Bi imeli najlepše in najbolj zdrave lase v življenju? Ta čuden, tisočletje star recept zahteva le dve poceni sestavini

D.Ži
20.04.2024 09:01

Zvenelo bo čudno, a Japonke že skoraj tisoč let pri negi las prisegajo na riževo vodo, ki jo zlahka pripravimo tudi doma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Riževo vodo uporabite po običajnem pranju las. 
Profimedia

Riževa voda je škrobna voda, pridobljeno s pranjem nekuhanega riža. Mnogi menijo, da je zelo zdravilna in negovalna. Najpogosteje se uporablja za krepitev las in povrnitev sijaja.

Uporaba riževe vode za boljši in bolj zdrav videz las ni nova tehnika. Izvira iz starodavne heianske dobe (794-1185 n. št.) na Japonskem, kjer so ženske s sijočimi in dolgimi lasmi trdile, da je njihova skrivnost ravno uporaba riževe vode. Uporablja se predvsem za krepitev las.

Uporabljajo jo tudi za:

- razpletanje las

- povrnitev sijaja in mehkobe las

- zmanjšanje draženja

- spodbujanje rasti.

Potrebovali boste riž, vodo in cedilo.
Profimedia

Glede na to, da obstaja zelo malo študij o koristih riževe vode za lase, trenutno ni znanstvenih dokazov, da dejansko deluje, dokazano pa je, da riževa voda vsebuje sestavino inozitol, ki lase globinsko regenerira in ščiti pred poškodbami, piše Dnevnik.hr.

Riževo vodo lahko naredite na več načinov. Riž, ki ste ga uporabili za pripravo riževe vode, lahko uporabite za prehrano. V tem primeru ga uporabite takoj, da se ne razvije plesen.

Tehnika namakanja riža

To je najbolj priljubljen in najhitrejši način priprave riževe vode. Najprej pol skodelice nekuhanega riža sperite z vodo na manjšem cedilu. Nato dajte riž v skledo, skupaj z 2-3 skodelicami vode in pustite stati 30 minut. Riževo vodo precedite v čisto posodo, po kateri je pripravljena za uporabo.

Nekateri zagovorniki uporabe riževe vode za lase menijo, da daje najboljše rezultate fermentirana riževa voda. Če želite poskusiti, namesto 30 minut riž namočite v vodi za 12-24 ur pri sobni temperaturi. Po tem precedite v čisto posodo.

Tehnika kuhanja riža

Druga tehnika za pripravo riževe vode. Če običajno potrebujete eno skodelico vode za pol skodelice riža, ga zdaj skuhajte v dveh skodelicah vode. Ko je riž kuhan, odvečno vodo odlijte v čisto posodo.

Mnogi prisegajo na fermentirano riževo vodo, ki potrebuje nekoliko več časa za pripravo.
Profimedia

Kako uporabljati riževo vodo?

Ko pripravite riževo vodo, je uporaba zelo preprosta. Nalijte riževo vodo v čisto plastenko šampona ali čist kozarec. Pred uporabo posodo dobro pretresite.

Po umivanju las s šamponom in spiranju balzama enakomerno nanesite še riževo vodo. Še posebej se osredotočite na korenine las. Pustite delovati 3 do 5 minut in nato lase sperite. Riževo vodo lahko uporabite ob vsakem umivanju las ali manj pogosto, odvisno od vaših želja.

Vodo do naslednje uporabe hranite v hladilniku, kjer je lahko ostane tudi en teden.

Riževo vodo lahko uporabljajo ljudje s katero koli vrsto las, tudi tisti z barvanimi lasmi. Ljudje z izrazito suhimi lasmi in lasiščem pa naj jo uporabljajo največ enkrat na teden, še piše Dnevnik.hr. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta