Pred vami je kup kolerabe, a ne veste, kaj bi z njim. Tukaj je 9 idej, kako uporabiti to čudovito zelenjavo

Bonbon Bonbon
27.10.2022 06:00

Kako pogoto jo spregledamo. Kar je škoda, ker je koleraba mnogo več kot le poceni zimska zelenjava za v juho.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Koleraba v omaki

Koleraba v omaki ali koleraba v zosu, kot jo imenujejo Notranjci, je zelo razširjena jed. Očiščeno kolerabo narežemo na kocke. Dodamo čebulo in jo ob ščepcu sladkorja pražimo na masti ali maslu. Prilijemo vodo ali juho, dodamo malo moke, zaseke ali smetane (kot na primer v Planini) ter vse skupaj popražimo in pokuhamo do zgostitve. Tako pripravljena koleraba je izvrstna priloga ob praženem krompirju, pireju in mesu.

Sladka koleraba

Kolerabo narežemo na koščke, skuhamo in odcedimo ter z dodatkom sladkorja popečemo na zabeli. Ko sladkor zarumeni, jo ponudimo skupaj s praženim krompirjem ali sladkimi dušenimi jabolki, kuhanimi na sopari. Izvrstna je ob kuhanem posušenem svinjskem mesu ali ob ovčjem mesu, pravijo v Narinu, kjer je ta jed doma.

Profimedia

Krompirjev pire s kolerabo (mešanica)

Na Blokah si koleraba oziroma kavla in krompir podajata roke. Za pire skuhajo pol kolerabe in pol krompirja, tako pripravljeno jed imenujejo mešanica. Kolerabo in krompir skuhajo skupaj, vendar dajo kolerabo kuhat nekoliko prej, saj zahteva daljši čas kuhanja. Na Rakeku ločeno skuhajo kolerabo in krompir. Vsekakor pa oboje skuhajo do mehkega, sestavijo in dobro pretlačijo. Pire z ocvirki jedo za južino, ta okusna in barvno zanimiva jed je tudi dobra priloga k mesnim jedem.

Še en pire

V Begunjah pripravljajo še bolj pisan pire. Zanj skuhajo krompir, kolerabo, korenje in repo, vse našteto dobro pretlačijo in začinijo z veliko česna. Pire ponudijo skupaj s posušenim kuhanim svinjskim mesom.

Dušena koleraba

Kolerabo narežemo na kocke in skuhamo v slanem kropu, nato jo dušeno postrežemo kot prikuho. Dušeno kolerabo lahko pripravimo tudi nekoliko drugače. Če sledimo zgledu gospodinj iz Petelinj, kolerabo dušimo skupaj s krompirjem in zapečemo.

Rezine kolerabe

Rezine kolerabe skuhamo v slanem kropu skupaj s suhimi svinjskimi rebrci. Odcedimo jih in zabelimo z ocvirki. Tako pripravljena koleraba je odlična priloga k mesu iz juhe, dušenemu krompirju in pire krompirju s svinjskim mesom.

Krompir, koleraba in repa v kosih

Posebnost Bloške planote je jed, pripravljena iz večjih kosov kuhane kolerabe, krompirja in repe. Kuhane kose teh živil odcedijo in zabelijo z ocvirki. Na sredo mize postavijo krožnik s kuhanim svinjskim mesom, da lahko vsakdo vzame, kar mu je najbolj všeč. Seveda običajno najprej zmanjka mesa ... V Begunjah pripravijo kolerabo in krompir podobno, le da ob mesu in mešanici (krompir, koleraba, repa) ponudijo kislo zelje. Skuhajo ga posebej in zabelijo z ocvirki.

Profimedia

Pečena koleraba

Za peko izberemo drobnejšo kolerabo. Spečemo jo v pečici in še toplo olupimo. Sproti jo posolimo in jemo z okusnimi domačimi ocvirki. Predhodno pripravi kolerabe v pečici je bilo pečenje kolerabinih gomoljev na oglju pod kotlom, kjer so kuhali žganje ali hrano za prašiče. Nemalokrat so se jedci okrepčali tudi s kolerabo, ki so jo vzeli iz kotla za prašiče. Z njo so si ogreli roke, danes pa so to le še spomini na preteklost, saj je koleraba postala zdrava, zanimiva in okusna jed sodobnega jedilnika.

Kolerabina solata in cima

Poleg tega, da s kolerabo pripravljamo juhe, enolončnice, mineštre in nadeve, čeprav jo cvremo, pečemo, dušimo in z njo pripravljamo pireje, še nismo izčrpali vseh možnosti, ki nam jih ponuja v kuhinji. Pripravimo lahko tudi nežne kolerabine lističe ali cime, ki odženejo, če gomolje kolerabe silimo. Ponudimo jih v solati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta