Celjanka, ki vrača stanovanje, bi v njem pustila pohištvo, a Nepremičnine tega ne dovolijo

Rozmari Petek Rozmari Petek
24.03.2022 15:21

Raje na odpad kot novemu najemniku? Bralka iz Celja, ki je 15 let bila najemnica majhnega stanovanja družbe Nepremičnine Celje, je opozorila na nenavadno težavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lepo ohranjenega pohištva bralka ne sme pustiti v stanovanju, četudi bi se ga morda naslednji najemnik stanovanja družbe Nepremičnine razveselil.
Rozmari Petek

Bralka iz Celja, ki je 15 let bila najemnica majhnega stanovanja družbe Nepremičnine Celje, je opozorila na nenavadno težavo: ker stanovanje meri le 29 kvadratnih metrov, je pohištvo izredno težko dobila; večji del je narejenega po meri. Pomislila je, da se ga bo novi najemnik najbrž razveselil, saj v tako majhno stanovanje gotovo ne bo prišel nekdo, ki bi imel veliko pod palcem. Obenem je pohištvo zelo ohranjeno. Vendar v družbi Nepremičnine zahtevajo, da stanovanje izprazni, sicer ji bodo še za naslednji mesec zaračunali celotno najemnino. "Ne razumem jih. Ker že vedo, kdo bo sedaj dobil to stanovanje, bi ga lahko vsaj vprašali. Če bo rekel ne, bomo pač pohištvo vzeli ven. To menda ne bi smelo biti tako težko in nemogoče," se čudi bralka.

V družbi Nepremičnine so našteli številne razloge, zakaj ne želijo prevzemati pohištva v stanovanjih, ki jih najemniki vračajo. "Ob odpovedi najemnika še ni znano, kdo bo naslednji najemnik v tem stanovanju (možna je tudi prodaja stanovanja). Obenem ob odpovedi najemnika ni mogoče določiti, kdaj bomo stanovanje obnovili za oddajo naslednjemu najemniku (proces celovite obnove je večmesečen, ob tem prioritetno obnavljamo stanovanja, kjer so posegi manj zahtevni in stroški obnove nižji)," opisujejo. Dodajajo, da ob tem več kot 90 odstotkov stanovanj celovito obnovijo (tako bo tudi v opisanem primeru), "pri čemer bi bilo morebitno puščeno pohištvo ovira in bi ga morali razstaviti, nekje začasno deponirati in kasneje spet sestaviti. Kakovost pohištva je tudi zelo različna, v večini primerov gre za korpuse iz iverke, kjer bi razstavljanje, dvakratni transport, ponovno sestavljanje pomenilo, da smo s tem pri novejšem pohištvu precej poslabšali njegovo stanje (videz, stabilnost, delovanje vrat in predalov …), starejše pohištvo pa bi verjetno že stežka ponovno sestavili. Pojmovanje o tem, kakšno pohištvo je ohranjeno in funkcionalno, ni toliko odvisno od samega pohištva kot od uporabnika – družba pri tem ne more prevzeti vloge posrednika. In če bi pohištvo prejšnjih najemnikov puščali v stanovanjih, lahko bodoči najemniki od nas kot lastnika stanovanja zahtevajo garancije za delovanje tako glede stanja ob vselitvi kot tudi glede kasnejšega vzdrževanja, česar pa družba ne more sprejeti," opisujejo.

Družba Nepremičnine ima sicer v svoji lasti, upravljanju in gospodarjenju 2013 stanovanj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta