Ne podcenjujte sadnih čajev, presenečeni boste, kako zelo zdravilni so

Bonbon Bonbon
03.01.2022 06:00

Sadni čaji so pogosto v senci zeliščnih, a so za zdravje prav tako blagodejni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Sadni čaji imajo več blagodejnih učinkov, saj zagotavljajo organizmu nekatere zdrave sestavine, ki jih vsebujejo tudi sveži plodovi. Sadne čaje, tople ali hladne, lahko v kateremkoli delu dneva uživajo vsi, tudi otroci in starejši ljudje. V nasprotju s črnim, zelenim in belim čajem ne vsebujejo listov čajevca (Camellia sinensis) in torej tudi ne kofeina. Pripravljajo jih iz semen, plodov, cvetov in lupine različnega sadja. Sadni čaji telo oskrbujejo s tekočino, zato jih lahko prištejemo k dvema litroma tekočine, ki jih je priporočljivo popiti vsak dan.

Šipkov čaj je eden najbolj priljubljenih. Šipek vsebuje ogromno vitamina C, zato je šipkov čaj koristen za krepitev imunskega sistema, s čimer se poveča odpornost organizma. Zaradi pozitivnih lastnosti priporočajo, da ga pijemo zlasti pozimi, da se izognemo ali vsaj omilimo prehlad in gripo. Šipkov čaj je znan tudi po tem, da ureja prebavo in je naravno sredstvo proti driski. Koristen je pri preprečevanju tvorbe peska in kamnov v mehurju in ledvicah ter pri njihovem čiščenju. Sadni čaji so naravni vir flavonov, ki spodbujajo k delovanju antioksidantov v telesu.

Profimedia

Čaj iz borovnic pomaga tudi pri vnetju mehurja. Ker ohranja mrežnico, pa je koristen tudi za ljudi, ki imajo pogosto težave zaradi utrujenih oči. Čaji iz gozdnih sadežev so navadno mešanica sadja in zdravilnih zelišč, iz njih pa pripravljamo napitke, ki združujejo odličen okus in pozitivno vplivajo na zdravje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta