Že vse življenje jo jemo na napačen način, a ta zelenjava dobro vpliva na zdravje jeter, sklepov, oči in niža krvni tlak

D.Ži
19.04.2024 09:28

Morda vam misel na to, da bi jo uživali surovo, zveni neprijetno, a to je način, kako najbolje izkoristiti vse njene prednosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zeleno pogosto povezujemo s shujševalnimi in razstrupljevalnimi dietami. 
Profimedia

V domači kulinariki je zelena poznana predvsem kot nepogrešljiv dodatek juham in kot okusna zelenjavna priloga številnim jedem. Iz nje pripravljajo pireje in kremne juhe, kulinarični sladokusci pa stebla zelene napolnijo z mehkim sirom, palčke zelene postrežejo z avokadovo omako, dajo na kruh, namazan z arašidovim maslom, ker daje posebno fino aromo, vedo, da je okusna pečena in da daje solatam žlahten okus.

Zelena dobro vpliva na delovanje jeter, zdravje kože, oči in kognitivno zdravje. 
Profimedia

Ta zelenjava je dober vir kalija in natrija, ki uravnavata raven vode v telesu, vsebuje pa tudi kumarinske spojine, ki podpirajo sposobnost imunskega sistema, da iz telesa odstrani potencialno škodljive celice.

Druge prednosti zelene vključujejo njeno sposobnost izboljšanja delovanja jeter, kože, oči in kognitivnega zdravja, zniževanja krvnega tlaka in holesterola, zahvaljujoč folni kislini in vitaminu B6 preprečuje tveganje za bolezni srca in ožilja, piše Gloria.

Zelena vsebuje antioksidante in polisaharide, za katere je znano, da delujejo kot protivnetna zdravila, vnetje pa je pogost vzrok kroničnih bolezni, kot so rak, bolezni srca in artritis. Zaradi vsega tega je zelena uporabna pri zdravljenju številnih stanj, ki jih poslabša vnetje: bolečine v sklepih (kot je artritis), protin, okužbe ledvic in jeter, sindrom razdražljivega črevesja in okužbe sečil.

Zelena vsebuje antioksidante in polisaharide 
Profimedia

Tako je najboljša

Da bi telesu zagotovili čim več hranilnih snovi, jo je najbolje uživati ​​surovo, kar počnejo le redki, zelena pa bo svoje hranilne vrednosti ohranila tudi, če jo kuhamo na pari krajši čas, ne dlje kot pet minut. Nekatere spojine v zeleni, med drugim flavonoidi in polifenoli, so namreč zelo občutljive in se lahko izgubijo, če je toplotna obdelava pretirana. Ni primerna za predolgo kuhanje, tudi kuhanje v sopari, ker se tako poveča vpijanje vode in postane zdrizasta. Za zdravje je koristen tudi sveže pripravljen sok iz surovih korenin, listov in stebel, ki v takšni obliki deluje kot pomoč pri zgodnjih fazah revmatizma in pomaga pri uravnavanju menstrualnega ciklusa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta