Celjani po izrednem uspehu Veronike Deseniške z muzikalom Kure?!

Rozmari Petek Rozmari Petek
26.05.2021 06:25
Zanesenjaki iz Hiše kulture na dvorišče Knežjega dvorca postavljajo nov muzikal. Računajo, da bo morda celo presegel uspeh Veronike Deseniške
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstavitev muzikla Kure?! je potekala pred Knežjim dvorcem, ki bo med 10. in 14. junijem služil kot oder.
Rozmari Petek

Bil je romantičen, še predkoronski večer januarja 2020, ko se je Miha Firšt iz Hiše kulture Celje oglasil pri eni najbolj prepoznavnih Celjank, Lili Prap. Do nje je prišel z idejo, da bi lahko na temo njenih mednarodno uspešnih slikanic naredili skupen projekt - muzikal pravzaprav. "Pobrskala sva po knjigah, kaj bi lahko bil material za muzikal, in prišla do kur, ki sem jih obdelovala, ko sem delala knjigo o dinozavrih," pravi Lila Prap.

Kokoši, dinozavri, zmaji

"Ptiči so potomci dinozavrov in kure so danes živeči dinozavri. Te kure so me odnesle do zmajev, ker tudi ti imajo 'grozno vezo' s kurami. Ker zmaj se rodi, ko petelin opolnoči na kupu gnoja pri polni luni izvali jajce, ki ga mora greti kača ali krastača. Potem se izvali najhujši zmaj bazilisk. Če še ta izvali jajce in ga spet greje kača ali krastača, se izvali še petelin zmaj, najhujši zmaj vseh zmajev," svoje zgodbe znamenite trilogije o ptičih, dinozavrih in zmajih opisuje Lila. "Morda bi s tem poskusili, sem rekla. Miha je poklical Nušo Komplet Peperko. Rekla sem, če bo ta iz tega kaj naredila, ji res vsaka čast. Od tu naprej se je zgodba torej razvijala za muzikal. Jaz sem bila le 'surovo testo'," pravi Lila.

Pri novem muziklu Hiše kulture Celje sodeluje Lila Prap.
Nuša Komplet Peperko

In kaj se je razvilo? Gledalci bodo to premierno kar na dvorišču Knežjega dvorca lahko videli 10. junija. Pet dni zapored bodo odigrali po dve predstavi, zgodnjo za manjše gledalce in večerno za starejše. Zgodbo so opredeili kot primerno za starost od treh do 106 let, saj je predstava z jasno zgodbo in Malim piščetom kot lucidnim raziskovalcem zanimiva za otroke, z ohranjanjem duhovitih Lilinih dovtipov zabavna za starše, obenem pa je krasen nastavek za nadaljnja razmišljanja o odnosu med ljudmi in živalmi, dodaja Firšt. "Pričakujem, da se bo na tem dvorišču v drugem tednu junija zbralo od 400 do 500 obiskovalcev in nastopajočih. Nastal je čudovit tekst in mislim, da bi, če bo šlo vse po planu, temu lahko čez nekaj let rekli naslednje veliko mladinsko odrsko delo."

Nekaj več (a ne preveč) o vsebini je razkrila avtorica dramske predloge Nuša Komplet Peperko. "Osrednji liki so kure, ki živijo v kokošnjaku. Izvali se malo pišče, ki ugotavlja, da se tu marsikaj dogaja. Spoznava odnos, ki ga imajo kokoške s kmetico Reziko, in je na detektivski misiji, kdo nam krade jajca. Medtem ga kmetica Rezika uvede v svet svojih ptičjih sorodnikov, dinozavrskih prednikov. Na koncu mu oče in mami v pomiritev situacije razložita zgodbo o najstrašnejšem zmaju." Malo pišče igra Maša Tiselj, mama je Nuška Drašček, oče Srđan Milovanović, Rezika pa Goro Osojnik.

Manjše in bolj praktično

Nuša Komplet Peperko ob tem poudarja, da je zaobjela ideje tako avtorja glasbe, prav tako uveljavljenega Celjana Leona Firšta, kot režiserja Andreja Jusa. "Tekst je dolgo nastajal. Plastil se je na različnih nivojih. Ohranja duhovitost kokoši, ki izhaja že iz slikanic, in da neko zgodbo, ker za dramsko predstavo potrebujemo zgodbo. Vanjo smo vključili tudi enciklopedični del in vse tri knjige Lile Prap Ptiči?!, Dinozavri?! ter Zmaji?!. To ni le moje delo. Jaz sem v pravem trenutku le ulovila vse te ideje, ki so bile v zraku." Sledil je največji izziv muzikala - kako specifične ilustracije Lile Prap, zaradi katerih je prepoznavna po vsem svetu, oživiti in plesoče spraviti na oder, je dodal Miha Firšt. Kostumi (delo Andreja Vrhovnika) so precej veliki, ravno zato veliko število igralcev na odru niti ne more biti.

Srđan Milovanović in Aja Zupanec med vajo muzikla
Hiša Kulture Celje

Muzikal je za razliko od Veronike Deseniške, ki so jo na dvorišče celjskega gradu postavili pred petimi leti (skupaj si jo je ogledalo 25 tisoč obiskovalcev), po številu ustvarjalcev manjši. Ima pa to prednost, da bodo z njim lahko enostavneje gostovali po drugih mestih. Jeseni pripravljajo še turnejo po kulturnih domovih. "Od Kopra do Mure, kot pravi besedilo naslovne skladbe," dodaja Miha Firšt. Ob tem hudomušno pripomni, da ima večji potencial, ker je bil lik Veronike Deseniške prepoznaven le tistim, ki so bili pridni v osnovni šoli, Lila Prap pa je med mladimi široko prepoznavna.

Cena ogleda predstave je 19,90 evra, a imajo pripravljene tudi ugodnejše družinske pakete. Sicer se za kulturo v zadnjem času tako ali tako ni moglo zapravljati, dodajajo, zato računajo, da cena ljudi ne bo odvrnila od nakupa vstopnic, ki jih je mogoče kupiti na številnih prodajnih mestih. Poudarjajo še, da bodo pazili na varnost (tudi zato so vse predstave zunaj in bodo ob slabem vremenu prestavljene na kasnejši čas), podporo pa so ob Mestni občini Celje, ki jim vedno stoji ob strani, dobili tudi od Zavoda Celeia Celje in ministrstva za kulturo. Pri muzikalu poleg že omenjenih sodelujejo Simon Dvoršak kot glasbeni vodja (in posebej za to priložnost ustanovljeni Kurji bend), koreografinja Aja Zupanec, scenograf Matija Kovač ter oblikovalca luči in zvoka David Andrej Francky in Matej Kovše.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta