Božični Vojnik: V prazen hlev so pogledovali, ko v njem sploh še ni bilo figur

Rozmari Petek Rozmari Petek
21.12.2021 06:00

Božična zgodba je veliko bolj aktualna, kot je videti na prvi pogled, pravi upokojeni škof Stanislav Lipovšek. Sedemdeset jaslic različnih velikosti in oblik spet vabi obiskovalce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Božični Vojnik 2021: vsak dan, ko se stemni, pričarajo praznično vzdušje. 
Rozmari Petek

Po nekaj prvih pomislekih, ali odeti Vojnik v božično vzdušje ali ne, je pretehtal glas za. "Iz enega samega razloga, ki je, da se projekt ne ustavi, temveč vsaj v okrnjeni obliki nadaljuje," pravi Nataša Kovačič Stožir, predsednica Turističnega društva Vojnik, ki vsako leto skupaj z občino, župnijo in posamezniki pripravi Božični Vojnik. "Dejstvo je tudi, da ga pripravljamo že od septembra, ko so veljali drugačni pogoji. Ko enkrat projekt začneš, ga pa tudi ne moreš kar ustaviti." Trenutno veljavni odloki so jim nekaj spremljajočih aktivnosti, ki vsako leto dodatno obogatijo eno največjih razstav jaslic v Sloveniji, "zaprli, še preden smo jo odprli", opisujejo organizatorji, vseeno so v zadnjih treh tednih v okolici cerkve sv. Jerneja ob vstopu v Vojnik zrasle unikatne podobe svete družine. Ekipa Bena Podergajsa, nekdanjega župana, ki si je pred sedmimi leti zamislil, da bi ponudil ljudem nekoliko drugačno praznično vzdušje, kot ga je najti v mestih, je zadnje tedne tesala hišice, postavljala smreke, razpeljevala lučke. Sploh hiške, s katerimi so zdaj jaslične figure zavarovali pred snegom in dežjem, so ena od letošnjih novosti Božičnega Vojnika. "Kar veliko dela je bilo, vsak dan smo bili tukaj. A za Bena in gospoda župnika bi jaz naredil vse," je dejal Martin Preložnik, ki je pomagal zbijati hiške.

Božični Vojnik 2021
Rozmari Petek

Vsaka zgodba je unikatna

"Prav neverjetno je bilo letos tole. Nekateri so že v prazen hlev gledali, ko v njem sploh še ni bilo figur, tako jim je bilo zanimivo opazovati, kaj počnemo," opisuje Podergajs. "Letos smo sicer jaslice postavili le v parku okoli cerkve, ne po ulicah kot običajno. Nekateri letos niso želeli, da bi jim jih postavljali na njihovih dvoriščih, drugi so to pogojevali, ker da sicer ne bodo razstavljali. Ampak tak je zdaj kompromis, in kolikor slišim komentarje, je ljudem tako celo bolj všeč," je po otvoritvi dodal oče Božičnega Vojnika. Dodaja, da je letos prejel veliko klicev jasličarjev, ki imajo posebne zbirke jaslic, s katerimi so običajno gostovali na razstavi v Jernejevem domu. "Letos tam nismo nič uredili. Preprosto si ob teh pogojih, ki veljajo, nismo upali." So pa kljub temu zunanje jaslice letos v veliki meri spet pokazale bujno domišljijo in iznajdljivost izdelovalcev, dodaja. "Ob nekaterih preprosto obstojiš in obnemiš. Ne moreš verjeti, kaj vse so ljudje sposobni narediti. In to iz najrazličnejših materialov, celo iz jajčnih lupin. Vsaka zgodba postavljanja jaslic je unikatna."

Več kot 70 jaslic, ki vsak dan, ko se stemni, pričarajo praznično vzdušje, je za razmere, v katerih smo, lep dosežek, dodaja Beno Podergajs. Tudi z obiskom v prvih dneh so zelo zadovoljni. Dodatno obiskovalce vabijo še z izbranimi koncerti; v nedeljo so denimo zapeli člani Slovenskega okteta, ki so bili tudi sami zadovoljni, da je, kot je pred navdušenim občinstvom dejal njihov umetniški vodja Jože Vidic, Vojnik v primerjavi z drugimi mesti, kjer so kot po spisku odpovedovali koncerte, "obstal". Res pa tokrat ni božičnega pop-rock koncerta, ki ga je vsako leto skrbno pripravljala Marija Čakš. Pa božične tržnice in, jasno, preostale gostinske ponudbe. Ostal pa je prvotni smisel vsega Božičnega Vojnika - jaslice. Kot je opisal vojniški dušni pastir Anton Perger, je prve jaslice na Zemlji pred približno 800 leti postavil sv. Frančišek. "Njegov moto je bil mir in dobro. To pa tudi današnji človek še kako potrebuje."

Božični Vojnik 2021; Martin Preložnik in Beno Podergajs
Rozmari Petek

Sporočila jaslic so bistvena

"Božična zgodba ni romantika. Kako je roditi otroka v hlevu, mamice bolj razumejo kot vsi drugi učenjaki," je dodal upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek, ki v vseh teh letih še ni zamudil Božičnega Vojnika. Hkrati je zbrane ob otvoritvi opomnil na vzporednice svete družine z aktualnim stanjem, ki ga gledamo. "Njihov beg v Egipt je tipično begunsko dogajanje in tu je božična zgodba zelo aktualna," je poudaril in spomnil na žalostni primer izpred nekaj dni, ko je življenje v tem begu izgubila begunska deklica. "Sporočila jaslic so bistvena. Vsak jih razbere nekoliko drugače. Mi vidimo sveto družino v sklopu najlepšega praznika božiča, drugi doživijo toploto ob sveti družini na malo drugačen način. Vsak pa pove, da ga tukaj prevzame nekaj toplega, drugačnega. Zato naj si vzamejo čas za ogled in naj dajo dušo na pašo," zaključi Podergajs.

Božični Vojnik 2021
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta