Nekaj centimetrov bližje nebesom

Urška Kereži
19.11.2019 06:03
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rene Gomolj

V očeh strast, v zraku pa besede: seksi, fantastično, popolno. Scena, ob kateri bi vsakega moškega razneslo od ponosa, jasno, če bi bil on razlog zanjo. Ob opazovanju in poslušanju ženske pri nakupu čevljev pa ga mori predvsem vprašanje: je na čevlje bolj nora kakor name?
Težko rečem, da dvom ni upravičen. Verjeli ali ne, vsako peto žensko čevelj vzburja pogosteje kakor partner. Ta predmet poželenja je postal celo tako pomemben, da estetska kirurgija cveti tudi, da bi ženske zlezle v čevlje. Tako v ZDA plačujejo 1500 dolarjev za krajšanje le enega nožnega prsta in do 15.000 za preoblikovanje stopala, v Veliki Britaniji pa se ob teh posegih obrača okoli 29 milijonov funtov letno. In operacija sploh ni nenevarna, saj lahko nastanejo številni zapleti. Najbolj ekstremni so primeri oženja stopala, ko kirurgi brusijo kosti, ali spreminjajo videz in dolžino prstov, jih odrežejo, potem pa skrajšane ali podaljšane nazaj privijejo na nogo. Stavek, da bi za dobre čevlje dale vse, je torej treba vzeti dobesedno. In če jih četrtina pravi, da jih ne bi sezule niti v mukah, veste, da je stanje smrtno resno.
Takšna vroča strast do čevljev je zato fenomen, ki že od nekdaj buri predvsem moško domišljijo. Vprašanje, od kod fanatičnost, zaradi katere so povsem nešportne ženske pripravljene za podvige maratonskih dolžin, da bi našle tisti popolni par salonarjev, sandal, balerink, škornjev, gležnjarjev ali športnih mokasink, je kljub vsemu smešno, če pomisliš na moške, ki jih pamet zapusti pri nogometu. Najbrž je v jedru isto gonilo, strast, ki je ob lovu gnala pračloveka - vznemirjenje, ki po telesu ob adrenalinskem šusu požene še privlačno zmes dopamina, norepinefrina, oksitocina in seratonina. Zato za bolestno obsedenostjo s čevlji trpi na milijone anonimnih zasvojenk po svetu in čudim se, da še niso našle mesta na AA sestankih.
Pri povprečni ženski se menda znajde kakšnih 30 komadov, za katere smo odštele 570 evrov. A navadno nosimo dobro četrtino, in še med temi večina enajst mesecev čemi v omari, kar nam ne prepreči, da ne bi vsako leto kupile osem novih. Katere izbrati? Zopet zgodba zase, o sanjah, željah, upih in karakterju lastnice. Visoke pete vidite na samozavestnih, neodvisnih in odločnih tako imenovanih alfa ženskah. Na drugi strani je v ravnih in udobnih, funkcionalnih čevljih radovedna, prilagodljiva, okretna in duhovita vrsta, tudi sarkastična, če je izzvana, medtem ko so osebe v športnih redko za kompromise, čeprav naj bi bile ležerne in sproščene.
Pravi čevelj v hipu razvedri razpoloženje, spremeni postavo – podaljša noge in stesa obline. Tako je zmeraj lažje biti ženska in nekaj centimetrov bližje nebesom, tudi z žulji, kot z realnih trdnih tal doseči zvezde. In zdi se, da je ljubezen vzajemna, saj čevljem ni mar za našo težo ali starost, zaupanja nikoli ne izdajo in ne zakockajo zvestobe lastnice, kot ne grizejo samopodobe le zato, ker ne ustrezajo, kot obleka, kavbojke ali kopalke.
Visoke pete pa celo dvigujejo libido – ne le moškega, to je že splošno znano. Da ženskam spolno življenje popestrijo, je z raziskavo dokazala italijanska urologinja Marija Cerutto. Telovadba z njimi nam podaljšala mišice nog in okrepi medenične kosti, zato naj bi bili orgazmi intenzivnejši in daljši. Tako tudi v tej točki pade teorija, da se mučimo predvsem zaradi moških. Je potem mogoče, da so prav čevlji žensko-moški svet povzdignili v nove sfere? Odgovor je najbrž že jasen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta