Kdo vse gre na roko Šrotu

Rozmari Petek Rozmari Petek
30.10.2018 12:57

Izločitev Liste odprto Celje, SLS-ova antipromocija Marka Zidanška, obljuba okoljskega ministra, da bo država sanirala vrtce … So mar zadaj dogovori, za katere javnost ne ve?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lista Odprto Celje bo še danes vložila pritožbo na ustavno sodišče. Meni, da je ukrep izločitve celotne liste zavoljo napačnega poimenovanja predlagatelja, prestrog. 
Rozmari Petek

Ali formalizmi lahko posežejo v ustavno volilno pravico ali ne, s pritožbo na ustavno sodišče poskušajo razvozlati člani civilne iniciative, ki se je, nezadovoljna s trenutnim razvojem Celja, v zadnjih mesecih združila v Listo odprto Celje. Razen njihovega županskega kandidata Sandija Sendelbaha namreč nihče drug ne bo mogel tekmovati za mesto svetnika ali člana mestnih četrti in krajevnih skupnosti na letošnjih lokalnih volitvah. Odnesel jih je resda formalizem (ime predlagatelja mora biti pri nestrankarskih listah konkretna oseba z imenom in priimkom, sami pa so zapisali Lista Odprto Celje), a kljub temu so prepričani, da je občinska volilna komisija izdala nesorazmeren ukrep. Še posebej, ker so v prvi prijavi imeli pravilno napisano ime predlagatelja, šele naknadno so ga, misleč, da bodo s tem lahko uporabili svoj logotip, spremenili.
In še, ker je bila napaka storjena tudi pri imenu predlagatelja kandidata za župana; javno je bila nekaj dni objavljena tudi na spletnih straneh občinske volilne komisije, pa se je tam pravilni popravek vendarle izvedel, ne da bi poprej listo pisno pozvali, naj popravi ime predlagatelja. Kako, jim menda ni povsem jasno. Zapisnikov od občinske volilne komisije niso prejeli, dodajajo.

SLS nikjer ne omenja, da ima tudi sama v Celju županskega kandidata Marka Zidanška. 
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta