sem na zmago. Posnetek sem kar nekajkrat pogledal." Kljub trem napakam je bila druga vožnja izjemna. Rešitev iz težkega položaja je bila prava mojstrovina. Žan Kranjec še nikoli ni toliko tvegal. Kaj se je je spremenilo, da si je upal? "Po prvi vožnji sem bil šesti, a razlike so bile majhne. Vedel sem, da lahko zmagam ali precej padem. Po eni strani me je gnala rezultatska želja, po drugi sem se zelo dobro počutil in želel gristi do konca. Sicer si nisem mislil, da bo po vseh napakah dovolj, pa se je vse izšlo."

Izjemno predstavo Gorenjca imajo izbranci shranjeno na svojih telefonih. 
Reuters

Težko bo kdo kdaj stopil v Hirscherjeve čevlje

Pred sezono si ni naprtil konkretnih ciljev. "Na vsaki tekmi si želim biti v vrhu, a najprej je treba smučati, kot znam. Sem na takšni ravni, da če pokažem, kar znam, sem lahko na vsaki tekmi celo najboljši." Že precej pred zimo je bil Žan Kranjec silno samozavesten. Kaj se je mu pred prvimi tekmami motalo po glavi, morda tudi to, češ, Marcela Hirscherja ni več, prevzel bom njegovo mesto? "Ne, v tej smeri nisem razmišljal. Ne vem, če bo kdaj kdo prevzel Hirscherjevo mesto. Težko bo, ker je zmagoval s sekundno prednostjo. Želel pa sem si, da bi imel vrhunsko sezono in rezultate. Verjel sem, da sem tega sposoben, da sem med najboljšimi. Upam, da se bo tako nadaljevalo, čeprav bi bilo fajn kdaj z mislimi zaplavati kam drugam. Moraš biti osredotočen na delo."

Sploh v Adelbodnu so bili zavoji Gorenjca za v učbenike.
Epa

Material? Med najboljšimi

Pričakovali smo, da bo Hirscherjevo vlogo v tehničnih disciplinah prevzel Henrik Kristoffersen. Je presenečenje, da ne odstopa? "Več dejavnikov je, da si lahko konstantno prvi ali drugi. Zakaj ni, je težko reči, ali zato, ker je mislil, da je veliki globus že dosegljiv, konkurenca pa se vsako leto izboljšuje. Težko rečem, zakaj ni tako konstanten, kot je bil." Norvežan je v ciljni areni zmeraj jezen, kot bi bil kriv material. Slovenec govori samo o svojem. "Pri Rossignolu ima vsak drug model, drugačne nastavitve. Enemu smuči zelo ustrezajo, drugi se pritožuje. Pomembno je, da je opremljevalec dober in da najdeš, kar ti ustreza, da si lahko sproščen. V drugem teku Adelbodna sem se tako počutil, da sem pokazal najboljše smučanje. Zagotovo imam zelo dober material, verjetno enega izmed boljših."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta