Kraljeva družina ima zelo čudne prehranjevalne navade: Zakaj jim nihče ne upa postreči sendviča, ki ni okrogel?

D.Ži
01.08.2024 09:33

Nič v življenju članov britanske kraljeve družine ni prepuščeno naključju, kar velja tudi za hrano. Nekaterim živilom se izogibajo zaradi varnosti, drugim zaradi vraževerja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na gala večerji s kraljem Karlom zagotovo ne boste jedli gosjih jeter. 
Profimedia

Člani britanske kraljeve družine morajo upoštevati vrsto pravil in tradicionalnih protokolov, a nekatere nenavadne posebnosti v njihovi prehrani so postale znane šele pred kratkim. Nekdanji kraljevi kuhar Graham Newbould je v novem dokumentarcu Skrivnosti kraljeve kuhinje razkril nekaj nenavadnih dejstev, ki se jih morajo člani kraljeve družine držati, ko gre za hrano.

Jesti smejo samo okrogle sendviče

Če bi pravokotni sendvič dosegel vojvodinjo Kate ali princa Williama, bi namreč po prepričanju veljalo, da si tisti, ki ga je postregel, želi propad monarhije. "Kraljevi nikoli ne jedo kvadratnih sendvičev, ker tradicija pravi, da vsakdo, ki jim daje hrano s koničastimi robovi, poskuša zrušiti britanski prestol," pravi nekdanji kraljevi kuhar, ki je dve leti delal v Buckinghamski palači in šest let v Kensingtonski palači.

Na kraljevskih večerjah ne bo hrane z ostrimi robovi. Staro vraževerje. 
Profimedia

"Nikoli ne jemo česna"

Na seznamu prepovedanih sestavin je tudi česen. "Mislim, da je česen prepovedan zaradi zgage in riganja," je razkril kuhar John Higgins, prepoved pa je potrdila kraljica Camilla leta 2018, ko je bila gostja v oddaji MasterChef Australia. "Česen je prepovedan, ker moti pogovor?" je zanimalo voditeljico, Camilla pa je potrdila: "Tako je, nikoli ga ne jemo."

Uživanje školjk je prepovedano

Članom kraljeve družine je prepovedano tudi uživanje školjk, da bi se izognili zastrupitvi s hrano. Nekdanji butler kralja Karla, Grant Harrold, je razkril: "Ko obeduje zunaj, mora biti kraljeva družina previdna s školjkami zaradi možnosti zastrupitve, še posebej, ko so na javnih dogodkih," je dejal nekdanji butler kralja Karla, poroča Mirror.

Samo najboljše je dovolj dobro za kronane glave. Česna med temi sestavinami ne boste našli.  
Profimedia

Kralj Karel je eno jed črtal z jedilnika

Medtem je kralj Karel črtal foie gras, gosja jetra, z vseh jedilnikov v kraljevih rezidencah zaradi neetičnega načina pridelave specialitete. Foie gras se proizvaja iz nenormalno povečanih račjih ali gosjih jeter zaradi prisilnega hranjenja živali. Ta gurmanska jed je znana kot ena najdražjih dobrot na svetu, piše Index.hr. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta