Abraham fanta, "stoječega na postaji". Prav poseben sprejem za Ota Pestnerja v Celju

04.10.2021 16:03
Otu Pestnerju, nekdanjemu Celjanu, ki je pred 50 leti na Slovenski popevki zmagal s pesmijo Trideset let, so se poklonili na celjski občini.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ota Pestnerja, legendarnega slovenskega pevca celjskih korenin, sta ob obletnici njegove prve uspešnice sprejela podžupan Vladimir Ljubek in podžupanja Breda Arnšek.
Rozmari Petek

Bilo je pred 50 leti, ko je komaj 15-letni fant iz Celja, "stoječ na železniški postaji", pel o dekletu črnih las in njenih begavih očeh ter popolnoma navdušil občinstvo Slovenske popevke v Ljubljani. "Spominjam se, da sem bil predzadnji na vrsti. Ko je bila pavza, v kateri je žirija zbirala glasove, sva šla z očetom iz dvorane. Pod njo so bili tisti avtomobilčki," opisuje Oto Pestner. V dvorani je medtem vrelo, mrzlično so iskali, kam je izginil "ta mali". "Nakar naju po kakih 15 minutah najde producent in pove, naj greva hitro nazaj, ker da sem nekaj dobil," se spominja legendarni slovenski pevec, ki je tisti dan domov prinesel nagrado občinstva. "Takrat še nisem vedel, kaj to pomeni. Pri petnajstih letih jemlješ to le kot en vesel dogodek, na posledice ne misliš."

Posledica je bila, da je Pestnerjeva popularnost v trenutku zrasla. Celjani so sicer poznali tega čudežnega dečka, ki jih je skupaj z očetom zabaval v hotelu Evropa in restavraciji Koper sredi Celja, širša publika pa ne toliko. A Oto Pestner zase skromno pravi, da takrat ni postal zvezda. "Da bi bil v letu 1971 zvezda, je bilo totalno nemogoče. Nihče v tistem času, ko smo bili malo večja država, to ni bil. Takrat smo Slovenci rekli, da so zvezde tisti, ki so nižje od Zagreba." Vseeno je po tej zmagi imel veliko več nastopov. Komponisti so želeli spisati še nekaj podobnih skladb, ki bi prav tako prevzele občinstvo. "To pa ponavadi ni recept za uspeh. Kakšna še 'rata', meni je Vse je lepše, ker te ljubim," se spominja Pestner. Veliko je bilo tudi snemanj skladb, saj je takratna Radiotelevizija Ljubljana za arhiv posnela vse novosti in vse tudi pošteno plačala.

V svoji bogati karieri, ki še vedno traja, je Oto Pestner posnel še veliko uspešnic. Kot skladatelj, aranžer, producent in izvajalec je sodeloval pri ustvarjanju več kot 5000 skladb. Manj znano je denimo, da je avtor uspešnice, ki sta jo 1989 zapela Helena Blagne in Nace Junkar Vrniva se na najino obalo. Že leto po prvi zmagi na Slovenski popevki je zmagal še s pesmijo Mati, bodiva prijatelja in izdal svoj prvi album. S Franjem Bobincem sta leta 1978 občinstvo prevzela s pesmijo Bisere imaš v očeh, aktiven je bil kot pevec in vodja New Swing Quarteta, s katerim je obredel Ameriko in pel celo zapornikom. Podal se je tudi v narodnozabavne vode - bil je pevec pri Alpskem kvintetu. "Z njimi sem bil ravno včeraj v Avstriji," je dejal v ponedeljek na sprejemu na celjski občini, kjer se je vpisal v knjigo častnih gostov mesta Celje in prejel kelih cesarice Barbare. "Sem še kar priden. Tudi z New Swing Quartetom še delamo naprej." Izdal je več kot 45 solo albumov, s skupino New Swing Quartet nadaljnjih 45, z Alpskim kvintetom preko 30 albumov (nekateri so bili prodani v milijonskih nakladah).

V Celju sicer ni več veliko, a so spomini na to mesto še vedno zelo živi, doda. Na mestu ob Mariborski cesti nasproti vojašnice, kjer je bila hiša njegovih domačih, sicer stoji bencinska črpalka, "mestno jedro pa je še vedno lepo," je ob obisku še dejal Pestner.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta