Na Celjskem prenove hramov učenosti za boljše delo jeseni

Gordana Possnig Gordana Possnig
26.07.2019 14:50

Poleti obnavljajo ali dograjujejo več šolskih poslopij, najbolj temeljito so se obnove letos lotili na Gimnaziji Celje - Center.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gimnazija Celje - Center
Metka Pirc

Poletje je čas za obsežnejše obnove šol, večja obnovitvena dela tečejo zlasti na Gimnaziji Celje - Center, s še večjo naložbo pa bodo v začetku jeseni začeli na Šolskem centru (ŠC) Celje.

V gradnjo drugega prizidka

ŠC Celje ima trenutno okoli 22.000 m2 površin, prostore pa na treh lokacijah (na Lavi, Ljubljanski cesti in v Kosovelovi ulici). Obiskuje ga 3000 dijakov in 400 študentov, imajo okoli 1000 udeležencev raznih izobraževanj. Tesno sodelujejo s savinjskim gospodarstvom, posledično povečujejo kapacitete za laboratorije in sodobne delavnice z najnovejšimi tehnologijami. Že leta 2015 so končali prvi prizidek k šoli, kjer so svoj prostor dobile dve učilnice in štiri specializirane učilnice za računalništvo. V minulih letih so v celoti prenovili sanitarije in napeljave, postopoma menjujejo stavbno pohištvo na osrednji stavbi centra. V začetku jeseni bodo po besedah direktorja Šolskega centra Celje Igorja Dosedle začeli okoli milijon evrov vredno investicijo v 800 m2 velik prizidek k šoli, ki ga zaradi zaradi prostorske stiske nujno potrebujejo.

Osrednja stavba Šolskega centra Celje na Lavi v Celju 
Arhiv Šolski Center Celje

Na GCC temeljita obnova kleti

Gimnazijo Celje - Center bo v novem šolskem letu v treh programih (gimnazija, umetniška gimnazija - likovna smer in predšolska vzgoja) obiskovalo 930 dijakov. Po besedah ravnatelja šole Gregorja Deleje poteka obnova kleti po smernicah Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije: "Klet šole je bila zelo poškodovana v poplavi leta 1990. Sanacija, ki so jo naredili takrat, pa je bila le delna. Po skoraj 30 letih smo se prenove lotili celovito, z ureditvijo sistema jaškov in kanalizacije, hidroizolacije in enovitega pretlakovanja, s sanacijo električnega omrežja in menjavo razsvetljave kleti v delu, kjer sta kuhinja in jedilnica. V tem delu se bo vzpostavila tudi povezava med hodnikom pri jedilnici in zunanjim delom za šolo, kjer bo nastala nova terasa. Dobrih 60 m2 velika ploščad bo ponudila nov učni in družabni prostor, hkrati pa bo to prizorišče za prireditve, ki v poletno-jesenskem času potekajo na šoli. Obenem se bosta izvedla celotno pretlakovanje pohodnih poti ob šoli ter hidroizolacija zidov na zadnji strani šole."

Vizualizacija terase pred GCC 
Arhiv Gcc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta